home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Családtervezés
Dr. GÓLI Andor
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám

Az ideális fogamzásgátlási módszer olcsó, egyszerűen használható, mellékhatások nélküli, kulturális gátakat átívelő és — nem létezik.

Amint a fenti mondatból is kitűnik, a megfelelő módszer kiválasztása mindig összetett probléma, számos tényezőt figyelembe véve kell meghoznunk a döntést. A legfontosabb szempontok: az életkor, szexuális szokások, szociális és anyagi helyzet, egészségi állapot (kardiovaszkuláris betegségek, daganatok, mentális állapot stb.).

A fogamzásgátló készítményeket és módszereket legegyszerűbben a következő módon csoportosíthatjuk:

1. hormonális készítmények

A legszerteágazóbb csoport, tengernyi készítménnyel, melyek között eligazodni és dönteni nem mindig könnyű feladat. Idetartoznak az orális (szájon át szedhető) fogamzásgátló tabletták, hüvelybe helyezhető gyűrűk, bőrtapaszok, bőr alá ültethető hormontartalmú csövecskék, esemény utáni tabletták és izomba adható injekciók. Hatásukat több fronton fejtik ki: megakadályozzák a peteérést, a méh nyálkahártyájának zsugorodását okozzák stb.

2. Barrier eszközök

A fogamzást mechanikus úton meggátló eszközök, ebbe a csoportba tartoznak a férfi- és a női óvszerek, pesszáriumok (diafragma), méhnyakra illeszthető sapkák, hüvelyszivacsok stb.

3. A méh üregébe helyezhető eszközök

Elterjedtebb nevükön spirálok, amelyek manapság szinte kizárólag T alakú, réz-, illetve hormontartalmú műanyag rudacskák formájában kerülnek forgalomba.

4. Természetes, eszközt nem igénylő módszerek

Ide tartozik a testhőmérséklet mérése, a méhnyakváladék vizsgálata, a naptár módszer stb.

5. Sterilizálás

Férfiakon és nőkön egyaránt elvégezhető eljárások, amelyek a termékenység végérvényes elvesztésével járnak, ezért erről a kategóriáról a továbbiakban nem ejtek szót.

 

Fontos tudnunk, hogy a különféle módszerek eredményessége, illetve eredménytelensége leginkább az emberi tényező függvénye. Az elfelejtett tabletta, a későn felhelyezett óvszer, a sietség miatt rosszul felhelyezett pesszárium stb. a leggyakoribb okai a nem kívánt terhességnek.

Két módszert szeretnék külön kiemelni, amely a közhiedelemmel ellentétben különösen megbízhatatlan: a megszakított közösülés és a hüvelyöblítés. A magömlés előtti váladék is nagy számban tartalmazhat ondósejteket, illetve nagymértékű önmegtartóztatást igényel. Magömlés után mindössze 2-3 perccel kimutathatóak spermiumok a nyakcsatornában és a méh üregében, ezek hüvelyöblítéssel már nem távolíthatók el.

Fogamzásgátlás 35 éves korig

A fiatalabb korosztály számára megfelelőbbek az első kategóriába tartozó hormonális készítmények, mivel ezek használata nincs közvetlen összefüggésben a nemi aktus időpontjával, valamint fiatalabb egyéneknél (35 év alatti nem dohányzó nők) az ezekkel a készítményekkel kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri szövődmények kockázata is elhanyagolható. Az utóbbi években számos tanulmány kutatta a hormonális készítmények és különféle daganatos betegségek kockázatát. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az orális fogamzásgátlás nem növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

Manapság az egyre fiatalabb korosztály körében terjedő szabados szexuális szokások és a nagyszámú alkalmi szexuális partner következtében virágkorukat élik a nemi úton terjedő betegségek. Ezeknek a fiataloknak mindenképpen ajánlatos az óvszer használata, akár a hormonális készítmények használata mellett is. Ezek a fertőzések (chlamidia, gonorrhoea stb.) a petevezetékek gyulladásos megbetegedését okozzák, ami meddőséghez vezethet, valamint bizonyos vírusfertőzések (HPV) nagy kockázati tényezők a méhnyakrák kialakulásában.

Fogamzásgátlás 35 éves kor felett

Az esély arra, hogy egy 20 éves nő rendszeres nemi élet közepette egy naptári hónapon belül teherbe esik, kb. 20 százalék, ugyanez egy 45 év körüli nő esetében 1 százalék. Ebből érthetővé válik, hogy egy idősebb nőnek amellett, hogy megnövekedett kockázattal járna a hormonális készítmények használata (kivétel ez alól a progeszteron tartalmú spirál), igazából nincs is rá szüksége, mivel a teherbeesés kockázata eleve minimális. Tehát ebben az életkorban inkább a barrier módszerek (spermicid géllel kiegészített pesszárium) és a spirálok jelentik az ideális megoldást.

(Folytatjuk)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..