A világ, s a zene Kalotaszegen

A világ, s a zene Kalotaszegen

A Hagyományok Háza a mérai fesztiválon

A Méra World Music Fesztivál harmadik alkalommal jelentkezik Mérán. A rendezvényen a Hagyományok Háza ismét gazdag programmal vesz részt. 

A Hagyományok Háza a kezdetektől, 2016-tól részese a Méra World Music Fesztiválnak. A rendezvény jelmondatát, „Kalotaszegnek megmutatjuk a világot, s a világnak Kalotaszeget” a Kárpát-medence tradícióit összefogó intézmény is magáénak vallja, s az alapítása óta felhalmozott tapasztalatait Kalotaszegen is közkinccsé teszi.


Fotó: Bethlendi Tamás

„A Hagyományok Háza számos nyári fesztivál vendége – utal a részvétel céljára Nagy Viktória szervező. – Ezek az alkalmak jó lehetőséget nyújtanak a néphagyomány népszerűsítésére, munkánk bemutatására.”

E fesztiválokon is – a már máshol is népszerű – úgynevezett „Folkudvar” koncepciót valósítják meg: minden érdeklődő, minden korosztály számára az autentikus néphagyományt népszerűsítik, ismertetik. A nyári programok különösen alkalmasak erre, hiszen nagyon sokan látogatják azokat.

A programstruktúra mindig a helyszínhez, s a rendezvény jellegéhez igazodik, de a mesemondás, a kézműves foglalkozás, tánc- és énektanítás, valamint az esti koncertek minden összejövetel állandó elemei.


Fotó: Hagyományok Háza

A Méra World Music Fesztiválon, két helyszínen folynak a programok, a Csűrfia gyermekeket várja színes összeállítással, csuhézással és nemezeléssel, s a legifjabbak a mesék rejtelmeiben is elkalandozhatnak.

A Csűrszínpadon a Hagyományok Háza a népzenei és világzenei koncertek szervezésében is részt vesz. Néhány ismertebb fellépő a műsorkínálatból: Ferenczi György és a Rackajam, a Besh o droM, a Fonó Zenekar, valamint az Olah Gipsy Beats. Az egyik délutánra Bognár Szilvia családi koncerttel érkezik.

Váradi Levente, akinek munkásságát a nagyközönség a Fölszállott a páva népzenei verseny fotóiról ismeri, a fesztiválon az általa kezdeményezett Szent Lámpások Programról szóló kerekasztal beszélgetéssel és fotókiállítással jelentkezik.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kínába utazik a Magyarország Szépe idei győztese
Színes
  • MTVA
  • 2018.11.08.
  • LXXIII. évfolyam 45. szám
Régészeti látványtár nyílik a szegedi Móra-múzeumban
Színes
  • MTI
  • 2018.10.25.
  • LXXIII. évfolyam 43. szám
Facebook

Támogatóink