home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Előtérben a védekezés
Tóth Tibor
2017.05.05.
LXXII. évf. 17. szám
Előtérben a védekezés

Május 20-án a palicsi Vigadó előtt második alkalommal kerül sor a Funchesstic elnevezésű szórakoztató sakkfesztiválra, melyen több mint húsz sakkal kapcsolatos foglalkozás várja az érdeklődőket. A nap leglátványosabb műsorszáma a sakkszimultán lesz, melynek keretében a zentai Korponai Ákos tizenhat közéleti személyiséggel méri össze tudását egy-egy játszma erejéig.

A Zentai Gimnázium végzős diákja több mint tíz éve a Zentai Sakk-klubban kezdett sakkozni. A hatvannégy mezős játéknak köszönhetően a többi közt Egerbe, Kőszegre, Vrnjačka Banjára, Soko Banjára, Kragujevacra és Pécsre is eljutott. Kezdetben, ahogy fogalmazott, inkább csak sakkozgatott, a fordulópont számára a Jó Pajtás sakkversenyének megnyerése volt 2011-ben.

— Ez a siker elindított bennem valamit, ami a tartományi bajnokságon a 18 éves fiúk között elért második helyezésben csúcsosodott ki. Karrierem legjobb eredményének tartom ezt a második helyet. Öt alkalommal vettem részt a Sakkozó Magyarok Világtalálkozóján Lakitelken. A jubiláris, 20. versenyen a 83 versenyző között az 5. helyet szereztem meg. A Stevan Sremac Általános Iskolával két alkalommal megnyertük az iskolák országos csapatbajnokságát, tavaly Zenta város bajnokságán a felnőttek mezőnyében bronzérmet nyertem, a Zentai Csata nemzetközi sakkfesztiválon a legjobb ifjúsági sakkozónak bizonyultam, majd a középiskolások mezőnyében a Funchesstic sakkfesztiválon diadalmaskodtam. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy sztárvendég lehetek ezen a rendezvényen. Eleinte egy kicsit tartottam tőle, de elbeszélgettem Kecskeméti Árpád barátommal, aki tavaly játszotta a szimultánt, és ő is azt mondta, hogy hatalmas élmény tizenhat közéleti személyiséggel asztalhoz ülni. Versenysakkozó vagyok, a szimultán rész teljesen új számomra. Kihívásnak érzem, hogy megmérettethetem magam abban, mennyire vagyok képes egyszerre több meccset vívni. Köszönöm Rózsa Zsombor szervezőnek a lehetőséget — mondta Korponai Ákos.

Ákos a sakknak főleg a stratégiai részét érzi magáénak, mely hosszú távú tervezésről és inkább a védekezésről szól. A Zentai Sakk-klub több éven át a harmadik ligában versenyzett, de két éve — az ifjúsági táblán szereplő Ákossal a soraiban — feljutott a második ligába.

Ákos a további terveiről azt mondta, a sakkot felnőttkorában már csak hobbiként tudja elképzelni.

— El kellett döntenem, hogy az egyetemmel szeretnék-e foglalkozni, vagy sakkozó akarok lenni. Az előbbi mellett döntöttem, mert úgy érzem, a tanulmányok biztos alapot adnak. Egy sakkozótól sokan azt várják el, hogy matematikával és természettudományokkal kapcsolatos egyetemre iratkozzon, engem azonban inkább a társadalomtudományok érdekelnek. Jogra, illetve politológiára szeretnék járni Szegeden vagy Budapesten, és az adódó lehetőségek függvényében a visszatéréstől sem zárkózom el. A jövőben politikával foglalkoznék, tanácsadóként képzelem el magam. Kedvenc játékosom a norvég világbajnok, Magnus Carlsen, aki a sakkon túl is lenyűgöző személyiség — mondta Ákos.

A tehetséges sakkozó nemcsak az agyát tornáztatja rendszeresen, hanem a testedzésre is nagy hangsúlyt helyez. Egy edzőteremben amatőr szinten súlyt emel, hiszen úgy tartja, hogy ép testben ép lélek!


A nyitóképen Korponai Ákos a XX. Zentai Csata nemzetközi sakkfesztiválon

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..