home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közösségünk kulturális gyarapodásáért
Tomek Viktor
2010.11.03.
LXV. évf. 44. szám
Közösségünk kulturális gyarapodásáért

Az MNT legutóbbi ülésén több, a művelődés területéhez tartozó kérdésben született döntés. Például tíz magyar kulturális intézményt határoztak meg kiemelt jelentőségűként, s döntés született a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrehozásáról is. Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődés...

Az MNT legutóbbi ülésén több, a művelődés területéhez tartozó kérdésben született döntés. Például tíz magyar kulturális intézményt határoztak meg kiemelt jelentőségűként, s döntés született a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrehozásáról is. Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa szerint a művelődésfejlesztési stratégiát a tervek szerint 2011-ben fogadják majd el.
* A művelődés az oktatáshoz viszonyítva háttérbe szorult volna? A Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosának mi erről a véleménye?
- Nem érzem úgy, hogy bármi is háttérbe szorult volna. A magam részéről inkább azt tapasztalom, hogy elég nagy visszhangot váltottak ki azok a kezdeményezések, azok a ténykedések, amelyeket másfél hónnappal a kinevezésünk óta, a kultúra területén elkezdtünk. Tudni kell, hogy azokat a programokat kezdtük el megvalósítani, amelyek a törvényben a nemzeti kisebbségek kultúrájára vonatkoznak. Másrészt pedig olyan kérdésekben hoztunk döntéseket, amelyek már több éve ott fekszenek az MNT asztalán, de mindeddig nem foglalkoztak velük.
* A művelődési stratégia kidolgozása hogy halad?
- A többi stratégiához képest a művelődési stratégia eléggé hátrányos helyzetben van. Az oktatásfejlesztési stratégiát éveken át szakemberek, szakmabeliek írták, folyamatosan bővítették, finomították. Természetesen a kultúrával is sokat és sokan foglalkoztak, de az oktatásfejlesztési stratégiához hasonló dokumentum nincs. Vagyis amikor az átadás-átvétel megtörtént, akkor ilyen anyag nem került elő.
A vajdasági magyar kulturális életben értékteremtő és a nemzeti közösséghez nyitottan és határozottan odatartozó szakmabeliekkel el fogjuk készíteni a művelődési stratégiát. Mindazoknak, akik a vajdasági magyar kulturális élet részesei, lehetőségük lesz arra, hogy elmondják véleményüket róla. Természetes, hogy a különféle fórumokon, testületeken való véleményezés ebben az esetben sem maradhat el. Ugyanakkor azt remélem, hogy a hangulatot azok határozzák majd meg, akik konstruktív szándékkal kívánnak hozzászólni. Bízom benne, hogy 2011 végéig el tudjuk fogadjuk a dokumentumot. Nagyon határozott vagyok annak az ügyében, hogy a lemaradást mielőbb pótoljuk.
* Mit kell tartalmaznia a művelődésfejlesztési stratégiának?
- A stratégia azokat a prioritásokat kell hogy tartalmazza, amelyek a vajdasági magyar közösség kulturális életében meghatározóak, céljuk közösségünk kulturális gyarapodása, a nemzeti önazonosság őrzése, új tartalmakkal való feltöltése kulturális örökségünk által. Ugyanakkor tartalmaznia kell a meglevő értékek - tárgyi, írásos emlékek - feltérképezését, bemutatását, ,,belakását' is. Meg kell határozni azokat a távlati célokat, amelyekre építve ez a közösség a világ részeként nemzeti közösségként tud haladni. Fontosak azok a közművelődési stratégiák, amelyek európai színtéren születtek, például azért, hogy a kulturális élet alakítói, a művelődési házaktól az intézményekig jól tudjanak majd pályázni, de nagyon határozottan meg kell fogalmaznunk, hogy nekünk mint nemzeti közösségnek a kultúra területén mi a dolgunk, mit akarunk, és hogy a céljainkat hogyan fogjuk elérni. Ezekhez a célokhoz kell hozzárendelni a megvalósítási programokat.
