home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Ítéletidő
Tomek Viktor
2008.06.25.
LXIII. évf. 26. szám
Ítéletidő

Letarolt kukoricaföldekJúnius 11-e éjjelén ítéletidő tombolt Adorján és Oromhegyes határában. A vihar Oromhegyes és Felsőhegy között a Paskomban, valamint Adorjántól délre, az Alsó-vetőn és az Alsó-rétben pusztított. Az emberemlékezet óta nem tapasztalt hevességű jégeső több ezer hektár term...

Letarolt kukoricaföldek

Június 11-e éjjelén ítéletidő tombolt Adorján és Oromhegyes határában. A vihar Oromhegyes és Felsőhegy között a Paskomban, valamint Adorjántól délre, az Alsó-vetőn és az Alsó-rétben pusztított. Az emberemlékezet óta nem tapasztalt hevességű jégeső több ezer hektár termését verte el. Mindössze félóráig tartott, de több gazdálkodó egész éves munkáját tette tönkre. Adorjánon minden gazdát érintett a katasztrófa. Vannak parcellák, ahol az egész termést tönkretette a tyúktojás nagyságú jég. Marković Eszter, a magyarkanizsai önkormányzat gazdasági osztályának vezetője elmondta: az adorjáni és az oromhegyesi termelők két hétig jelenthetik be a helyi közösségek irodáiban a jégkárokat. Ezután a községi kárfelbecslő bizottság összesíti az igényléseket, s továbbítja őket az illetékes községi, tartományi és köztársasági szervekhez. A termelők jó eséllyel számíthatnak némi kárpótlásra, a tavalyi jégverés után - amely Kishomokot és Kispiacot érintette - is 2,5 millió dinár térítésben részesültek. A kárbejelentéshez szükséges iratok: kataszteri kivonat, birtokív, amellyel a termelő igazolja birtokjogát, adóvégzés, termelői igazolvány, folyószámlaszám, személyi igazolvány.
A községi kárfelbecslő bizottság szerint összesen mintegy 4000 hektáron pusztított a jég, ebből Adorján határában 1000 hektár 100 százalékos, 500 hektár 30-50 százalékos, 500 hektár 10 százalékos kárt szenvedett. Oromhegyesen kisebb a károk mértéke.
Jégelhárítás már 40 éve létezik Szerbiában, a szakemberek szerint a jégkár mértékének csökkentésére alkalmazott rakétás rendszer hatékonysága eléri a hetven százalékot, a mostani katasztrófát azonban nem sikerült elhárítani. A magyarkanizsai község területén, illetve a környéken mintegy 9 jégelhárító rakétakilövő állomás van, ebből több működésbe is lépett június 11-e éjjelén. Marković Eszter szerint a viharfelhők túl magasan helyezkedtek el, és vastagok voltak, ezért nem értek el eredményt a jégelhárító rakéták.
Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség elnöke elmondta, hogy június 12-én, amikor kimentek a határba, cudar látvány fogadta őket.
- Még hajnalban is 8-10 centiméter vastagságú jégtakaró borította a földet. Dió nagyságú jégdarabokat találtunk, amiből arra következtettünk, hogy tyúktojás nagyságúak lehettek, amikor leestek. Baleset csak azért nem történt, mert este senki nem tartózkodott a határban. A 2000 hektárból 1500-nak a termését elverte a jég. A faluban 320 gazdálkodó van, s tulajdonképpen minden termelőt érint a kár. Hétfőtől lehetett bejelenteni, a 4 tisztségviselő alig győzte rögzíteni az adatokat. Két hétig tart az összeírás. Szerintem minden gazda beadja a kárigénylését, de hogy kap-e kárpótolást valaha is, az már más kérdés - mondja Borsos Csaba, majd hozzáteszi, hogy több millió dináros a kár. Hektáronként 3-3,5 tonna búzára lehetett volna számítani, a jégverés következtében azonban sokkal kisebb lesz a termés.
Más haszonnövényekben is nagy kárt okozott a jég. A faluban sokan paprikatermesztéssel foglalkoznak, s talán őket érte a legnagyobb kár, hiszen ebben az esetben a befektetett munka és pénz hatalmas. A dohánytermesztők is pórul jártak. Erre a haszonnövényre kötelező a biztosítás, a gyár küldi a biztosítókat, akik termelőtől termelőig járják a falut. Az idén azonban még nem értek Adorjánra a biztosítók, így azok a gazdák, akik az előző években fizették a biztosítást, most pórul jártak.
Törteli Károly adorjáni termelőnek a Felső- és az Alsó-vetőn is van parcellája.
- A vihar utáni reggelen először a Felső-vetőre mentem ki. Semmi különöset nem láttam, s azt gondoltam, megúsztam a jégverést. Majd amikor az Alsó-vetőn levő parcelláimhoz értem, borzasztó látvány fogadott. A búzaföldekről még 11 órakor is marékszámra lehetett hordani a jeget. A legnagyobb kár a kalászosokat érte. Vannak olyan parcellák, ahol 90-100 százalékos a veszteség. Egy-két héten belül megkezdődött volna az aratás, az időjárás azonban kitolt velünk.
A termelők nem adják fel, többen azon gondolkodnak, hogy korai hibridkukoricával vetik be a földet, és bíznak abban, hogy a továbbiakban könyörületesebb lesz hozzájuk az időjárás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..