home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nezsényi lehetőségek
Martinek Imre
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Nezsényi lehetőségek

Másfél évtizeddel az alapok kiöntése után, huszonhét munkanap alatt készült el a közép-bánsági Nezsényben az új parókia épülete a római katolikus plébánia telkén.

A munkálatokat részben a magyar állam (Emberi Erőforrás Minisztériuma), részben a szerb állam (Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság), részben pedig a Nagybecskereki Egyházmegye finanszírozta. A kivitelező az újvidéki Milovanović Enterijeri vállalat volt. Az objektumot hivatalosan augusztus végén adták át rendeltetésének. A régi parókia épületét, amelyre ugyancsak ráférne az alapos felújítás, a falurészben működő anyanyelvápoló szakcsoport, a Gyöngyvirág kézimunkacsoport, illetve a helyi Nezsény Magyar Kultúrkör lakja majd be, illetve visel rá gondot.
Mint ismeretes, az egyházmegye mátrikulumai Nezsény esetében megközelítőleg ötszázötven lélekszámú római katolikus közösségről szólnak. A plébánia alapítását a korabeli okmányok 1855-re datálják, a közösség Havas Boldogasszony tiszteletére emelt temploma pedig 1895-ben készült el. Ennek tőszomszédságában keresendő a régi parókia épülete is, amely egyre rosszabb állapotban van. Olyannyira, hogy — bár a helybéliek rendületlenül reménykednek az objektum megújulásában — a gazdasági mutatók függvényében többszörösen is kifizetődőnek bizonyult egy teljesen új épületbe beruházni, mint a meglévőt tatarozni — értesültünk ft. Bővíz László egyházmegyei vagyonkezelőtől, miután a munkálatok felügyeletével megbízott főmérnök jelenlétében hivatalosan is átvette az új nezsényi parókia épületét, illetve annak kulcsait. A közösségépítést szolgáló objektumba bevezették a gázt, rendelkezik egy tágas teremmel, irodahelyiséggel, konyhafülkével, mosdóval kombinált toaletthelyiséggel, illetve padlástérrel. Voltaképpen egy, a környezetébe szervesen beilleszkedő épületről van szó, amelynek építéséből maguk a nezsényi magyarok is kivették részüket. Bizonyítván, hogy a kevesek tettrekészségében több az erő, mint a sokak puszta szemlélődésében!
Merthogy számbelileg rohamosan fogyó, a többségbe szinte feltartóztathatatlanul beolvadó kicsiny közösség ez. Persze, akadnak közöttük elszánt fáklyavivők, akik elsősorban személyes életvitelükkel tesznek rengeteget mindnyájukért. Építve kifelé is a kapcsolatokat, melynek legfrissebb eredményeképpen a már csak anyanyelvápolásba kapaszkodható iskolások az idei tanév kezdetén ismét kapnak magyar nyelvű hitoktatót. Az önálló magyar tagozatra sajnos, továbbra sincs kilátás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..