home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Az igazi győztes a vajdasági magyarság
Tomek Viktor
2010.03.31.
LXV. évf. 13. szám
Az igazi győztes a vajdasági magyarság

A házigazda szilágyiakVasárnap gálaműsorral ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója. Az ünnepélyes zárórendezvényen a szemle díjait is átnyújtották az arra érdemeseknek. A rendezvény szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a házigazdaként is szereplő szilá...

A házigazda szilágyiak

Vasárnap gálaműsorral ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója. Az ünnepélyes zárórendezvényen a szemle díjait is átnyújtották az arra érdemeseknek. A rendezvény szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a házigazdaként is szereplő szilágyi József Attila Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet voltak. Az ünnepi műsor alkalmi könyvbemutatóval kezdődött. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ugyanis folyamatos képzéssel és a képzésekhez szükséges kézikönyvsorozat megjelentetésével segíti az amatőr színjátszó mozgalom életben tartását és fejlődését. Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója két kötetett mutatott be a közönségnek: a Boros Brestyánszki Rozália szerkesztésében megjelent Színházi alapok amatőröknek és Perényi Balázs Improvizációs gyakorlatok című kötetét.
A záróünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Živorad Smiljanić, Apatin polgármestere. Köszöntőbeszédében kifejtette: Szilágyi a község egyik legkisebb települése, de egyben a legszebb is. Hozzáfűzte, megtisztelő érzés volt Apatin község számára, hogy házigazdája lehetett a vajdasági magyar amatőr színjátszók idei találkozójának. A méltatás után a polgármester átadta Apatin község különdíját a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Körnek Marth P. Ildikó Kukás guru című bohózatáét. A darabot Kulcsár Bosnyák Mária rendezte.
Csernik Árpád zsűritag az előadásokat és a szemlét értékelve elmondta, hogy az idén 18 előadást értékeltek, és hogy több mint 500 amatőr színjátszó lépett fel a fesztiválon.
- Minden előadáson telt ház előtt játszottak a résztvevők, ez pedig annyit jelent, hogy több mint 4000 ezer néző volt kíváncsi a szemle darabjaira. Azt gondolom, hogy ez a mindössze ezernégyszáz lelket számláló szilágyin színháztörténeti rekord... Ma este az igazi győztes a vajdasági magyarság, és köszönöm, hogy itt lehettem - fogalmazott Csernik Árpád, majd a szemléről elmondta, hogy a művészi színvonal igen magas volt, a szervezők, a házigazdák vendégszeretete pedig lélekemelő.
Ágoston Pribilla Valéria értékelésében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a színpad a legtágabb tere a gondolkodásnak, érzelmeknek és mindenekelőtt a játéknak.
- Bár a pillanat művészete múlékony, egyszeri és megismételhetetlen, de az akkor és ott átélt pillanat csoda. Úgy vélem, a fennállása óta ez volt a legszínvonalasabb találkozó - fogalmazott Ágoston Pribilla Valéria.
Az értékeléseket követően Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének közreműködésével átnyújtották az arra érdemeseknek a szemle díjait.
A díjátadás után Király Sándor Nagybaracska polgármestere egy-egy festménnyel ajándékozta meg a szilágyiakat és Apatin községet, az ajándékot Horváth Béla, a helyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke és dr. Živorad Smiljanić polgármester vehette át.
Horváth Béla - aki egyúttal a Szilágyi helyi közösség tanácsának az elnöke is - a záróünnepségen elmondta, hogy nehéz szavakba foglalni az elmúlt néhány nap eseményeit.
- Holnaptól ennek a kis közösségnek hiányozni fog valami. Hiányozni fog ez a tíz napon át tartó nyüzsgés, a zsűrivel töltött tartalmas órák, az összejövetelek, amelyeken megbeszéltük az aznapi teendőket. Ez alatt az idő alatt hatalmas energiával töltődtünk fel - tette hozzá Horváth Béla, majd Dudás Károly hivatalosan is berekesztette lezárta a szemlét.
- Nagyon jó hírrel szolgálhatok a teremben ülőknek: mielőtt ideértünk volna, elmentünk a szilágyiak és a vajdasági magyarság egyik legfőbb szimbólumához, a vadkörtefához. Örömmel jelenthetem be, hogy rügyezik, és azt hiszem, hogy ez a rendezvény is rügyezik, lombosodik... Az elkövetkező években folytatni szeretnénk ezt a közösségteremtő hagyományt, és bízom benne, hogy a XVI. találkozó még sikeresebb lesz - mondta Dudás Károly.
A VMMI és a VMMSZ munkatársai: Sutus Áron, Gondi Martina, Lódi Andrea, Arancsics Angéla az első naptól az utolsóig mindennap ott voltak és segítettek a szervezésben, szerkesztették a szemle napilapját, a Súgót.
