home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Eredményekre van szükség!
Tomek Viktor
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Eredményekre van szükség!

Beszélgetés Maglai Jenővel, Szabadka új polgármesterével — Szabadkán hatalomváltás történt. A városi képviselő-testület október 21-ei ülésén megvonta a bizalmat Modest Dulić polgármestertől, majd Maglai Jenő VMSZ-es politikust nevezte ki erre a tisztségre.

A városi hatalmat ezután a VMSZ-en kívül a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége gyakorolja. A koalícióhoz csatlakozott még a Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párt, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Szocialisták Mozgalma és a Bácskai Bunyevácok Szövetsége egy-egy képviselője, valamint egy független tanácsnok is, így negyvenkét képviselő alkotja a városi hatalmat.

Maglai Jenő, Szabadka új polgármestere szerint közvállalatainkban óriási gondok vannak, és az új koalíciónak legalább hat hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy megállítsa a város elszegényedését. Maglai lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy senkinek sem kell megtorlástól tartania, a rendcsinálás azonban nem maradhat el. Aki eddig is szakmai hozzáértéssel végezte munkáját, annak nincs mitől félnie.

Hat év után Szabadkának újra magyar polgármestere van. Milyen feladatok elé néz az új városvezetőség?

— Óriási kihívásként élem meg a mostani helyzetet, és egyben óriási felelősséggel is jár ez a tisztség. Kihívás abból a szempontból, hogy megoldást kell találnunk a felgyülemlett problémákra. Tisztában vagyunk vele, hogy a város pillanatnyi helyzete nem túl fényes. Elsősorban a pénzügyi, gazdasági problémákat kell orvosolnunk. A városi költségvetés, a közigazgatás területén sem rózsás a helyzet, továbbá súlyos gondok vannak a közvállalatainkban és a közintézményeinkben is. Több közvállaltunk ráfizetéssel működik, annak ellenére is, hogy hivatalosan („papíron”) nyereséges — némelyben több mint 100 millió dinár a veszteség. Szerintem ezek a közvállalatok sokkal hatékonyabbak is lehettek volna. Néhány közintézményben már a fizetések folyósítása is jókora erőfeszítést igényel.

• Nem szabadkai sajátosság, hogy a közvállalatok veszteségesek, többnyire ugyanis nem hozzáértő emberek vezetik őket, hanem pártkatonák…

— Az elmúlt néhány évben városunk közvállalatait illetően volt példa mindenre: megesett, hogy nem hozzáértő emberek kerültek vezetői posztra, és az is, hogy pártutasításra vagy pártérdekből ürítették ki egy-egy közvállalat kasszáját. Sőt előfordult, hogy valaki a saját pénztárcáját tömte meg. Véleményem szerint a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, valamint a Szabadkai Gázművek Közvállalat működött csak jól. Azzal is szembesülnöm kellett, hogy valamennyi vállalatunk drágítási igénnyel állt elő. December 1-jétől kellett volna megtörténnie az áremelésnek, ezt azonban nem engedélyeztem. Először meg kell vizsgálnunk, át kell világítanunk ezeket az intézményeket. Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy folyamatosan, mintegy reflexszerűen dráguljanak a szolgáltatások. Az új hatalom nem ezt az utat szeretné járni.

Meddig tart az említett intézmények átvilágítása, és mikor kezdődik el az érdemi munka?

— Az érdemi munka ettől függetlenül folyik, és ami a kivizsgálásokat illeti, úgy hiszem, hogy hat hónap múlva már tisztábban fogunk látni. Minden bizonnyal vezetőségváltásra kerül sor valamennyi közvállalatban — két hónapon belül—, és azokban, amelyekben rosszul végezték a munkát, veszteségesen dolgoztak, biztosan lesz kádercsere. Az új törvény szerint ezekben az intézményekben nincsenek igazgatói, csak felügyelőbizottságok. Az előző hatalom ezt a törvényt egyszerűen figyelmen kívül hagyta, december, január folyamán tehát ki kell neveznünk a felügyelőbizottságok tagjait. Minden bizonnyal az igazgatói tisztségekre is kiírjuk majd a pályázatokat. Mint ismeretes, az új Városi Tanács tagjait már megválasztottuk, és a hét végéig a polgármesteri segédeket is megnevezem. Egyelőre biztosnak látszik, hogy a jegyző és a pénzügyi titkár személye nem változik.

