home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Napjaink Gorbacsovja
Talpai Lóránt
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
Napjaink Gorbacsovja

A jelenlegi német kancellár asszony némelyek szerint a menekültek védőszentje, mások szerint Európa sírásója. Kétségtelen, hogy napjainkban nincs még egy olyan politikai vezető, aki ennyire megosztaná a polgárokat. Angela Merkel hosszú-hosszú éveken át volt Németország és a német lakosság többségének közkedvelt politikusa, röviden fogalmazva, mindenki Angie-je.

A népszerű népszerűtlen

A jelenlegi német kancellár asszony némelyek szerint a menekültek védőszentje, mások szerint Európa sírásója. Kétségtelen, hogy napjainkban nincs még egy olyan politikai vezető, aki ennyire megosztaná a polgárokat. Angela Merkel hosszú-hosszú éveken át volt Németország és a német lakosság többségének közkedvelt politikusa, röviden fogalmazva, mindenki Angie-je. A háttérhatalmi erők és a nemzetközi embercsempész-hálózatok hathatós támogatásával Európára zúdított menekültáradat azonban jelentősen megváltoztatta Németország első asszonyának képét. Az utóbbi időszakban tapasztalt népszerűségvesztése az utóbbi hetekben mégis csökkent, sőt úgy látszik, megfordul a trend. A legújabb felmérések egyikéből ugyanis az derült ki, hogy Angela Merkel népszerűségének mértéke nyolcszázalékos emelkedést mutat.

Ettől függetlenül a német lakosság túlnyomó többsége továbbra sem ért egyet a kancellár asszony menekültpolitikájával. A megkérdezettek 59 százaléka vélekedett úgy, hogy kicsit vagy egyáltalán nincs megelégedve a német kormány menekültügyi irányvonalával. Ezzel szemben az emberek csupán 32 százaléka tartja elérhetőnek a kancellár által szorgalmazott közös európai megoldást. Angela Merkel népszerűség-növekedése mellett javult a német nagykoalíció munkájának megítélése is. A kancellár asszonyt az utóbbi időszakban keményen kritizáló bajor keresztényszocialista elnök, Horst Seehofer megítélése viszont romlott.

Merkel a furcsa népszerűségét vélhetően továbbra is annak köszönheti, hogy Németország a menekültválság ellenére is Európa gazdasági húzóereje maradt, a német lakosság még mindig magas életszínvonalon él, és egyelőre nem tapasztalta saját bőrén, illetve pénztárcáján a kontinensre áramló milliónyi gazdasági bevándorló eltartásának hosszú távú hatását. A német kancellár asszony továbbra is lehetőséget, illetve nagy tervekre használható munkaerőt lát a menekültekben, és nem hajlandó tudomást venni róla, hogy a menekültek többsége — kimondva vagy kimondatlanul — nem hajlandó asszimilálódni, sőt, nem hajlandó az európai kultúra vagy az Európai Unió alapszabályait sem betartani.

Merkellel vagy nélküle — de ki fogja majd rövidre a gyeplőt?

Vezető politikai körökben egyelőre továbbra sem tudják igazán megkerülni vagy teljes mértékben elszigetelni Angela Merkelt, hiszen a német kancellári tisztség jelentős befolyással ruházza fel. A vele szemben tanúsított ellenállás azonban hétről hétre növekszik, az idő pedig nem igazán dolgozik neki. Főként azért, mert szinte a világ összes politikai elemzője egyetért abban, hogy a menekültválság az idén olyan mértékben eszkalálódhat, hogy akár villongásokra, országok közötti kisebb-nagyobb konfliktusokra, sőt, fegyveres összetűzésekre is sor kerülhet.
Adódik tehát a kérdés: Merkellel vagy nélküle — de ki fogja majd rövidre a gyeplőt? A német kancellár asszony jól érzékelhető módon továbbra sem akar szerepet váltani, még mindig kvótákról, a menekültek elosztásáról és a feltétel nélküli befogadásról beszél. Angela Merkel, úgy tűnik, csakúgy mint az utóbbi hónapokban, napjainkban is „felveszi a rendelést”, de a számlát Európa országaival fizetteti meg. Szinte mantraszerűen ismételgeti, hogy a Görögországba érkezett menekülteket el kell osztani az európai uniós tagországok között, továbbá azt is, hogy a különféle kerítések nem oldanak meg semmit. Számos európai politikus, illetve kormányfő pontosan a fentiekben ecsetelt mondatok miatt tartja katasztrófának a jelenlegi német kormánypolitikát.

Ettől függetlenül sokaknak mégis az a véleményük, hogy ha Merkel jelentős mértékben meggyengül, vagy félreáll, Európának még nehezebb lesz kezelnie a menekültválságot. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain megjelent tanulmányban egy bolgár szerző például napjaink Gorbacsovjának nevezi a kancellár asszonyt. Mint írja, Merkel nemes, de naiv ideálokat követ. Naiv ideálok oltárán pedig túlságosan olcsó feláldozni Európát. Idealizmussal ugyanis a legcsekélyebb mértékben sem lehet megállítani korunk rákfenéjét, a kontinenseket destabilizáló terrorizmust. 

Nyitókép: Beta/Ap/Michael Sohn

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..