A díjkiosztás után az Újvidéki Színház vendégjátékát: Dennnis Kelly Zsákutca - After the end című előadását tekinthette meg a közönség.
Szilágyin az elmúlt napokban valóban csoda történt, ám a szemle nemcsak a vajdasági magyar amatőr színjátszó mozgalom felvirágzását segítette elő. A jelentősége ennél jóval fontosabb. Mgr. Orcsik Károly helyi plébános szavaival élve a falu apraja és nagyja a csoda tevékeny részese volt. Szeretetükkel, áldozatkészségükkel és az Úr isteni áldásával váltak ennek a csodának a részeseivé. Az eltelt évek alatt mindinkább bebizonyosodott, hogy a mozgalom egyik legfontosabb érdeme a közösségteremtésben van. Szilágyin az eltelt mintegy tíz nap alatt több száz amatőr színjátszó lépett fel a helyi József Attila Művelődési Egyesület színpadán, és ami a fő: minden egyes előadásra zsúfolásig megtelt a színházterem. Mindez a szervezők áldozatos munkáját dicséri. Az eredmény nem maradt el: a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója minden idők egyik legeredményesebb, legszínvonalasabb szemléje volt.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozójának díjazottjai
Az Ágoston Pribilla Valéria, Boros Brestyánszki Rozáli és Csernik Árpád összetételű zsűri értékelte az előadásokat.
Pataki László-díjat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a nagykikindai József Attila Színtársulat kapta az Arthur Miller Édes fiaim című darabbal. Rendező: Lepár Ferenc. A Bambach Róbert-díjat a zsűri a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért a topolyai Mara Amatőr Színháznak ítélte Háy János A Senák című előadásáért. Rendező: Kálló Béla és Hajvert Ákos.
A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület közönségdíjat kapott Illyés Gyula Tűvé-tevők című előadásáért Tóth János rendezésében, közösségteremtő tevékenységéért pedig Garay Béla-díjat érdemelt ki az Adai Színtársulat, amely 34 fiatalt mozgatott meg. A csoport művészeti vezetői Hajnal Anna és Máriás Endre.
Pásztor Zdravko, a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat tagja Ray Cooney: A miniszter félrelép c. darabban nyújtott teljesítményéért a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat vehetett át, a legjobb női főszerepért járó Ferenczy Ibolya-díjat pedig a péterrévei Cirok Anita Times kapta Imi feleségének a megformálásáért Marth P. Ildikó Kukás guru című előadásában.
Nagy István-díjat (a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának járó elismerést) a szilágyi Budacs Zsolt érdemelte ki a Miniszter félrelép című színműben George, a titkár szerepéért, a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának járó Magyari Piri-díjat pedig a magyarkanizsai Kónya Renáta vehette át a Kukás guru című előadásban a dr. Löki Lenke polgármester asszony szerepének megformálásáért.
Szántó Róbert-díj járt a legszebb színpadi beszédért, mégpedig a bácskertesi Guzsvány Flórának a Móricz Zsigmond Egérfogó című előadásában elhangzott mondataiért.
A Magyar Nemzeti Tanács különdíját - amelyet Józsa László, az MNT elnöke adott át és az előadás tájolásának költségeit fedezi - a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat kapta Ray Cooney A miniszter félrelép című előadásáért. Rendezte: Kuntity Zámbó Klementina.
A legjobb színpadi látványért járó könyvcsomagot a topolyai Mara Amatőr Színház vehette át Háy János A Senák című előadásának díszletéért. Díszletterv: Kálló Béla.
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet színészi különdíját kapta jutalmul Lábadi Dávid Ámi Lajos és Pál Adrián Pájinkás János szerepéért Kárpáti Péter Pájinkás János című előadásában, illetve a magyarkanizsai Raffai Ibolya a Kukás guru című előadásban eljátszott Sára szerepéért.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség színészi különdíja a nagykikindai Tóth Hunornak járt Arthur Miller Édes fiaim című előadásban Chris Keller szerepéért, míg Kishegyes község különdíját Verebes Judit érdemelte ki, a János vitéz című előadásban játszott szerepéért.
A szabadkai Népszínház különdíját, amely vendégszereplést biztosít a Népszínházban, a topolyai Mara Amatőr Színház Háy János A Senák című előadása kapta.
A Hét Nap színészi különdíját Helfrich Lóránt érdemelte ki a vőlegény szerepéért Illyés Gyula Tűvé-tevők című előadásában, valamint Kovács Vecei Fanni Iszméné szerepéért Szophoklész Antigoné című előadásában.
A Magyar Szó színészi különdíját Turuc Andornak ítélték Jani szerepéért Háy János A Senák című előadásában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..