home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mese a valóságról
Martinek Imre
2008.06.11.
LXIII. évf. 24. szám
Mese a valóságról

Székelykeve, Muzslya és Torontálvásárhely mesemondóiTizennegyedik alkalommal rendezte meg a zentai önkormányzat és a Városi Könyvtár a Kálmány Lajosról elnevezett népmesemondó versenyt, melyet a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, valamint Magyarország Oktatási és Kulturális Miniszt...

Székelykeve, Muzslya és Torontálvásárhely mesemondói

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a zentai önkormányzat és a Városi Könyvtár a Kálmány Lajosról elnevezett népmesemondó versenyt, melyet a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, valamint Magyarország Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája támogatott. A főszervező a Thurzó Lajos Közművelődési Központ volt.
A döntő napján a mesekedvelő ovisok és a kisiskolások a Zentai Alkotóházban találkoztak, a felsősöket, a középiskolásokat, valamint a felnőtteket pedig a Munkásegyetem emeleti előadótermében hallgatta meg a háromtagú szakzsűri. A Kárpát-medence legrangosabb mesemondó rendezvényeként is nyilvántartott találkozó az idén is tömegeket mozgatott meg. A Bánságot Székelykeve (öt), Magyarcsernye (négy), Muzslya (három), illetve Nagykikinda, Oroszlámos és Torontálvásárhely (egy-egy fellépővel) mesemondói képviselték. A műsorfüzetben szereplő öt korcsoport ötvenkilenc versenyzője közül tizenhat jött a szikesek fejedelemségéből, nyolcan pedig díjban is részesültek.
Habár a mesék a valóságról szólnak, maga a valóság mégsem mese. Vagyis a népmese nem monda, hiedelemmonda, avagy igaz történet! - hallhattuk a zsűri irányt mutató záróintelmében. Sokkal inkább (teszem hozzá szemtelenül) egy csoportos csimpaszkodás annak az égbe vezető Nagyfának az utolsó, épen maradt ágába, amelyről valakik már (a történetben szereplő cigányokhoz hasonlatosan!) minden alattu(n)k lévőt lenyiszáltak, nehogy másnak is eszébe jusson felkapaszkodni utánu(n)k! Mert a valóság csaláncsípésként és kellemetlenül viszket, ha megérint. Akár egyeseknek (meddig még?!) az a tudat, hogy a szórvány- és a szigetmagyarság továbbra is és ezen a téren is versenyben van. Vegyük csak a következő esetet: ha a fentebb említettekhez a nyolctagú bácskertesi hagyományápoló csapatot és a többi középiskolás (futaki és zombori) ,,morzsá”-t is mellérendeljük, huszonhét lelket kap(hat)unk. Egész pontosan fogalmazva, ízes palóc, bánáti ő-ző, középzárt székeli e-vel otthonosan megszólaló mesemondót, aki összesítésben csak 12:14 ellenében ,,maradt alól” a tömb díjazott versenyzőivel szemben. Imigyen fogalmazva ez aligha lehet több torz ünneprontásnál.
Ellenben ünnepelni szeretnénk. Ünnepelni, hogy az értékeléssel megbízott szakembereknek ezúttal sem volt könnyű dolguk kiválasztani a huszonhat legjobbat a legszókimondóbbak közül (persze, az abszolút győztest, vagyis a mesefát az idén is Bácskertes adta!), hogy gazdagon fakadt mesét elmondani óhajtó utánpótlás az iskolások korcsoportjában - sőt, azok soraiban is, akik talán (a helyenként keményen megnyomott kiejtésből ítélve) csak az anyanyelvápoló órák keretében ízlelgethetik anyanyelvü(n)k édesvizű forrását... És végül, de nem utolsósorban azért is, hogy meg tudtunk örülni egymás viszontlátásának, és nemcsak annak, hogy alkalmasint nem kell(ett) mesepatvarkodni a kupuszinyi vörös sárkánnyal, mivel az történetesen ezúttal nem jöhetett el Zentára.
Úgy hírlik, hogy az idő tájt nyafka királyleányokat rabolgatott magának. Mint a mesékben...
Mesefa-díj és a felnőtt kategória első helyezése: Toldi István (Bácskertes), 2. Joó Gyülvész Margit (Székelykeve), 3. Martinek Imre (Torontálvásárhely). Középiskolások: 1. Molnár Tünde (Zombor), 2. Nagy Izabella (Székelykeve), 3. Szöllősy Tivadar (Szabadka), különdíj: Ágoston Edina (Kispiac) és Barta Krisztina (Oroszlámos). Felsősök: 1. Koleszár Olga (Bácskertes), 2. Veréb Ervin (Csantavér), 3. Restás Dávid (Muzslya). Külön elismerésben részesült Ördög Árpád (Magyarcsernye), Szitás Anita (Bácskertes) és Utasi Melani (Szabadka). Alsósok: 1. Szurap Adolf (Bácskertes), 2. Kúti István (Mohol), 3. Baracskai Vidor (Szabadka), Gandis Csongor (Csantavér), Kozma Réka (Hajdújárás) és Simon Vivien (Tornyos) különdíjban részesült. Óvodások: 1. Tóth Amola (Zentagunaras), 2. Szécsényi Emília (Mohol), 3. Horváth Adél (Mohol), különdíjas Kopasz Dávid (Zenta), Mlekov Loretta (Székelykeve) és Varga Judit (Szabadka).
A képzőművészeti kategóriában korosztályok szerinti első díjat kapott Tripolszki Ádám (Zenta), Imamović Inesz (Szabadka), Kozma Réka (Hajdújárás), másodikat Szarapka Anikó (Palics), Baka Andrea (Szabadka), Balogh Zsolt (Bácskertes), harmadikat Hanák Karolina (Felsőhegy) és Korom Renáta (Nagykikinda).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..