home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Neveljünk saját fűszernövényt!
(re)
2015.04.22.
LXX. évf. 16. szám
Neveljünk saját fűszernövényt!

Az igazi ínyencek nem csupán arra figyelnek oda, hogy melyik ételhez melyik fűszert használják, hanem szívesen termesztik meg maguk a leggyakrabban használt ízesítő növényeket. Áprilisban már elvethetjük kedvenc fűszernövényeink magvait — a kert egy elkülönített részében vagy akár a lakásban, virágágyásban.

Ha a lakásban termesztünk fűszernövényt, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy az ültetvény elegendő fényt kapjon. A növények — szinte kivétel nélkül — imádják a napot, de nem az erős fényt. A lakásban a legjobb helyük a konyha- vagy az ebédlőablakban, esetleg a csukott, nagy üvegfelületű előszobában, teraszon van.

Ha a kertünkbe szándékozunk fűszernövényt ültetni, az a legjobb, ha egy részt elkülönítünk, körülkerítjük, hogy házi kedvenceink ne tehessenek kárt benne. Ez a kertrész is legyen napos, de ügyeljünk rá, hogy a déli nap ne érje közvetlenül a növényeket. A talaj legyen laza és humuszos, a legalsó réteg kavicságyból álljon, mely kellőképpen elvezeti a fölösleges vizet. Ne öntözzük túl a fűszernövényeket, a nyári szárazságban is elegendő csupán heti két alkalommal meglocsolni őket. Vagy a virágágyás aljába öntsünk vizet (abból a növény felszívja a számára szükséges mennyiséget), vagy a leveleit napi gyakorisággal permetezzük. A kiskertet a hagyományos módon öntözzük, lehetőleg esővízzel.

A régiónkban legkedveltebb és a legszélesebb körben használatos fűszernövények a következők: majoránna, lestyán, tárkony, petrezselyem, menta, bazsalikom, kapor, kakukkfű, rozmaring, édeskömény. A magokat a legtöbb mezőgazdasági patikában megvásárolhatjuk, és ha szívből gondozzuk a kikelt növényeket, egész évben friss, garantáltan vegyszermentes fűszerrel ízesíthetjük az ételeinket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..