Régészeti látványtár nyílik a szegedi Móra-múzeumban

Régészeti látványtár nyílik a szegedi Móra-múzeumban

Háromezer, eddig raktárban őrzött tárgyat bemutató régészeti látványtár nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, az új kiállítást szombaton láthatja először a közönség.

Bárkányi Ildikó igazgatóhelyettes a Kubinyi Ágoston Program keretében megvalósult fejlesztést bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a régészeti — a néprajzi és a természettudományi után — a múzeum harmadik látványtára.


(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A közgyűjtemény által gondozott, csaknem 800 ezer darabos régészeti leletnek csak egy töredékét lehet időről időre bemutatni az időszaki kiállításokon. A látványtárban összesen háromezer, eddig raktárban tárolt régészeti tárgyat állítanak ki csaknem nyolcezer évet átölelve.

Lajkó Orsolya régészeti osztályvezető elmondta, a kiállított tárgyakat kronologikus sorrendben mutatják be, törekedve arra, hogy valamennyi időszak képviseltetve legyen, melyből leleteket őriz a múzeum. A legrégebbi tárgyak az őskorból származnak, és a leletek között szerepelnek a 17. században készült ötvösmunkák is.


(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Most először láthatják az érdeklődők azokat a régiségtári anyagokat, melyek Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc múzeumigazgatók idejéből származnak. Kiállítják például az európai hírű szilléri rézkincset, egy mumifikálódott kezet és lábat, római kori mécseseket és egy 1300 éves lúdtojást is, amelyet Móra Ferenc talált Kiszomboron egy avar temető feltárása során. Az anyagban szerepelnek különböző munkaeszközök, a mindennapokban használt tárgyak, fegyverek, valamint különleges, kultikus, óvó-védő szerepű leletek is.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kínába utazik a Magyarország Szépe idei győztese
Színes
  • MTVA
  • 2018.11.08.
  • LXXIII. évfolyam 45. szám
Népzenei mesterkurzusok
Színes
  • Csermák Zoltán
  • 2018.09.14.
  • LXXIII. évfolyam 37. szám
Facebook

Támogatóink