Az önkormányzatban valamiféle leépítés történik majd. A városházán jelenleg 348 ember van állandó munkaviszonyban, öten meghatározott időre vannak felvéve, és mintegy 30-40 dolgozóval szerződéses viszonyban vagyunk. Azok az emberek, akik becsületesen, szakmai hozzáértéssel végezték a munkájukat, továbbra is az önkormányzatban maradnak, de sajnos sok embert pártalapon ,,hoztak’’ ide. Velük nem tudunk mit kezdeni. Vannak olyanok, akik napi nyolc órát ülnek egy irodában, és az égvilágon semmit sem csinálnak. Ezen is változtatni fogunk. Nem revansizmusról van szó, csupán rendet szeretnék tenni. Mindent összevetve — a közvállatokban és az önkormányzatban — körülbelül száz emberre nincs szükség.

Mi a garancia arra, hogy nem fogják ismét pártkatonákkal feltölteni a megüresedett helyeket?

— Erre nincs garancia. Az új koalíción belül egyezséget kötünk majd, és ennek értelmében a jövőben mindenkinek tartózkodnia kell a pártalapon történő munkáltatástól. Semmi értelmét nem látom annak, hogy újra sógor, koma, jó barát alapon helyezzünk el embereket. A szakmai szempontok lesznek a mérvadóak. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem könnyű, erős lesz a nyomás, de megpróbálom kezelni ezeket a helyzeteket.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek Szabadkán évek óta a Demokrata Párt volt a partnere. Ez a kapcsolat az utóbbi néhány évben megváltozott. Miért?

— Az első konfliktusunk 2010. január 18-án volt, amikor a VMSZ-t kiszorították az önkormányzatból. A második a 2012. évi választások alatt történt. Persze a csalás nehezen bizonyítható, főleg akkor, ha az állami szervek is felemás módon állnak a kérdéshez. A választások után úgy adódott, hogy mindennek ellenére szövetségre léptünk, de a VMSZ hiába érvelt amellett, hogy ne legyen ,,széles’’ koalíció — a munka ugyanis így kevésbé hatékony —, nem hallgattak ránk. Rövid idő után egyértelművé vált, hogy a DP azon munkálkodik, hogy a városi képviselő-testületben megteremtse a VMSZ nélküli többséget. Nem vagyunk vakok, világossá vált számunkra, hogy mi a cél. Kényszerpályára kerültünk. Szerintem a DP valójában magát „döntötte be”, hiszen amíg a város egyre mélyebb gazdasági, szociális válságba süllyedt, addig ez a párt csakis a hatalommal foglalkozott.

A Demokrata Párt nagy mértékben „hajt” a magyar szavazatokra, lassan, de biztosan ugyanis elveszti a szerb szavazói réteget — mely inkább a Szerb Haladó Pártra és a Szerb Szocialista Pártra voksol. Ők is a VMSZ választóit szeretnék meggyőzni, ebből a szempontból konkurencia vagyunk tehát.

Az elmúlt néhány évben Szabadkán több olyan dolog is történt, amely a közvélemény felháborodását vonta maga után. Kivizsgálják-e ezeket az ügyeket, és lesznek-e ezeknek valamiféle — akár bűnvádi — következményei?

— Meg kell állapítani a tényeket. Hogy lesznek-e bűnvádi feljelentések, azt még nem tudom. A jövő év elejétől ezek az átvilágítások is elkezdődnek majd.

Illúzió volna azt állítani, hogy holnaptól jobban élnek majd a szabadkaiak. Mégis mire számíthat az átlagpolgár?

— Hat hónaptól egy évre van szüksége az új koalíciónak ahhoz, hogy visszafordítsa azokat a folyamatokat, amelyek miatt Szabadka ott tart, ahol. Nagyon nehéz örökségünk van, nem szabad panaszkodnunk, eredményekre van szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..