home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Értékek teremtése és megőrzése
Tóth Lívia
2010.07.07.
LXV. évf. 27. szám
Értékek teremtése és megőrzése

Közös csoportkép a találkozó és az újságíró-iskola résztvevőiről - Szabó Attila fotójaNyolcadik ülését tartotta meg július 1-je és 4-e között a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. Az erdélyi, horvátországi, muravidéki és vajdasági újságírók, az anyaországi kollégáikkal kiegészí...

Közös csoportkép a találkozó és az újságíró-iskola résztvevőiről - Szabó Attila fotója

Nyolcadik ülését tartotta meg július 1-je és 4-e között a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. Az erdélyi, horvátországi, muravidéki és vajdasági újságírók, az anyaországi kollégáikkal kiegészítve, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének szervezésében, ezúttal Csókán gyűltek össze.
A találkozó kezdetén a küldöttségek beszámoltak arról, mi történt a legutóbbi, lendvai összejövetelük óta, és meddig jutottak el az ott vállalt feladatok teljesítésével. Megelégedéssel nyugtázták, hogy a tagszervezetek hozzáláttak az egész Kárpát-medencét felölelő magyar médiatárhoz szükséges adatok gyűjtéséhez, ami azt jelenti, hogy a katalógus az adott határidőre, vagyis szeptember végére megjelenhet. A konvenció tagjai már korábban eldöntötték, kidolgozzák a külhoni magyar médiastratégiát, ezért megismerkedtek azzal a tervezettel, amelyet az előző összetételű Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága készített el Kókai Péter vezetésével. Az előadást követő vita egyik kulcskérdése a fiatalok szakmai képzése volt. A KMÚEK öt évvel ezelőtt már közzétett egy, a témával foglalkozó projektumot, amely anyagiak hiányában nem valósulhatott meg, a jelenlévők viszont fontosnak tartották, hogy az oktatás a médiastratégia része legyen.
A tanácskozás délutáni, továbbképzésként meghirdetett részében Csermák Zoltán, az MTV PR-igazgatója Közösségi értékek a számok tükrében címmel egy érdekes anyaországi közvélemény-kutatásról számolt be. Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője Közérdekű újságírás az Európai Unióban címmel értekezett, Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatóhelyettese pedig a kisebbségi újságírás buktatóit ecsetelte. A közszolgálatiság kapcsán többen az értékteremtés, az értékmegőrzés, a hitelesség és a szellemi műhelyek fontosságát hangsúlyozták, valamint azt, hogy a médiumok a rombolás és gáncsoskodás helyett egymás segítésén fáradozzanak.
A rendezvény keretében Szabó Gyula, az erdélyi Kriterion Könyvkiadó igazgatója válogatást mutatott be legújabb könyveikből, de a programban szerepelt egy kirándulás is, amelyből a Bánáti Újság tizenegyedik nyári újságíró-iskolájának diákjai sem maradtak ki. A csoport először a topolyai tóra látogatott el, ahol rendkívül jó hangulatú ebéden vett részt Egeresi Sándorral, a tartományi parlament elnökével, majd Bácsfeketehegyre folytatta az útját. A Horkai pálinkafőzde és a Lódi-pincészet megtekintése után könyvbemutatóra és színházi előadásra tartottak. Sárközi Ferenc A múltból merítettem II. című kötetét Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgatója, Bordás Győző és Sóti Varga Kinga ajánlotta a megjelentek figyelmébe, Bordás Győző Kertkapu című könyvét viszont Németh István író méltatta. A közönség nagyon jól szórakozott a leányfalusi Szekérszínház tagjain is, akik Móricz Zsigmond Szerelem című egyfelvonásosait adták elő Póka Éva rendezésében. Azok a fiatalok viszont, akik a Dombos Fesztiválon Rúzsa Magdit és Hobót választották, a hirtelen lezúduló hatalmas eső miatt később tapsolhattak kedvenceiknek.
A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója zárónyilatkozatában többek között kimondja: a közösségépítésben és a közösség megőrzésében fontos szerepe van a külhoni magyar sajtónak. A kisebbségi újságírókra a szakmai követelmények tiszteletben tartásán kívül kiemelt felelősség hárul a közösségi érdekek védelmében és létrehozásában. A minőségi előrelépést szem előtt tartva, a KMÚEK ezúttal is kiemelte a szervezett, folyamatos és a gyakorlati oktatásra összpontosító újságíróképzés és -továbbképzés jelentőségét. A régiók képviselői ezúttal is szorgalmazták az eddiginél hatékonyabb külhoni magyar médiatámogatási rendszer újragondolását.
A konferencia társszervezője a csókai Művelődési és Oktatási Központ, valamint a Móra Ferenc Művelődési Egyesület volt, támogatta a Szekeres László Alapítvány és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..