home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lekörözve
Talpai Lóránt
2016.02.14.
LXXI. évf. 6. szám

A szerb kormány nemrég előre hozott választásokat kezdeményezett, melyekre két-három hónapon belül sor kerülhet. Az ország polgárainak más sem hiányzott jobban, mint egy újabb választás, mely tetemes összegekbe kerül.

Magabiztos haladók

A szerb kormány nemrég előre hozott választásokat kezdeményezett, melyekre két-három hónapon belül sor kerülhet. Az ország polgárainak más sem hiányzott jobban, mint egy újabb választás, mely tetemes összegekbe kerül. A rendkívül drasztikus pénzügyi és gazdasági megszorítások ezek szerint nem vonatkoznak az állami költségvetés ama részére, amely a folyamatos politikai megmérettetéseket érinti. A kormánynak azonban annál inkább hiányzik az új választás, főként a tartományban, vagyis Vajdaságban. A Szerb Haladó Párt országos szinten maximalizálná a támogatottságát, és természetesen szeretné megkaparintani a tartomány irányítását is. Erre minden esélye megvan, hiszen a haladók továbbra is toronymagasan vezetik a népszerűségi listát, az ellenzék pedig felaprózódottabb, mint valaha. Aleksandar Vučić szerb kormányfő szerint kormányának újabb teljes, négyéves mandátumra van szüksége ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre eljusson az EU kapujához. Továbbá azt is hangoztatta, hogy a társadalmi feszültségeket mielőbb meg kell oldani, ehhez pedig pártjának újra társadalmi felhatalmazásra van szüksége.

Hogy a haladók mennyire magabiztosak, és hogy a választásokat mennyire csekély akadálynak tartják maguk előtt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csupán néhány hetes kampányt terveznek, melyben mindössze tíz napig venne részt a szerb kormányfő. Aleksandar Vučić szerint azért nincs szükség hosszadalmas kampányra, mert biztos a győzelemben, pontosabban biztos abban, hogy a polgárok olyan jelöltre szavaznak, akit sohasem vettek körül korrupciós botrányok, és aki sohasem foglalkozott a bűnözés különféle válfajaival.

Ezek a szavak természetesen az ellenzéki politikusokra, illetve pártokra vonatkoznak, melyekben Vučić szerint ahogy korábban, úgy most is gyakoriak a gazdasági botrányok. Attól függetlenül, hogy a korrupció az utóbbi években mennyiben érintette az ellenzéki politikusokat, a Szerb Haladó Pártnak sikerült elhitetnie a lakosság nagy részével, hogy a kormány a tisztességes, az ellenzék pedig a korrupt. Emellett a jelenlegi kormány elődjénél jóval ügyesebben lavírozott a Koszovóval és az Európai Unióval ápolt kapcsolatok terén, ennek köszönhetően pedig egyre hitelesebbé vált nyugat-európai politikai körökben. Mindeközben az ellenzék egyre inkább elveszítette tekintélyét az egykori támogatói előtt.

Atomjaira hullott ellenzék

Bojan Pajtić tartományi kormányfő még 2013-ban meghatározta a választások időpontját, pontosabban azt mondta, hogy a tartományi választásokra csak 2016-ban fog sor kerülni. Ennek ellenére mégis úgy látszik, hogy az ellenzék vezérét igencsak felkészületlenül érte a választások híre.
A demokraták szekere ugyanis egy tapodtat sem ment előre az elmúlt években. Sőt, inkább évről évre veszítettek a népszerűségükből. A haladók jelentősen lekörözték őket a politikai futóversenyen, mindezt pedig csak tetőzte, hogy a párt darabokra hullott, és a különféle kis platformok, ellenzéki tömörülések számos esetben szinte még saját magukkal sem értettek egyet bizonyos kérdésekben. Ezért is látszik egyre reménytelenebbnek a szerbiai ellenzék helyzete. Az együttes fellépésre, a különféle szövetségek kialakítására természetesen vannak próbálkozások, ám ezek általában villámgyorsan dugába dőlnek.

Lekörözve

A Demokrata Párt elnöke múlt év decemberében kezdte hangsúlyozni az egyesült ellenzék szerepének fontosságát. „Egyetlenegy mandátumot, egyetlenegy szavazatot sem akarunk a kormánypárti erőknek ajándékozni, ezért fogunk dolgozni minden erőnkkel az elkövetkező időszakban” — hangsúlyozta a tartományi kormányfő. A nemes cél mellé azonban továbbra sem sorakoznak fel a kisebb ellenzéki pártok, a demokraták egykori szövetségesei és volt párttársai. A különféle ellenzéki tömörülések ugyanis eltérő politikai koncepciókat képviselnek, és feltételeket követelnek a legnagyobb ellenzéki erőtől. Sokak szerint a Demokrata Párt a látszattal ellentétben az utóbbi időszakban túl közel került a haladókhoz. Emiatt inkább különálló ellenzéki listát indítana. Ezáltal az is elképzelhető, hogy akár több ellenzéki tömörülés is indulhat a választásokon. Mindez azonban egyúttal azt is eredményezheti, hogy az egyébként is gyenge kormányváltó erők teljes mértékben szétforgácsolódnak majd.

Ha azonban Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke és Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt vezetője rövid időn belül el tudja dönteni egymást közt, hogy ki vezesse az ellenzéki koalíciót, akkor talán még lesz esélyük egy tisztes és a jövő tekintetében ígéretes választási vereségre.          

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..