home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Déj? vu
Tomek Viktor
2010.10.13.
LXV. évf. 41. szám

Amolyan déj? vu érzésem támadt a vasárnapi belgrádi Büszkeség napja melegfelvonulás felvételi láttán. Betört kirakatok, könnygáz, a tévészékház elleni támadás, sérült rendőrök, lángoló autók stb. Mind-mind elítélendő cselekedet szomorú következménye. Néhány évvel ezelőtt Budapesten is valami hasonló...

Amolyan déj? vu érzésem támadt a vasárnapi belgrádi Büszkeség napja melegfelvonulás felvételi láttán. Betört kirakatok, könnygáz, a tévészékház elleni támadás, sérült rendőrök, lángoló autók stb. Mind-mind elítélendő cselekedet szomorú következménye. Néhány évvel ezelőtt Budapesten is valami hasonló történt mindössze annyi különbséggel, hogy ott sokkal spontánabbul alakultak az események. Belgrádban hónapok óta másról sem beszéltek, mint az október 10-én sorra kerülő melegfelvonulásról. Az állam, a végrehajtó hatalom felkészült az ominózus eseményre. Vagy mégsem?! A vasárnapi események mérlege: százhúsz sebesült, közülük mintegy kilencven a rendőr - kettejük életveszélyes állapotban van. A rendőrök 188 embert vettek őrizetbe, az anyagi kár tetemes: A rendbontók felgyújtották a Demokrata Párt és a Szerb Szocialista Párt székházát, azonkívül a szerb állami televízió épületét is megrongálták. De talány, hogy a tönkrezúzott mobil mammográfiai szűrőállomás hogyan kerülhetett a randalírozók útjába. Már hónapok óta tudni lehetett, hogy bizonyos szélsőséges csoportok mire készülnek, ennek ellenére a B92 (mely működteti az állomást) üzembe helyezte. Méghozzá olyan helyen, olyan útvonalon, amelyen valószínűsíthető volt, hogy a tüntetők keresztülvonulnak. A másik érdekes dolog a vasárnapi eseményekkel kapcsolatban az, hogy túl sok rendőr sérült meg. Hetek, sőt hónapok óta készültek a hivatalos szervek az eseményre, mégis ''képtelenek” voltak a rend fenntartására. Dragan Đilas, Belgrád polgármestere szerint a randalírozók zöme 15--17 éves fiatalokból állt, és a rendőrök ''zavarba” jöttek a tömeg láttán, ezért nem léptek fel szigorúbban, inkább hagyták magukat. Hát igen, így is meg lehet magyarázni a történteket. Az én verzióm ennél sokkal egyszerűbb...
A kormány huligánokról, randalírozókról beszél, az államfő pedig kijelenti, hogy aki rendőrre támad, az olyan, mintha az államra támadna. Talán a tüntetők is így gondolták, főleg hogy több kormányzó párt székháza -- no meg az állami televízió is -- áldozatául esett az eseményeknek. Apropó: randalírozók, huligánok. Több mint tíz évvel ezelőtt egy októberi napon hasonló dolog történt: akkor is az állami televízió székházát támadták meg, és akkor is huligánokról beszélt az SZRT ... Na tessék, most már kettős déj? vu érzésem van!
Mindezek után feltehető a kérdés, hogy vajon megérte-e? Megérte-e a Büszkeség napja melegfelvonulás szervezőinak, hogy megtartották az eseményt? Vajon Szerbia társadalma ezek után milyen mértékben vált toleránsabbá? Szó, ami szó, nemhogy toleránsabbak nem lettünk, hanem néhány fokkal még kirekesztőbbekké is váltunk.
Azt gondolom, hogy a vasárnapi események valódi kiváltó oka korántsem a melegfelvonulás volt. Újra lesz min csámcsognia a sajtónak, az ügyvédeknek meg lesz munkájuk. A történtek forgatókönyvét előre megírták. Vajon porhintés ez vagy inkább nyilvánvaló parasztvakítás? Az igazi problémákkal továbbra sem hajlandó senki sem foglalkozni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..