home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.09.20.
LXX. évf. 37. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Az egyik jeles belgrádi lap imigyen kezdi a fizetés és a nyugdíj alakításáról szóló beszámolóját: van pénz nagyobb nyugdíjra és fizetésre. Ezt a minap állítólag maga a miniszterelnök jelentette ki. Ha pedig ez így van, akkor végre talán azt is remélhetjük, hogy államatyánk nem szórakozik többé velünk, öregekkel, ahogyan teszi, amióta a levonás-emelés a téma a közbeszédben.

Ha a miniszterelnök mondja...

Az egyik jeles belgrádi lap imigyen kezdi a fizetés és a nyugdíj alakításáról szóló beszámolóját: van pénz nagyobb nyugdíjra és fizetésre. Ezt a minap állítólag maga a miniszterelnök jelentette ki. Ha pedig ez így van, akkor végre talán azt is remélhetjük, hogy államatyánk nem szórakozik többé velünk, öregekkel, ahogyan teszi, amióta a levonás-emelés a téma a közbeszédben.

A bizalomra, úgy érzem, ezúttal van okunk. Nemcsak a kormány vezetőjének tekintélye miatt, hanem azért is, mert állítását adatokkal, tényekkel támasztotta alá. A tények pedig a következők: Az IMF meg van elégedve pénzügyi helyzetünk alakulásával, és áldását adta törekvéseinkre. Augusztusig a költségvetés tervezett vesztesége csak 6,78 milliárd volt az előirányzott 20,4 helyett. Az IMF által jóváhagyott deficitünk 90 milliárddal volt kevesebb, pedig kamatokra csak augusztusban 10,7 milliárdot fizettünk ki, ez kétszerese a júliusinak. A nagyberuházások egy részéről a kormány lemondott, és olyanokat tartott meg, amelyek munkahelyet teremtettek.

A megszigorított ellenőrzések hatására a pénzügyi fegyelem is nőtt. Tehát többet hozott az áfa, a jövedéki adó, vele együtt a vám, így a községeknek augusztusban 26,03 millió dinárt lehetett kiosztani, különféle pénzügyi támogatásokra pedig további 6 milliót.

Szép a lista! Csak legyen igaz minden állítása, adata...

A pénzszerzés egy szokatlan módja

A nyugdíj csalásra alapozott megszerzési módja gyakori téma. Amit azonban egy niši család eszelt ki, az egészen különös.

Egy negyvenhárom éves asszony megbeszélte férjével, hogy elválnak. Ebben eddig nincs semmi furcsa, az viszont már nem megszokott jelenség, hogy a feleség a sógorához megy nőül. Jelen esetben azonban ez történt: a hölgy hozzáment az egyedül élő, hetvenkét éves sógorához, akinek nagy nyugdíja van. Az asszonyság így már két férfit lát el, ami ugyan nem nehéz, de mégsem szokványos feladat. No persze, az ilyen házasság megkötésére nincs törvényes mód, és a bíróságnak vagy a község jogszolgálatának meg kellett volna akadályoznia, illetve semmissé kellett volna nyilvánítania. Ez azonban nem történt meg, így most az egész város rajtuk szórakozik.

RÖVIDEN

SZABADKA NYUDÍJASAI ÉS A VÖRÖSKERESZT TAGJAI nem feledkeznek meg a város legidősebb polgárairól. Meghívják az időseket (életkoruk lehetőleg közelítse meg a százat) és azokat a házaspárokat, amelyek legalább ötven éve kitartanak egymás mellett. Megvendégelik, művelődési műsorral szórakoztatják őket, megajándékozzák a legidősebb férfit és a nőt meg a leghosszabb ideje együtt élőket.

NÉHA VITÁZNAK az egyesület szakosztályainak tagjai, az ok pedig rendszerint anyagi természetű. Az Agorának például több pénzre van szüksége, hiszen szinte hetente gyakorol, nagy a taglétszáma, a vendégszereplésekre való utazásai is drágák. Ezzel szemben a sportolók ritkán versenyeznek, és edzéseiket „kölcsönpályán” tarják meg. A megoldás: fellépés, verseny előtt számadást tartanak.

INKÁBB HISZEK A MINISZTERELNÖKNEK, mint az egyetemi tanároknak és a pénzügyi szakembereknek. Az utóbbiak ugyanis kijelentették, hogy november előtt lehetetlen tárgyalni a fizetésről és a nyugdíjról — részint azért, mert az a meggyőződésük, hogy a költségvetésünk ezt még nem teszi lehetővé, részint pedig azért, mert akkor újra jön az IMF, és alaposan átrendezi anyagi lehetőségeinket.

JORGOVANKA TABAKOVIĆ BANKKORMÁNYZÓ is megszólalt a nyugdíjkérdésben. Szerinte a makrogazdasági helyzet és a büdzsé adatai azt mutatják, hogy emelés biztosan lesz, csak azt nem tudja megmondani, hogy a nyugdíjasok már az idén örülhetnek-e neki, vagy erre a jövő év elejéig kell várniuk. Na tessék: még egy szakvélemény, melynek hallatán az idős emberek ismét bosszankodhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..