home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hogyan befutni a YouTube révén?
Zvekán Péter
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
Hogyan befutni a YouTube révén?

Justin Bieber, Piano Guys, Boyce Avenue, Dirty Loops. Sokáig lehetne folytatni azoknak az énekeseknek és zenekaroknak a sorát, akik/amelyek a YouTube révén futottak be. A módszer egy viszonylag új lehetőség, mellyel egyre többen élnek a világban. No de hogyan tudunk sikeresek lenni általa?

A szakemberek szerint először is önmagunkat kell adnunk, és természetesen nem árt, ha az átlagnál egy kicsit jobbak vagyunk. Legkönnyebben úgy lehet nekivágni az online biznisznek, hogy feldolgozzuk a legaktuálisabb slágereket. Ez azért jó, mert amikor a rajongók az eredeti produkciót keresik, nagy eséllyel mi is megjelenünk a találati listában, hiszen a mi dalunk címe és az ismert szerzeményé megegyezik. Csak arra kell ügyelnünk, hogy gyorsan reagáljunk, hiszen ez esetben is az elsők járnak jól. Amikor megjelenik egy új szám, két-három napon belül fent kell lennie a mi verziónknak is!

A következő fontos pont, hogy személyesen is meg kell ismerni az embereket. Erre nyújtanak lehetőséget a YouTube-találkozók, mely összejöveteleken részt vesznek azok, akik már ismertek, ám jelen vannak a kezdők is. Ezeket az alkalmakat is okosan ki lehet használni. Egyrészt megismerhetünk más, már befutott online zenészeket, akikkel együttműködhetünk, de az is lehet, hogy találkozunk egy-egy olyan rajongóval is, aki értünk van oda. Szóval: az online világban is fontos a személyes kapcsolat.

Amikor eldöntjük, hogy szeretnénk együttműködni valakivel, akkor elsőként azt kell végiggondolnunk, hogy hogyan győzzük meg a másikat. Nem árt, ha nagyon jó ötlettel állunk elő, és ugyanennyire fontos, hogy olyan társat keressünk, akinek a zenei stílusa hasonló a miénkhez. Így értelmet kap a kölcsönös megosztás, melynek köszönhetően a másik rajongói is támogatnak bennünket.

Az online világban azzal is tisztában kell lennünk, hogy nagyon fontos a folyamatosság. Manapság nem tehetjük meg, hogy feltöltünk néhány klipet, és nyugodtan hátradőlünk. Statisztikai adatok kimutatták, hogy a folyamatos érdeklődés fenntartása érdekében hetente legalább egy videót kell készítenünk. Még akkor is, ha a felvételeket egy-két évig nem sokan tekintik meg. Ez azért fontos, mert amikor berobbanunk a köztudatba, hirtelen elkezdenek érdeklődni utánunk, s ha előzőleg kitartóak voltunk, akkor az odalátogató a mi előadásunkban akár többórányi zenei anyagot is meghallgathat.

A videómegosztó weblap egyik legnagyobb újítása maga a YouTube Channel. Ez egy olyan saját oldal, amelyet a YouTube-on belül hozunk létre. Aki ellátogat a csatornánkra, az külön keresgélés nélkül, egy helyen találhatja meg klipjeinket. Az oldalnak azonban vonzónak kell lennie. Időt kell rászánnunk, hogy érdekessé tegyük. Nyugodtan játsszunk a színekkel, kérjük meg az egyik ügyes barátunkat, hogy készítsen rólunk minőségi fotókat, stb.

Szólni kell a tagelésről is. Ez nem más, mint a videó mellett megjelenő kulcsszó, melyet a keresőmotor használ. Egy videóhoz több taget is beírhatunk, és be is kell írnunk. Minél többet teszünk fel ugyanis a klipünkhöz, annál nagyobb az esélye annak, hogy valaki rálel.

Ne feledkezzünk meg videóink népszerűsítéséről sem! Bebizonyosodott, hogy a jó klipeket elég a baráti társaságban megosztani. Egyszerűen azért, mert ha az tényleg színvonalas, akkor úgyis elkezd terjedni. De semmiképpen se spameljünk, mert az negatív reakciót idéz elő.

Végül pedig az egyik legfontosabb tanács: a kommentelőkkel tartani kell a kapcsolatot. Ha valaki véleményt ír, arra reagálnunk kell, hogy általa valamelyest személyessé váljon az online világ, az adott személy pedig a jövőben jobban ragaszkodjon majd hozzánk.

Ebben az új világban ezek az alapszabályok. Sokak számára ez még egy kicsit idegen, de az internet, az egyre olcsóbb stúdiótechnika és az elérhető, HD-minőségű fényképezőgép/kamera lehetővé tette, hogy szinte bárki készíthet jó minőségű anyagot. S ha egy nap berobbanunk, akkor senki sem állíthat meg bennünket...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..