home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kupagyőztes a Marathon
Tóth Tibor
2017.09.26.
LXXII. évf. 38. szám
Kupagyőztes a Marathon

A 2006-ban alakult topolyai Marathon Úszóklub megnyerte a szerbiai hosszútávúszó-kupa csapatversenyét, és ezzel a Kanizsa Úszóklub négyéves győzelmi sorozatát megszakítva, első alkalommal hódította el a legjobb klubnak járó serleget.

A topolyaiak és a környékbeliek már korábban is kijártak a mesterséges tóra úszni, tizenegy évvel ezelőtt azonban úgy döntöttek, hogy klubot alapítanak, mely lehetővé tette a versenyeken való indulást. Ugyanebben az évben hat vajdasági úszóklub összefogásának eredményeként megalakult a Vajdasági Nyíltvízi Úszószövetség, mely 2010-ben, a szerbiai klubok csatlakozásával, országos szintűvé nőtte ki magát. Azóta a júniusban kezdődő és az augusztus utolsó hétvégéjén záruló, huszonkét versenyből álló hosszútávúszó-idénybe a szerbiai klubok is bekapcsolódtak.


Jablan Anikó az érmek, serlegek között

— Őszintén szólva, tudatosan készültünk arra, hogy az első hely hozzánk kerüljön. Szerencsénk, hogy több kiváló úszót igazoltak át hozzánk. A legjobbak Óbecsén vannak, ahol már pionírkorban szakszerű munka folyik a gyerekekkel. A Tisza-parti városból Balzam Bence és Farkas Tamás, akik részt vettek a balatonfüredi világbajnokságon is, valamint Hasznosi Tóth Csongor jött át hozzánk, de két ötven év feletti úszó, Dragan Živković és Svetozar Đuričin is az óbecsei helyett a topolyai klubban úszott az elmúlt évben. Belgrádból Saša Vasić és Sajko Stefan érkezett, Kúláról pedig öt úszónk van: Dragan Popović, Pavle Sapun, Branislav Adžić és Đurica Isakov már több mint tíz éve a Marathon színeiben úszik, hozzájuk az idén Márki Zalán is társult. A topolyaiak közül dr. Kucserka Mihályt emelném ki, aki eredményeivel szintén hozzájárult ehhez a jelentős sikerhez. A nők közül meg kell említenem dr. Varga Líviát, aki amellett, hogy versenyez, az orvosunk is, hiszen minden futam előtt megméri az úszók vérnyomását, és gondot visel az egészségükre. A női csapatban még Katyánszki Gabriella nyugdíjas testnevelő tanárnő, lánya, Gabriella és unokája, Emma is szerepel, valamint Soltis Éva, Jablan Nataša és jómagam — mondta Jablan Anikó, aki amellett, hogy hétről hétre vízbe száll, a klub alelnöki tisztét is betölti.

Egyéniben az abszolút győztesnek járó serleget a 2329 pontot gyűjtött Balzam Bence (Marathon) vehette át, a második helyen Aleksa Duduković (zombori Főnix) végzett 2265 ponttal, a dobogó harmadik fokára pedig a szabadkai Spartacus-Prozivka úszója, Borislav Fermanović állhatott 2083 ponttal. A nők mezőnyében Jovana Ječanski (óbecsei Swim Star, 2450 pont) szerezte meg a végső győzelmet, Tamara Duduković (zombori Polet, 2345 pont) és Hasznosi Tóth Karolina (Marathon, 2312 ponttal) előtt. A topolyai klub versenyzői közül Balzam Bence, Farkas Tamás, Hasznosi Tóth Csongor, Dragan Živković, Saša Vasić, Stefan Sajko, Márki Zalán és Jablan Anikó az első helyen végzett saját kategóriájában, Pavle Sapun a második, Svetozar Đuričin, Dragan Popović, dr. Varga Lívia és dr. Kucserka Mihály a harmadik helyen zárt, Branislav Adžić és Đurica Isakov pedig a 8. és a 9. helyet szerezte meg.

