home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Példaértékű összefogás
Tomek Viktor
2010.11.03.
LXV. évf. 44. szám
Példaértékű összefogás

Gazdag Károly és Katalin mutatják mi maradt a tűz után,,Amikor behunyom a szemem, a lángoló házunkat látom. Mondhatom borzasztó élmény volt''  mondja Gazdag Katalin. A magyarkanizsai tűzeset két és fél hete történt, de Gazdagék a mai napig nem heverték ki azt a megrázkódtatást, ami...

Gazdag Károly és Katalin mutatják mi maradt a tűz után

,,Amikor behunyom a szemem, a lángoló házunkat látom. Mondhatom borzasztó élmény volt''  mondja Gazdag Katalin. A magyarkanizsai tűzeset két és fél hete történt, de Gazdagék a mai napig nem heverték ki azt a megrázkódtatást, ami akkor érte őket. Amikor a lángok felcsaptak, a család négy tagja otthon volt, aludtak, és csak a szerencsének köszönhető az, hogy nem történt még ennél is nagyobb baj. Katalin elmondja, hogy abban a nagy riadalomban sikerült a személyes iratokat, okmányokat kimenteni. Minden más porig égett, a jószágok egy része a tűz martalékává vált, és a takarmány is mind elégett. Két váltás ruha maradt ép, ami pedig nem égett el, azzal a víz végzett. Gazdag Károly, a ház ura hozzáteszi, hogy a teheneket sikerült megmenteni, de hat birkájuk, az összes nyúl és a pulykák is odavesztek.
 Éjjel egy óra felé ébredt fel Norbi, a nagyobbik fiunk, és ordítva szaladt be a hálószobába. Úgy, ahogy voltunk, egyből kipattantunk az ágyból. Csak homályosan emlékszem mindarra, ami ezután történt. Az első dolog, amit tettem ösztönszerűen: egyből a gumicsőért nyúltam, de mindhiába. Egy örökkévalóságnak tűnt az az idő, amíg kiértek a tűzoltók. Három tehenünk van és egy bikánk, az utcára tereltük őket, és csak reggel tudtuk a jószágokat összeszedni, jól átfagytak szegények  mondja Gazdag Károly. Az ólak fölött volt a góré, ami roskadásig meg volt pakolva, és a padlástéren is takarmányt, szénát tároltak. Ezek mind-mind jól égnek, táplálják a tűzet. Katalin elmondja, hogy még az a szerencse, hogy a kukoricát még nem takarították be, hiszen ha az is a padláson van, akkor még nagyobb a kár.
 Az összes szerszám elégett. Egy kőműveskalapács és egy fejsze maradt meg. De ami a legfájóbb, hogy a tűzeset előtt három nappal fejeztük be az építkezést, egy hét méter hosszú tetőrészt építettünk fel -- részletezi Károly. -- Láttam már tűzet, de az, ami velünk történt... Hát nem kívánom senkinek, hogy hasonlót átéljen. Borzasztó volt a látvány, amikor felkelt a nap olyan volt, mint egy háborús övezet.
A lappangó tűzre még másnap délelőtt is ügyelniük kellett a magyarkanizsai tűzoltóknak. A megmaradt jószágokat a családfő édesanyjánál helyezték el. Gazdag Károly és felesége, Katalin szintén itt lakik, Krisztián, a fiatalabbik fiú, a sportoló, az edzőjénél, Norbi pedig a másik nagymamánál. Mindnyájuk közös kívánsága az, hogy végre újra otthon hajthassák álomra fejüket.
Mindjárt a tűz másnapján jött a segítség. Károly elmondja, hogy ha nincsenek kétkezi segítőik, akkor még ma is takarítanák az udvart és a házat, annyi szemét volt. A tűzeset példátlan összefogásra ösztönözte az embereket, tulajdonképpen mindenki, aki tudott segített. Összefogott a város. Vállalatok, vállalkozók, az önkormányzat, szomszédok, barátok, rokonok, ismerősök, ismeretlenek ajánlották fel segítségüket. Több névtelen felajánlás is érkezett. Például Krisztián birkózó társai is segítettek, de akadt, aki egy tálca szendviccsel érkezett.
A Hét Nap a Magyarkanizsán eladott lapszámokból befolyt teljes bevételét ajánlotta fel a Gazdag család számára. A hetilap aktuális számának minden példánya elkelt. Az összeget a család október 28-án át is vehette. Köszönet az olvasónak, hogy támogatta a jótékonysági akciót.

Köszönet a polgároknak és a Hét Napnak

Magyarkanizsa önkormányzata ezúton köszöni meg minden segítőkész embernek a Kálvária utcai tűzeset kapcsán nyújtott támogatást!
Mint arról hírt adtunk, a Hét Nap hetilap a szerdai, azaz október 27-i Magyarkanizsán eladott lapszámokból eredú teljes bevételét felajánlotta a család megsegítésére.
Köszönjük az önzetlen felajánlást, de még inkább a segítségét a polgároknak, akik egy emberként álltak a szerencsétlenül járt család mellé. Magyarkanizsán a Hét Nap aktuális számának minden példánya elkelt -- a bevételt pedig a szerkesztőség már folyósította is a család folyószámlájára.
Magyarkanizsa önkormányzata
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..