home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szent István-vitrázsok a Délvidéken
(K. N.)
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Szent István-vitrázsok a Délvidéken

A vitrázs egykor az erkölcsi tisztaságot és lelki emelkedettséget hirdette és hirdeti napjainkban is annak ellenére, hogy már apróhirdetésekben is kínálnak színes, olykor horgolt konyhai vagy éppenséggel karácsonyi vitrázsfüggönyöket.

A szabadkai Városháza díszterme ablakainak vitrázsai Róth Miksa híres műhelyében készültek. A magyar királyokat ábrázoló üvegeket Nagy Sándor rajzolta.
A festett üvegtábláknak rendkívül hányattatott sorsuk volt. Az I. világháború utáni országcsonkítás következtében Szabadka egy új országhoz, a Jugoszláv Királysághoz került. Mivel az ábrázolt alakok másik ország történelmi személyiségei voltak, az új hatalom a Városháza pincéjébe helyeztette a vitrázsokat, a megüresedett ablakkeretekbe pedig rendes üveget raktak. A régi vitrázsok a II. világháború idején a helyükre kerülnek, de 1944 után ismét a pincébe jutnak. Végül restaurálva ismét visszajutnak az őket megillető, eredeti helyükre — de a tekintetek elől függönyökkel eltakarva.
„1977. június 22-én Szabadkára érkezett egy magas tisztségviselő, aki igen liberális lehetett, mert a Városházát megtekintve megkérdezte: Miért takarják függönyök az ablakokat? Amikor meghallotta, hogy ennek oka a magyar királyokat és császárokat ábrázoló vitrázsokban van, a következőket mondta: Jaj annak a pártnak, amely üvegkirályoktól retteg. Ezután, 1977. június 26-án a függönyöket eltávolították, és a vitrázsok újra teljes fényükben pompáztak a Díszteremben.”
(Boško Krstić: Városháza, a szabadkai csoda)

A székelykevei Szent István-templom vitrázsa 1912. július 6-án Christian Antal pancsovai közjegyző emlékére került a helyére fia és Aurelius Leó jóvoltából.
Főtisztelendő Szeles Oszkár elmondása szerint a műemlékvédelem alatt álló zentai Szent István-kápolnát 2006-ban a hívek adományából felújították, és még ugyanabban az évben augusztus 20-án, a templombúcsú napján, valamint a Szent István egyházközség fennállásának 250. évfordulója alkalmából msgr. dr. Pénzes János megyés püspök felszentelte.
A megmaradt és a továbbra is érkező önkéntes adományokból a szentélybe egy Szent Istvánt ábrázoló vitrázsképet is megrendeltek Kalmár Tünde oromhegyesi vitrázskészítőtől. 2008 húsvétjára a festett üvegtábla megszentelve a helyére került.

Az oromhegyesi Szent Mihály főangyal templomának Szent Istvánt-vitrázsablaka Kraszulyák Mihály adományából lett felújítva.
2010-ben készült el Kalmár Tünde vitrázskészítő jóvoltából, és még ugyanabban az évben beépítették és megszentelték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..