home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az ember legnagyobb ajándéka a szabadság
Tomek Viktor
2008.10.08.
LXIII. évf. 41. szám
Az ember legnagyobb ajándéka a szabadság

A VMSZ vezetői Kiss Ernő sírhelye előtt - Szabó Attila fotójaAz eleméri Szent Ágostonról elnevezett katolikus templom ódon falai között az idén is megemlékeztek az 1848/49-es magyar szabadságharc kivégzett tábornokairól, a tizenhárom aradi vártanúról. A világosi fegyverletétel után kerültek...

A VMSZ vezetői Kiss Ernő sírhelye előtt - Szabó Attila fotója

Az eleméri Szent Ágostonról elnevezett katolikus templom ódon falai között az idén is megemlékeztek az 1848/49-es magyar szabadságharc kivégzett tábornokairól, a tizenhárom aradi vártanúról. A világosi fegyverletétel után kerültek a magyar tábornokok osztrák fogságba. A hazafiak elleni ítélet még a koncepciós per előtt megszületett. 1849 október 6-án 12 honvédtábornokot és egy ezredesi rangú katonaembert végeztek ki Aradon. Többüket bitófa általi halálra ítélték, néhányukkal pedig sortűz végzett. 1849. október 6-án azonban nemcsak Aradon tombolt a terror: Pesten ugyanezen a napon vezették a vesztőhelyre gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét.
Aradon végezték ki Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Knezić Károlyt, Láhner Györgyöt, gróf Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot, Vécsey Károlyt, a nagybecskereki születésű Lázár Vilmos ezredest, és azt a Kiss Ernőt, akinek földi maradványai az eleméri Szent Ágoston-templom kriptájában nyugszanak.
A délvidéki magyarság már több éve emlékezik meg az eleméri Szent Ágoston-templomban a vértanú tábornokokra, akiknek bátorsága, hazaszeretete máig példaértékű, nemcsak a magyar nemzetnek, hanem a szabadságot szerető és érte küzdeni is akaró embereknek. Október 6-a gyásznap, ezen a napon a bánsági Eleméren a közélet több jeles képviselője, egyházi méltóságok, diplomaták együtt emlékeztek a 13 aradi vértanúra. Az idei megemlékezésen jelen volt Papp Sándor belgrádi magyar nagykövet, Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkársága nemzetpolitikai ügyek főosztályának főigazgatója, dr. Szilvágyi Tibor őrnagy, a véderő-, katonai és légügyi attasé helyettese és Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja. A gyásznapi megemlékezésen a vajdasági magyar pártok képviselői is részt vettek: Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, illetve több civil szervezet is képviseltette magát. Az ünnepség ökomenikus istentisztelettel kezdődött, a gyászmisét főtisztelendő P. dr. Német László SVD, a nagybecskereki egyházmegye püspöke celebrálta, msgr. Huzsvár László nyugalmazott megyés püspök, valamint Kiss Nándor nagybecskereki református lelkész is szóltak az egybegyűltekhez.
- Az ember legnagyobb ajándéka a szabadság. Tudjuk, hogy a szabadság az, ami megadja a szeretet alapját... A legnagyobb gonoszságokat akkor követi el az ember, amikor félreérti a szabadság eszméjét - prédikálta Német László bánsági megyés püspök.
Msgr. Huzsvár László elmélkedésében elmondta: az Aradi 13-ak bátorságát csodálni kell, hiszen az őszt tavasszá szerették volna varázsolni.
- A szabadságvágy érzésének át kell hatnia minden tisztességes ember lelkét. Kiss Ernő nagybirtokosként merte mindenét kockára tenni, a magyar szabadságért - fogalmazott msgr. Huzsvár László.
Kiss Nándor református lelkész szintén a szabadságról, az igazságról prédikált.
Az ökumenikus istentisztelet után alkalmi műsor következett, melynek bevezetőjében dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kultúregyesület elnök asszonya méltatta az aradi vértanúkat. Ezután a Kiss Ernő tábornok tiszteletére emelt emléktábla előtt ünnepi beszédet mondott dr. Törzsök Erika igazgatóasszony, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Matuska Márton, a VMDP intézőbizottságának tagja, Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke. Az ünnepi műsor után a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Kiss Ernő tábornok nyugvóhelyén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..