home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bemutatkozik a Rügyező hagyaték csapata
(—)
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám
Bemutatkozik a Rügyező hagyaték csapata

A szabadkai Politechnikai Iskola tanulói is részt vesznek egy fásítási programmal
a SzékelyKapuk—ZöldKapuk közép-európai környezetvédelmi akcióban

A fát nemcsak anyag-tárgyi mivoltában látjuk, hanem a lelkületével és a szellemiségével Egy-ségben. Ez a gondolkodásmód megnyitja tudatunkat az önMAGunkról való Egy-ségszemlélet felé. Mint ahogyan a bennünket körülvevő világról gondolkodunk, ugyanoly módon érzékeljük, éltetjük önMAGunkat is. Hogy ez az öröktől fogva létező egyetemes gondolat kézzelfoghatóvá váljon, kísérletbe kezdtünk, mégpedig az érzelemmel, a szeretettel való gyógyítás kísérletébe, melyet László Blanka csellóművésznő mutat be látványosan. Blanka folyamatos szeretet áraszt egy kiválasztott élőlény — esetünkben egy tiszafa — felé, hogy jobban fejlődjék, mint a kontrolcsoportban levő példány, mely sorsára van hagyva, és még csak figyelmet sem szentelünk neki. Csodás gyógyerő lakozik mindannyiunkban, és ez nem más, mint a szeretet! Ha éber gondolkodók vagyunk, szeretetünk folyamatos áromoltatásával akár közvetlen környezetünknek, a Földünknek a rezgésszintjét is megemelhetjük, illetve elősegíthetjük Földünk gyógyulását. A változás kulcsa a kezünkben, azaz a szívünkben van.

Ez a megvalósítható csoda lelkesíti Halász Nikolettet, a csapat weblapszerkesztőjét és médiakapcsolat-tartóját is. Nikolett hisz abban, hogy egy világhálós összefogás keretében földünk valamennyi lakója azonos pillanatban elültethetne egy fát a Föld nevű bolygón. Ha ez megvalósulna, csodás kizöldülést láthatnánk az űrből, és Földanyánknak is meghálálhatnánk gondoskodását, oltalmát.   

Az Egy-Más-ért folyó csapatépítő nemes küzdelem lelkületét Berényi Bernadett és Franciskovity Annamária élteti. A vetélkedők alapmotivációját szeretnénk tudatosítani: minden megmérettetés során önmagunk legjobb teljesítményét szárnyaljuk túl! Egy-egy feladvány végzésekor csapaton belül nem a csapattársak egymás legyőzése — azaz az én győzelmem a másik felett — a cél, hanem az együtt való emelkedés. Ők a lelkes szervezői vándorkiállításunk bemutató körútjának, irányítói a szakmai és a baráti kapcsolatok szövődésének.

Kocsis Szignetta és Kovács Zolna a szépség esztétikumának képviselői a csapatban. A szépség mindig a lelkünket szólítja meg a lényünket pedig nemesíti. Emlékeztet a harmóniára, a lét teljességére. Zolna és Szignetta csapattársaival együtt, Blankával, Enikővel, Bernadettel, Annamáriával és Írisszel  saját kezű alkotásaikkal sugározzák ezt, Richárd pedig meg is erősíti. Paszterkó Richárd, a plakátkészítőnk éppolyan ügyes a rajzolásban, mint a számítógépes grafikai formatervezésben.  Korszerű formatervezéséből sem marad ki a lelkiség.

Hatalmas helyszíni kutatómunkát végzett Lality Anita, egyedül ő csatlakozott a Kosztolányi Dezső Gimnáziumból a tájépítészek, építészek és grafikusok csapatához. Vajdaság kastélyait felölelő helyszínelő, dokumentáló munkája során felmérte a kastélyparkok állapotát, és jegyzékbe foglalta azok fáit. Ez kiindulópontja lehet a közösségépítő értékeinket megtartó, fenntartó és továbbépítő kezdeményezéseinknek.

A Rügyező hagyaték csapatának alkotói tevékenységét, a vándorkiállítás útját Pásztor Anett naplóban örökíti meg, majd élményeinket továbbítja a médiának. A zárórendezvényt is ő tervezi.

Az akció végén a „legínyencebb csemegét” Jenei Enikő tárja majd elénk a vándorkiállítások során összegyűjtött látogatói visszajelzésekből.

A csapat mentorai Szabados Emőke szaktanár, okleveles erdészmérnök, László Aranka osztályfőnök, informatikus és Máté Petrik Emese filológus. A Politechnikai Iskola vezetősége is csapatunkkal van: Iso Planić igazgató, a 8000 méter fölötti hegycsúcsok meghódítója, lelkes munkatársai, Arancsity Dancsa Gyöngyi és Jakovljev Natália.

A 7 plakát az iskola műtermében Suhajda Zita akadémikus festőművész, rajz- és művészettörténet-tanár szakmai irányításával készült el; a papírlapokra való ragasztást, kasírozást, keretezést a könyvkötészeti részleg hatalmas asztalain Žarko Andić grafikus mérnök, Tosenberger Péter könyvkötő és Rencsényi Rudolf magasszakképzettségű ofszet gépész segítségével készítettük el. A négynyelvű plakátfeliratot és a tájékoztató szövegét Kémenczy V. Márta fordító nézte át. Munkánkat segítette Slavko Milentijević grafikus mérnök is. A Rügyező hagyaték csapata mindenki lelkes közreműködését tisztelettel megköszöni!

Minden tanulónak legyen egy fája tanulóvárosában!
A SzékelyKapuk-ZöldKapuk című közép-európai verseny keretében saját épülésünkre és környezetünk örömére környezetvédelmi megmozdulásban veszünk részt. A fák vásárlására és ültetéséhez adományt gyűjtünk. Pénzbeli hozzájárulásával Ön is bekapcsolódhat a Föld megmentésén fáradozó gyerekek munkájába!
A befizetés célja/svrha uplate: za unapredjenje obrazovno-vaspitnog rada
Fogadó/primalac: Politechnikai Iskola, Szabadka
Račun primaoca: 840-5004760-90
Poziv na broj: 100959340
Kérjük, e számot feltétlenül tüntesse fel, különben adománya nem ér célba!
Köszönettel: Máté Petrik Emese és a Rügyező hagyaték csapata

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..