home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A sport az élete
Tóth Tibor
2015.08.10.
LXX. évf. 31. szám
A sport az élete

Ada község napja alkalmából Radovan Tešić moholi sportmunkás harmincévi munkája elismeréseként polgármesteri díszoklevélben részesült. Sportpályafutását 1968-ban a moholi Bácska Labdarúgóklubban kezdte. Két évvel később egy titeli mérkőzésen lábtörést szenvedett, ezért három évig nem focizhatott. Ekkor sem szakadt el a sporttól, kosarazásra váltott, és a moholi Partizan együttesében pattogtatta a labdát.

Miután visszatért a futballhoz, három alkalommal beválasztották a község tíz legjobb sportolója közé, Mohol legjobb sportolója is volt, a bácskai és a bánáti válogatott mérkőzésén pedig a bácskai együttes csapatkapitányi karszalagját viselhette. 1984-ben szögre akasztotta a csukákat, edzői képesítést szerzett, de rekreációs szinten továbbra is sportolt. 1994-ig a Bácskában edzősködött, a legfiatalabbaktól kezdve a felnőttekig minden korosztállyal foglalkozott.

— A labdarúgó-iskolával kezdtem, a legkisebbeket felhoztam egészen az első csapatig. 1994-ben nyolc játékosom bekerült a felnőttcsapatba, és ekkor a Bácska feljutott a Vajdasági Ligába. Végzettségem szerint elektromérnök vagyok, az adai Potisje Szerszámgépgyárban dolgoztam harminc évig, ezzel egyidejűleg pedig az adai Műszaki Középiskolában az elektromossággal kapcsolatos szaktantárgyakat tanítottam — mondta Tešić.

Lányai, Jelena és Tamara úsztak. Mirko Koroljev kérésére 1995-ben bekapcsolódott a péterrévei Egység Úszóklub munkájába, edzőként és a klub alelnökeként tevékenykedett. Alapító tagja az 1996-ban megalakult adai Delfin Úszóklubnak, ahol edző és a klub alelnöke lett. 2004-től a klub elnöki tisztségét tölti be. Kiváló eredményeket ért el az úszóklubban, mely csak nyáron használja a nyitott medencét, a többi hónapban szárazedzéseket tartanak a tornateremben.

— 1996 óta több mint ezer gyerekkel foglalkoztam. Jelenleg 80-90 tagunk van, télen ez a szám 30-40-re csökken. Ebben az évszakban a szárazedzések mellett havi két alkalommal az óbecsei medencébe járunk úszni. Lassan húsz éve így működünk. A három nyári hónapot igyekszünk maximálisan kihasználni. Legfontosabb versenyünk a Delfin Kupa, melyet az idén augusztus 9-én rendezünk meg. Ekkor vagyunk a legjobb formában. A hetedik és a tizennyolcadik Delfin Kupán összesítésben mi bizonyultunk a legjobbnak, meglátjuk, mit hoz a soron következő, tizenkilencedik verseny. Kilenc ország úszóit várjuk, először látogatnak el hozzánk a lengyelek, valamint itt lesznek a boszniaiak, a horvátok, a magyarok, a szlovákok, a románok, a németek, a britek és a Nagykikindán edzőtáborozó kenyaiak. A Delfin Kupa után eleget teszünk külföldi meghívásainknak. Kiváló kapcsolatokat ápolunk a harkányi, a siklósi, a szigetvári, a beremendi, a pécsi, a csongrádi, az orosházi, a tótkomlósi, a hajdúszoboszlói, a temesvári, a resicai, a humanei és a párkányi klubokkal. Majdnem minden hétvégén versenyen vagyunk, a hazai bajnokságokon kívül külföldieken is.

Az elmúlt csaknem húsz évben több kiváló úszó öregbítette az adai klub hírnevét. Huszonöten (többek között Pámer Hajnalka, Toldi Miklós, Jelena és Tamara Tešić, Daniel Simendić, Szűcs Csilla, Randzik Róbert, Aleksandar és Srđan Avramov, Milorad Aleksić, Sonja Omaljev) országos vagy tartományi versenyen az első háromban végeztek, így ők az idei Delfin Kupán emlékplakettet vehetnek át, akárcsak az az öt úszó, aki már tíz éve a klub tagja, de nem maradnak elismerés nélkül a versenyre ellátogató külföldi klubok képviselői sem.


A polgármesteri díszoklevélben részesült Radovan Tešić

— Nagy sikereket arattunk az úgynevezett országos B bajnokságon, melyet sajnos már három éve nem rendeznek meg. Az A bajnokságon nem kelhetünk versenyre azokkal a klubokkal, amelyek naponta kétszer, délelőtt és délután is edzenek az év minden hónapjában. A B bajnokságban viszont hozzánk hasonló feltételek között dolgozó klubok indultak, így öt év alatt négy alkalommal mi bizonyultunk a legjobbnak. Az idén részt vettünk a tartományi bajnokságon, előtte egy óbecsei, korábban pedig két újvidéki viadalon. Eddig négy érem az idei termés, de ez még az idény végéig változni fog. Évente általában 70-80 érmet hozunk haza a különféle versenyekről. Az úszók felkészítésében hatalmas szerepük van edzőinknek: Jelena Vlanikolinnak, Tamara Tešićnek, Bálizs Brigittának, Pámer Hajnalkának, Nevena Vujićnak — mondta a klubelnök.

Az Adica Közvállalattal közösen évente két alkalommal úszóiskolát indítanak. Az első iskola nemrég ért véget, ahol huszonkilencen sajátították el az úszás legfontosabb elemeit.

Fontosnak tartja, hogy a médiában ne csak a labdarúgásról essen szó, így 2008-ban kiadott egy könyvet Delfin Úszó– és Vízilabdaklub Ada címmel, mely mű a klub első tizenkét évét mutatja be.

— Egy szép ünnepség keretében kaptam meg a polgármesteri díszoklevelet, melynek nagyon megörültem. Amikor elkezdtem dolgozni, nem gondoltam, hogy ezért valaha elismerést fogok kapni. Mindig is sportember voltam, szeretem ezt csinálni. Ebben az ágban nincs pénz, itt egy személyben szülőnek, titkárnak, elnöknek, edzőnek és gyakran sofőrnek is kell lenni. Ha újrakezdhetném, újra így csinálnám. Örülök neki, hogy nagyon sok gyereket neveltem a sportra, sok szép eredményt értünk el, és a tanítványaim révén lettem én is sikeres az életben. Rengeteget köszönhetek feleségemnek, Jasminának, és lányaimnak, hiszen ők mindig támogattak engem. A gyerekeknek pedig azt tanácsolnám, hogy sportoljanak, mert így válnak egészséges, kiegyensúlyozott emberekké — mondta Radovan Tešić.

A moholi sportmunkás nemcsak a Delfin Úszóklub elnöke, hanem a július 25-én 11. alkalommal lebonyolított moholi Tiszai Úszómaraton fő szervezője is, emellett teniszezik, valamint követi a szűkebb pátriánkban és a határainkon túl történő sporteseményeket. Egyszóval a sport az élete.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..