— Versenyzőink teljesítményével elégedett vagyok, hiszen saját korcsoportjában mindenki az első három között fejezte az idényt, a különféle versenyeken szerzett érmek száma pedig meghaladja a százat. Csapatversenyben nagyon erős mezőny jött össze. A magyarkanizsaiak a legtömegesebbek, nagyon szépen foglalkoznak az utánpótlással, minden elismerésem az övék. Tömegesítik a hosszútávúszást, ami valójában ennek a sportnak a végső célja. A gyerekeket meg kell tanítani úszni, hiszen a sportág nemcsak az egészségükre van jó hatással, hanem a csapatszellemet is erősíti — mondta Anikó.


Az országos hosszútávúszó-kupa győztese, a topolyai Marathon Úszóklub

A bezdáni idényzáró után a Marathon tagjai, több más klub versenyzőivel együtt, a Porečon rendezett horvát kupán vettek részt. Összesítettben Farkas Tamás a második helyen végzett 5 km-en, saját kategóriáját pedig megnyerte, Hasznosi Tóth Karolina bronzérmet érdemelt ki, Svetozar Đuričin pedig a 21. lett.

A topolyai csapat tagjai keveset edzenek együtt, mivel többségük munkaviszonyban van, a fiatalabbak pedig Szegeden, Újvidéken és Belgrádban végzik egyetemi tanulmányaikat. Egy-egy verseny előtt négy-öt edzést iktatnak be, de általában mindenki ott úszik, ahol lehetősége adódik. Télen a verbászi és a szabadkai medencéket veszik igénybe, ám az úszók nagy része futófélmaratonokon és triatlonokon is rajthoz áll.

— Nem kell túlságosan sokat edzeni egy-egy rövidebb táv teljesítéséhez, heti két-három alkalom is elég. A versenyeken kiváló a hangulat, ahogy mondani szoktuk, az úszók húzzák egymást. Ha valaki nem tudja leúszni a távot, akkor a mellettünk haladó csónak felveszi, így a versenyek alatt biztonságban érezhetjük magunkat. Kedvenc helyszínem a Topolyai-tavon kívül — ahol minden év júliusának első hétvégéjén az országos bajnokságot és a Topolya-kupát is megrendezzük — a belgrádi Ada Međica nevű helyszín. A táj meseszép, az ember szinte őserdőben érzi magát, a versenyfeltételek azonban korántsem könnyűek, mivel a Szávában úszunk, ráadásul a víz folyásával szemben, ami mindenkit alaposan próbára tesz.

A község a sportklubok részére minden évben pályázatot ír ki, melyben a Marathon Úszóklub is részt vesz. Az odaítélt összegből az országos bajnokság költségeit, a serlegeket, az érmeket és a versenyzők ebédjét tudja fedezni a klub. Az ország különféle helyszíneire való eljutás sem egyszerű, az úszók ezt a legtöbbször saját zsebből, a költségeket megosztva oldják meg. Viszont a sport szerelmeseiről beszélünk, ezért mindez nem esik nehezükre, hiszen már annyira megszokták a versenyeket, hogy egy hétvégét sem tudnak úszás nélkül elképzelni.

Az új idényben a címvédést tűzték ki célul, de elmondásuk szerint ez nem lesz könnyű, hiszen a Kanizsa Úszóklubban kiváló az utánpótlás.

— Nagyon kevés a fiatal, tizenöt éven aluli gyerekek nincsenek is a klubunkban. Nem tudom, mi lehet ennek az oka. A hosszútávúszás nem pénzigényes sport, fürdődressz, jókedv és akarat kell hozzá. A legnagyobb gond, hogy az úszás nem szerepel az iskolai tornaórák programjában, így a gyereknek nincs hol megtanulnia úszni. Az idén Bácskossuthfalván szervezték meg az úszóiskolát, ahova a szülők elvihették a gyerekeket, Magyarkanizsán pedig folyamatosan működik úszóiskola. Topolyán még nincs fedett medence, de ezen a téren haladás tapasztalható, merthogy a régi medencét már lebontották, maradványait eltakarították, jövőre pedig elkezdődik az új létesítmény építése. Ennek nemcsak mi, sportolók, hanem azt hiszem, minden községbeli polgár nagyon örül — mondta Jablan Anikó, a Marathon Úszóklub alelnöke és versenyzője.

A hosszútávúszás iránt érdeklődők bátran jelentkezhetnek Jablan Anikónál és Mihajlo Kojićnál, valamint a Marathon Úszóklub honlapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..