home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Bakik fellépéskor
Zvekán Péter
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
Bakik fellépéskor

Az igazi előadók nem playbackelnek. Az igazi előadók élőben énekelnek, ebből adódóan pedig időnként történik valami baki. Sokszor a technika ördöge tréfálja meg őket, de olyan is előfordul, hogy az énekes egyszerűen elfelejti a szöveget.

Az egész téma azért jutott eszembe, mert egy eddig még sohasem látott hiba tette tönkre Kállay Saunders András performance-át A Dal című verseny döntőjében. Sokakhoz hasonlóan én is figyelemmel kísértem a döntőt, hogy első kézből tudjam meg, ki fogja képviselni Magyarországot a 2016. évi eurovíziós dalfesztiválon. Azt tudni lehetett, hogy Oláh Gergő, Freddie, Petruska és Saunders lesz a négy befutó, de az utolsó fellépésre mindenkinek nagyon fel kellett készülnie. A műsorvezető felvezette Andrásék produkcióját, majd elindult a dal. Már az első hangnál ránéztem a haveromra, akivel együtt követtük az eseményeket, hogy itt mi a csuda történt. András miért nem találja a megfelelő hangokat? Amikor véget ért a Who we are, a zsűri is érthetetlenül állt a csapat előtt. András elmondta, hogy a fülében nem hallotta a kontrollt, ezért teljesen üresben énekelt. Ilyesmi még nem történt ebben a műsorban, ezért megengedték neki, hogy még egyszer előadja a szerzeményt. Ismét felcsendült a zene, de Saunders megint nem találta meg a hangokat. Elmondása szerint másodszor technikailag már nem volt gond, de ő maga már annyira ideges volt, hogy egyszerűen képtelen volt jól énekelni. Mondanom sem kell, ez borzasztó egy előadó számára. És bár ilyesmi bárkivel megtörténhet, senki sem szereti, ha ez pont vele esik meg.

S hogy ez másokkal is előfordul-e? De még mennyire! Az elmúlt évek egyik leghatalmasabb bakija Király Linda nevéhez fűződik. Ez a baki akkora volt, hogy több mint tíz év elteltével sem tudunk megfeledkezni róla. Tizennégy évvel ezelőtt történt meg ugyanis, hogy Lindának egy rendezvényen rengeteg ember előtt kellett volna előadnia a magyar himnuszt. Kiállt, elkezdett énekelni, majd elakadt. Nincs ezen mit szépíteni, elfelejtette a szöveget, ami egy gyerekdal esetében senkit sem érdekelt volna, de a himnusz már más eset. Sokan nem is bocsátották meg neki. Ő maga így vallott az eseményről: „Kilöktek a színpadra, és valaki mutatta, hogy kezdjem el. A harmadik sornál körbenéztem. Hatalmas csend volt, azt hittem, elrontottam valamit. Amerikában ugyanis a himnusz közben mindenki együtt énekel. Abban a pillanatban tehát rövidzárlat állt be. A nevemet sem tudtam volna megmondani.” Mit is tegyünk ehhez hozzá, megesik az ilyen.

Ám olyan is előfordult, hogy valaki nem a szó átvitt értelmében égett a színpadon. A Metallica/Guns N' Roses montreali műsora alatt James Hetfield kapott lángra. Azt mindig is sejtettük, hogy a színpadon látható lángcsóvák veszélyesek lehetnek, de nem gondoltam volna, hogy súlyos sérülést is tudnak okozni. Valamiért mindig úgy hittem, hogy az nem igazi tűz. Pedig az. Egy lángcsóva tehát úgy megégette a Metallica frontemberét, hogy kórházba kellett szállítani. A koncert félbemaradt, de egy későbbi időpontban már bekötözött kézzel pótolták a közönségben kialakult hiányérzetet.

Az tehát a lényeg, hogy az élő műsorokhoz hozzátartoznak a hibák is. Az pedig teljesen mindegy, hogy egy helyi amatőr együttesről van-e szó, vagy a világ legnagyobb rockzenekaráról. Ilyesmi bárkivel megtörténhet!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..