home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az ország legjobb távlovaglói Kishegyesen
Tóth Tibor
2017.11.29.
LXXII. évf. 47. szám
Az ország legjobb távlovaglói Kishegyesen

Kishegyes adott otthont az országos távlovagló-bajnokság második állomásának, melyet az Endukas Lovasklub szervezett. A versenyen összesen huszonhét lovas állt rajthoz, a rövidebb, 20 km-es távnak tizenheten, a hosszabb, 40 km-esnek pedig tízen vágtak neki.

A rövidebb távon főleg tapasztalatlan versenyzők pattantak nyeregbe, akiknek ez volt az első távlovaglóversenyük, a hosszabbon pedig a már rutinos, több éve aktívan versenyző lovasok mérettettek meg. Az indulóknak a kijelölt pályát — melyet a Krivaja folyó mentén, a Telecskai-dombok ölelésében alakítottak ki — időre kellett teljesíteniük. A célba érkezés után a lovakat megszabadították a szereléstől, a lábukat vízzel hűtötték le, majd sétával nyugtatták őket, hogy minél gyorsabban visszaálljon a szükséges, 64-es pulzusszámuk. A verseny szabályai szerint a célba lóháton kell érkezni, a táv közben azonban le lehet szállni, és gyalog is róhatóak a kilométerek. Amikor az állatorvos megállapította, hogy megfelelő a pulzusszám, onnantól kezdve a lovak fél órát pihentek, és csak utána indulhattak tovább a maradék 20 km teljesítésére.

— Ahhoz, hogy a lovak tartani tudják a 64-es pulzusszámot, alaposan fel kell őket készíteni. A táv hosszát és a tempó erősségét fokozatosan kell növelni. Lovasaim az első napokban hosszútávokon, lassúbb tempóban gyakoroltak, később azonban rövidítettük a távot és fokoztuk a tempót. Azt tanácsoltam nekik, hogy az elején engedjék el a gyorsan száguldozó lovasokat, és a határba kiérve, az igazi pálya elején kezdjenek el ügetni. Az erdős, dombos, völgyes rész után gyorsítsanak. A cél előtt egy-két km-rel szálljanak le a lóról, sétáljanak valamennyit, majd a célba érkezés előtt szálljanak vissza a nyeregbe — mondta Cékus Lenke, az Endukas Lovasklub tagja, a verseny egyik szervezője.

A Cékus család neve jól ismert a lovassport világában. Lenke húga, Noémi 2015-ben megnyerte az országos távlovagló-bajnokságot, édesapja, Árpád pedig főleg galoppversenyeken ért el kiváló eredményeket. Mindketten állandó részvevői a Vajdasági Vágtának, ahonnan rendszerint továbbjutnak a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe. Lenke túralovagló-versenyeken vesz részt, melyek során egy hét alatt 300-400 km-t kell teljesíteni.

Lenke lovas iskolát vezet, mely iránt minden évben nagy érdeklődés mutatkozik.

— Év közben húsz diák látogatja az iskolát, nyáron pedig ez a szám az ötvenet is meghaladja. Vajdaságban csak mi foglalkozunk kiscsoportos lovaglással, melynek során három és tíz év közötti gyerekek ismerkednek ezekkel a rendkívüli állatokkal, illetve sajátítják el a lovaglás alapjait. A hideg idő beálltával, fedett lovarda híján, a kisebbek számára lassan véget ér az idény, viszont az idősebbek, a tereplovasok, az időjárás függvényében, télen is lovagolnak. A következő csoportot a tavasszal indítjuk, az érdeklődők a 063/7-614-139-es telefonszámon jelentkezhetnek a foglalkozásokra. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk — mondta Lenke, a lovas iskola vezetője.

A további tervek közé a kiscsoport továbbfejlesztése tartozik, valamint egy fedett lovardára is szükség van, hogy az iskola egész évben működhessen. Lenke az óvóképző főiskola befejezése mellett további képzéseken szeretné magát továbbfejleszteni, hogy minél szakszerűbben adhassa át tudását a táv- és a terápiás lovaglás iránt érdeklődőknek.

Az országos távlovagló-verseny kishegyesi állomásának 20 km-es szakaszán az adai Gyarmat István szerezte meg az első helyet, a horgosi Huzsvár Kálmán és a kavillói Lajkó Flórián előtt. A hosszabb távon a Bajina Bašta-i Stefan Zarić diadalmaskodott, a kishegyesi Cékus Árpád és a pirosi Borislav Branković előtt.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..