home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ferenc pápa lett az év embere
(mno.hu, hvg.hu)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Ferenc pápa lett az év embere

Ferenc pápát választotta az év emberének az amerikai Time magazin — közölte a múlt héten a folyóirat főszerkesztője. Az indoklás szerint a katolikus egyházfő a lelkiismeret új hangjává vált pápaságának kilenc hónapja alatt.

„Ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt” — jelentette ki Nancy Gibbs, a Time főszerkesztője. A lap internetes kiadása szerint Ferenc pápa rövid idő alatt millióknak adta vissza a hitet, akik már minden reményüket elveszítették az egyházban.

Federico Lombardi, a pápa szóvivője pozitívan értékelte a döntést, amely egy olyan emberre vonatkozik, aki a mai világban spirituális és vallási értékekért száll síkra, emellett mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg a békéről és az igazságosságról. A pápa nem keresi a dicsőséget — mondta Lombardi. Az, hogy az év emberének választották, azt jelzi, hogy megértették küldetését.

Felszólalásában kiállt a melegek mellett

Ferenc pápa idei legtöbbet idézett és legnagyobb hatású nyilatkozata egyértelműen a melegekkel kapcsolatban tett kijelentése volt, amellyel szakított a hagyományos katolikus hozzáállással. „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek a melegek fölött?” — tette fel a kérdést Ferenc pápa július végén.

Az első dél-amerikai katolikus egyházfő hozzátette: a katekizmus is világosan kimondja, hogy a melegeket integrálni kell a társadalomba. Az egyedüli problémát abban látja, ha valaki kampányol a homoszexualitás mellett. Ez szerinte olyan, mintha valaki a kapzsiság vagy valamely politikai oldal mellett kampányolna.

Nagyobb szerepet szán a nőknek

A melegek mellett Ferenc pápa a nőkkel kapcsolatos hagyományos katolikus hozzáálláson is változtatna, és többször is hangoztatta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek az egyházban. Mint mondta, a nőknek: missziójuk van, első tanúi annak, hogy Jézus él.

Az egyházfő ugyan elzárkózott a nők pappá szentelésétől, valamint azt is kifejtette, hogy az abortuszt ellenzi, ám láthatóan nem erőlteti ezeket a kényes témákat. Szerinte kontextusba kellene helyezni az ilyen jellegű kérdéseket, a „dogma és az egyházi erkölcs” ugyanis nem ugyanaz.

Fel kíván lépni a prostitúció és az emberkereskedelem ellen is: novemberben közölte, hogy magatartásváltásra van szükség. Az egyház eddig nem volt tisztában a probléma súlyosságával, és a pápa személyes kezdeményezéssel kíván előállni az ügyben.

Kiáll az elesettekért

Ferenc pápa többször is felszólalt a kapzsiság és a pénz uralma ellen, szívén viseli a szegények, elesettek, a munkanélküliek sorsát. Az egyházfő rendszeresen beszél a pénzkirályról, vagy a pénznek nevezett bálványról, valamint arról, hogy munka nélkül nincs emberi méltóság, ezért tenni kell a munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélkülisége ellen. Ferenc pápa a katolikus egyházat a szegények egyházává kívánja tenni, és szokásává vált a pénzadományozás is: megválasztása óta már közel egymillió eurót osztatott szét a rászorulók között főalamizsnásával, és állítólag titokban éjszakánként ő maga is ki akar menni a szegények közé.

Közvetlen a hívekkel

Rendszeresen megmutatkozik a rajongói körében, szívesen megy találkozni a hívekkel, akikre mindig mosolyog. Többször is személyesen hívott fel telefonon olasz családokat, akik levelet írtak neki, tegeződött és viccelődött velük. Szívesen áll az okostelefonjukkal magukról selfie-t készítő fiatalok mellé is egy fotó erejéig.

Az egész világot bejárta az a videó, amelyen egy kisfiú a pápa lábába csimpaszkodva le sem akart menni a színpadról, az egyházfő azonban csak jóságosan mosolygott, megsimogatta a kisfiú fejét, és beszélt tovább. Ferenc pápa akkor sem jött zavarba, amikor egy neki ajándékba dobott rózsafüzér a fülére akadt, ezen is csak jót derült, majd eltette azt.

Újítani próbál

Ferenc pápa egyértelműen az egyház megreformálása mellett teszi le a voksát: igyekszik rendezni az elődjétől megörökölt problémákat, és meghirdetni az egyház új programját is. A vatikáni korrupciós ügyek felderítését egy könyvvizsgáló cégre bízta, a papi pedofíliát pedig egy bíborosi bizottsággal ellenőrizteti.

Az egyházfő egy 220 oldalas programban foglalta össze terveit: nyitottabb, a mai világhoz jobban alkalmazkodó, a társadalom peremén élőket segítő egyházat képzel el, emellett megreformálná az egyházi hierarchiát is, nagyobb önállóságot biztosítva az egyházmegyéknek.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..