* Az MNT legutóbbi ülésén elfogadták a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrehozásának kezdeményezését. A felvetés nem új keletű...
- A kezdeményező a szabadkai Népszínház magyar társulata volt. Ez az indítvány először 2003-ban került az MNT asztalára, majd 2010 februárjában újra. Valamilyen okból soha nem tűzték napirendre ezt a kezdeményezést. Nagyon sok kérdés, indulat van a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrehozásával kapcsolatban. Talán éppen emiatt nem született döntés kb. nyolc éven keresztül. Azt gondolom, indulatok helyett józanul és a döntéseket tiszteletben tartva kell beszélni. A szakmabeliek, vagyis az igazgatók szeptember 15-én, a kulturális bizottság szeptember 28-án, majd pedig az MNT október 18-án úgy döntött, támogatja a kezdeményezést. Innentől az a feladat, hogy megfogalmazzuk, milyen lesz ez az intézmény. Több dolgot kell figyelembe venni. Például azt, hogy a szabadkai Népszínház magyar társulata ebből az egészből jó közérzettel kerüljön ki. De az összes többi vajdasági magyar színháznak is hasznára kell hogy legyen a projektum. Nemcsak azt kell megoldanunk, hogy az 1945-ben önállóként megalakult színház visszakapja ezt a státust, hanem azt is, hogy eközben megmaradjon a szoros szakmai és kollegiális együttműködése a szerb társulattal, az alapítókat nyitottá kell tenni, a többi magyar színházat pedig a projektum részesévé.
* A Vajdasági Magyar Nemzeti Színház megalakításával kapcsolatban több kérdés is megválaszolatlan maradt...
- A változtatás nemcsak névleges, hanem tartalmi is kell legyen. Az nem volna természetes és jó, ha a szabadkai Népszínház magyar társulata egyszerűen csak nevet változtatna, hiszen ki venné a bátorságot, hogy éppen ezt a bizonyos színházat emelje ki a többi közül. Emellett minden erőnkkel meg kell akadályoznunk, hogy a leendő Nemzeti Színházunk létrehozása után az összes többi színházunk háttérbe szoruljon. Nem azért kell egy intézményt Vajdasági Magyar Nemzeti Színháznak hívni, hogy ott legalább 50 színész kapjon állást, hanem, hogy olyan projektumokat valósítson meg, amelyek által ez a nemzeti közösség gazdagodhat, és ezekben a programokban minden színésznek, minden színháznak részt kell vállalnia.
* Az MNT legutóbbi ülésén tíz magyar kulturális intézményt határoztak meg mint kiemelt jelentőségűt, ez a kör hamarosan bővül. Miben élveznek majd előnyt a kiemelt jelentőségű kulturális intézményeink?
- A törvény lehetővé teszi, hogy minden nemzeti közösség meghatározhassa az önazonossága megőrzése szempontjából fontos intézményeket, vagyis azokat, amelyek az adott közösségre nézve kiemelt jelentőségűek. Ez azt jelenti, hogy az MNT mint a magyarság országos kisebbségi önkormányzatának legfőbb szerve véleményezheti az igazgató személyét, az igazgatóbizottság összetételét, illetve egy tagot delegálhat ebbe a testületbe. Egyébként ez az előfeltétele annak, hogy valamely intézmény esetében társalapítóvá lépjen elő a Magyar Nemzeti Tanács. A törvény azt is világosan kimondja, hogy mindentől függetlenül az adott intézmény finanszírozása nem változhat. A kulturális bizottság szeptember 28-i ülésén határoztuk meg a kiemelt jelentőségű intézményeinket, de az MNT legutóbbi ülésén még nem mindegyikről döntöttünk. Ezek az intézmények pedig a Vajdaság területén működő könyvtárak, múzeumok, levéltárak, színházak, amelyek fontosak a magyarság megmaradása szempontjából.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..