home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szabadkán majdnem húszezer munkanélküli
Tomek Viktor
2006.10.11.
LXI. évf. 41. szám

A munkanélküliek aránya tekintetében Szerbia vezet a gyászos európai listán. A háborúk, a gazdasági embargók, valamint az 1999-ben bekövetkezett NATO-bombázás óta a szerb gazdaság még mindig nem tudott talpra állni, nehézkesen indulnak be a reformfolyamatok. A munkanélküliség nagy társadalmi problém...

A munkanélküliek aránya tekintetében Szerbia vezet a gyászos európai listán. A háborúk, a gazdasági embargók, valamint az 1999-ben bekövetkezett NATO-bombázás óta a szerb gazdaság még mindig nem tudott talpra állni, nehézkesen indulnak be a reformfolyamatok. A munkanélküliség nagy társadalmi probléma, mivel rengeteg embert érint valamilyen formában, sőt a munkával rendelkezők is attól tartanak, bármikor maguk is ebbe a helyzetbe kerülhetnek.
Fontos az aktív hozzáállás
Az észak-bácskai körzetben a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai szerint 29 590 munkanélküli van, ebből 19 és fél ezer csak Szabadkán.
- Ami szükséges ahhoz, hogy valaki bejelentkezzen nálunk, az a személyigazolvány, a bizonyítvány eredeti példánya, a munkakönyv és ha a jelentkező már dolgozott valahol, tehát van munkatapasztalata, akkor végzés is kell arról, hogy miért szűnt meg a munkaviszonya - részletezte Szécsi Elvira, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szabadkai munkaügyi tanácsadója.
Kimutatások szerint Szerbiában a munkanélküliségi arányszám 32 százalék. Ahhoz, hogy valaki kikerüljön ebből az ördögi körből, erős elszántság és kitartó munka szükséges. A tanácsadó elmondta, hogy nagyon fontos az, hogy a munkanélküliek aktívak legyenek a munkakeresésben.
Továbbképzések munkanélkülieknek
Lényeges, hogy a munkaközvetítő irodák továbbképzéseket is szervezzenek, hiszen a munkanélküliek jelentős része szakképzetlensége miatt veszíti el az állását. Munkanélküliséget okoznak a gazdaságban megfigyelhető szerkezeti átalakulások, például a mezőgazdaság kedvezőtlen helyzete, ugyanakkor egyes szolgáltatások - az informatika vagy a távközlés gyors fejlődése. Az átképzések fontos lépést jelenthetnek a munkanélküliek munkába állása terén. Ezen a téren is megpróbál tenni valamit a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat.
- Az utóképzési programok közül jelenleg is folyamatban van a számítástechnikai tanfolyam, amely a börze egyik legkedveltebb képzése. Ebben az évben először történt meg, hogy nem tudtunk előirányzott számú jelöltet biztosítani, ugyanis a mi átszervezésünknek, a programok megváltozásának köszönhetően sokkal szigorúbb feltételeket kellett megszabnunk a tanfolyam résztvevői számára - mondta Ljiljana Kujumdžiæ Ivankoviæ, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szabadkai munkaügyi tanácsadója.
Vállalkozók képzése
Az állam különböző programokon keresztül próbálja a problémát kezelni. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnak Szabadkán az Új Városházán is van fiókintézete.
- A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat a munkaügyi központok egész hálózatát alakította ki Szerbia területén. A központok olyan tevékenységet valósítanak meg, amely még inkább elősegíti a vállalkozások fejlődését, és egy ilyen osztályt hoztunk létre Szabadkán is. Hivatalosan ez év februárjában alakultunk meg - fogalmazott Dragana Stepanoviæ, a foglalkoztatási és vállalkozási programok vezetője.
A szabadkai fiókintézet főként a munkanélküliek üzleti és vállalkozói felkészítésével foglalkozik.
- Irodánk fő tevékenysége abban merül ki, hogy a munkanélkülieket felkészítsük a munkavállalásra, illetve a vállalkozásra. Soraikba tartoznak azok is, akik technológiai feleslegként már állástalanok, illetve hamarosan munka nélküliek lesznek. Tevékenységünk kiterjed a munkáltatókra is, akiket ugyancsak segíteni tudunk szolgáltatásainkkal.
A fiókintézetnek összesen hat alkalmazottja van, többek között egy jogász is segíti a munkájukat. Ez a szakember a munkanélküliek tanácsadása mellett a vállalkozókat és a cégeket is felvilágosítja arról, hogyan lehet a törvényes kereteket betartva a technológiai feleslegeknek nyilvánított alkalmazottakat elbocsátani.
- Anyagi támogatásra számíthatnak azok a munkáltatók, akik a mi nyilvántartásunkból vesznek fel munkásokat. Ezt a támogatást különféle programok útján tudjuk nyújtani, amelyek úgynevezett regionális programok. Ezek keretében a régió számára stratégiailag fontos profilú munkavállalók munkába állítását segíti elő, ennek feltételeit az önkormányzatok határozzák meg - fejtegette Dragana Stepanoviæ.
Kedvezmény a munkaadóknak
Szerencsére a munkanélküliség elleni küzdelemből az állam is mindinkább kiveszi a részét. Szeptember 1-én lépett életbe az a törvény, amely járulék- és adókedvezményt ad azoknak a munkaadóknak, akik harmincévesnél fiatalabbakat vagy negyvenöt évesnél idősebbeket alkalmaznak. A hír hallatán több munkáltató azt fontolgatja, hogy kifizetődő lenne számára, hogy felmondjon azoknak a harminc éven felüli dolgozóinak, akiket meghatározott időre vett fel és helyettük fiatalokat alkalmazzon. De a jogszabály megköti a munkaadó kezét, mert csakis abban az esetben használhatják ki ezt a kedvező lehetőséget, ha a foglalkoztatottak meglevő állományát növelik újakkal. Nem élhetnek a kedvezménnyel állami szervek és szervezetek, közvállalatok, közszolgálatok és valamennyi, a költségvetésből közvetve vagy közvetlenül finanszírozott intézmény.
- Ez a kedvezmény konkrétan a járuléknak arra a részére vonatkozik, amely a munkaadó terhén van. A munkaadók azokra a személyekre kaphatnak kedvezményt, tehát azokra a munkanélküliekre, akik a mi nyilvántartásunkban szerepelnek - mondta Szécsi Elvira munkaügyi tanácsadó.
Munkabörze
A munkanélküliek megsegítésére a Nemzeti Munkaközvetítő Iroda Szabadkán immár harmadszor szervezett munkabörzét.
- A szabadkai önkormányzat, a Regionális Gazdasági Kamara és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat közös szervezésében volt megtartva október 6-án a harmadik munkabörze - mondta Gordana Orèiæ, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szabadkai munkaügyi tanácsadója.
A munkaadók számára a részvétel minden esetben díjmentes, és csaknem 30-an voltak jelen a legutóbbi munkabörzén. A munkanélküliek a színhelyen érdeklődhetnek a munkafeltételekről, és átadhatják az önéletrajzukat a megfelelő munkaadónál.
Sajnos, ha az ember elveszti a munkáját, munkanélkülivé válik, nagyon nehezen tud kilábalni ebből a helyzetből. Számos példa mutatja, hogy a probléma megoldásához nem elégséges az állam segítsége, ahhoz, hogy a munkanélküliség megszűnjön probléma lenni szükség van arra is, hogy az emberek alkalmazkodni tudjanak a nap mint nap változó gazdasági feltételekhez.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..