home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
E-Skin
T. L.
2017.02.18.
LXXII. évf. 7. szám
E-Skin

Adattár a bőrfelszínen — Ujjlenyomat-másolat digitális fotóról — Díjnyertes lopakodó — Oxigénionok záporában fürdőzik a Hold —

Adattár a bőrfelszínen

A Tokiói Egyetem és a Xenoma nevű cég kifejlesztette az E-Skin nevű ruhát, melynek fekete felsőrésze a rajta elhelyezett geometrikus vonalak miatt olyan, mintha a Mátrix című film egyik kosztümje volna. Aki azonban jobban odafigyel, az láthatja, hogy a ruha felületén érzékelőcsíkok és szenzorok találhatóak. A felsőn összesen 14 érzékelőt helyeztek el, a többi közt a csukló-, a könyök- és a vállrészeken, valamint a mellkas és a hát központi részein. A cél az, hogy a ruha e szenzorok (gyorsulásmérők és giroszkópok) segítségével mindenfajta mozgást érzékeljen. A szenzorok akkor is működnek, ha a felület kinyúlik, majd összehúzódik.

Ujjlenyomat-másolat digitális fotóról

A japán Országos Informatikai Intézet kutatóinak sikerült megszerezniük egy ember ujjlenyomatát egy digitális fotóról, melyen felmutatja a mutató- és a középső ujját a béke jeleként. Szerintük ez súlyos biztonsági kérdést vet fel. „Akinek sikerül ellopnia más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti az illető telefonját, laptopját, esetleg behatolhat egy olyan lakásba, amelynek ajtaja ujjlenyomatra nyílik” — hangoztatta Ecsizen Iszao, az intézet professzora.

Díjnyertes lopakodó

Kínában megrendezték a National Science and Technology Advancement Prizes elnevezésű versenyt, melynek fődíja rendkívül rangos tudományos és technológiai elismerésnek számít a Távol-Keleten. Második helyen az a lopakodó drón végzett, amely eddig csak nagyon ritkán volt látható. A Sharp Sword, avagy a Lijian érdekes fejlesztés, melyről eddig igen kevés felvétel jelent meg. A díjnyertes lopakodó nagy előrelépésnek számít a kínai repülőipar számára, hiszen a harci jelleg lopakodó tulajdonságokkal párosul, vagyis ez az első ilyen, NATO-n kívüli fejlesztés. Maga a drón a „repülő szárny” külalakot kapta, ezzel leginkább a B—2 bombázóra hasonlít, noha annál természetesen jóval kisebb, hiszen hossza nagyjából 10, szélessége pedig 15 méter körül van.

Oxigénionok záporában fürdőzik a Hold

Egy japán kutatóintézet munkatársai bizonyítékot találtak arra, hogy a Föld légköréből minden hónapban oxigén árasztja el a Hold felszínét. A tudósok egy ideje felismerték, hogy a Holdat folyamatosan bombázzák a napszélből származó részecskék, és hogy havonta egyszer, amikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, a Hold védetté válik ettől a napszéltől. Az új kutatás során a tudósok megállapították, hogy ez alatt a rövid, mindössze néhány napig tartó és szabályosan visszatérő időszak alatt a Föld külső légkörében lévő oxigénionok a Hold felszínére jutnak. A kutatók által gyűjtött adatokból arra lehet következtetni, hogy ezeknek az ionoknak egy része oxigén. A kutatók becslései szerint az ionzápor alatt másodpercenként 26 000 oxigénion éri a Hold felszínének minden négyzetcentiméterét.


Nyitókép:  AFP / David McNew

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..