home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A nagy sármőr
Berta Attila
2017.09.12.
LXXII. évf. 36. szám
A nagy sármőr

Range Rover Evoque Cabriolet — mintha apuci kedvenc lányának és a szeretőknek találták volna ki

Az az ötlet, hogy valaki egyesíti a terepjáró és a kabrió formát, elég merésznek tűnik, de az Evoque-ban a vezetés élménye, akár aszfalton, akár a természetben, rendkívül izgalmasnak tűnik, és könnyen meglehet, hogy ez egy új osztály kezdete lehet. A Range Rover formaterve, hogy terepjárót átalakítson kabrió formára, először a genfi kiállításon jelent meg 2012-ben. A fejlesztők rendkívül kidolgozott tervekkel álltak elő, és a háromajtós modell gyártása készen állt. A tanulmányi autó kis átalakításokkal a futószalagra került.

A magas és az egyenes oldalsó elemek a kabrió verzióban még hatásosabban fejeződtek ki. Az ötrétegű vászontető, a fekete lökhárítók, valamint a 20 colos felnik agresszivitást és elvontságot kölcsönöznek neki. A több színben kapható kasztni hossza csak 437 cm, de 198 cm széles és 161 cm magas. Ez a kombináció nagyon hatásos (és drága is). Már első pillantásra látszott, hogy nem egyszerű embereknek készült, mivel művészi és extravagáns elemek is vannak benne, melyek szabadságot és nyitottabb nézetet követelnek meg.

A lényeg a vászontetőn van, melynek nyitását és zárását elektromotorok végzik, melyek vezérlői a vezérlőpulton helyezkednek el. A zárás 18 másodpercig tart, a nyitás 3 másodperccel tovább. Lassabb vezetés (48 km/h) mellett is elvégezhető a művelet, egy igazi show-műsor közben. Sajnos emiatt egy kicsit kevés hely marad a csomagtartóban, valamint a 251 literes tartály miatt csak két-három kisebb csomag fér el. Nem sok, de egy kabrió számára éppen elég. A felhúzott tetővel a hangszigetelés majdnem tökéletes, viszont a kilátás eléggé korlátozott. Nagy segítség a parkolókamera, valamint a méretes visszapillantó tükrök. Viszont ha a nagy vászontető eltűnik a csomagtartóban, mindezek a gondok jelentéktelenné válnak, hiszen a magas ülések, melyek a talajtól csak 21 cm-re vannak rögzítve, olyan kilátást és élvezetes vezetést nyújtanak, amelyet nem lehet mindennap látni.

Amíg a sebesség nem lesz túl nagy, nyitott ablakokkal és a levegő kavarodásával is kényelmes vezetni. Ilyenkor kell letérni az aszfaltról, és nekivágni a természetnek, ahol nincs út, vagy rátérni egy nyári útra. Az Evoque ugyanis megtartotta a terepjáró minden előnyét és tulajdonságát. Az önműködő 4 x 4 átviteli rendszer, valamint a motor működésének módja, a váltó, a felfüggesztés és a differenciál beállítási lehetőségei olyan off-road élményt nyújtanak, amelyet kevés más autó tud.

Viszont a Convertible az alváz erősítése miatt a standard Evoque-hoz képest 200 kg-mal nehezebb, ami vezetés közben igencsak érezhető. Okosabb átugorni a kétliteres, 150 lóerős alapcsomagot, és befektetni az erősebb, 180 lóerős változatba, mely a saját gyors és könnyű, kilencfokozatú váltójával könnyedén elviszi a kéttonnás autót, biztos előzési kigyorsítással. Van még egy turbó benzines változat is, kétliteres motorral és 240 lóerővel.

Akárhogy is, az Evoque Convertible egy teljesen meglepő ajánlat a terepjárók világában, és egy remek kocsi azoknak, akiket nem érdekel az ára. A mi piacunkon valószínűleg nem sokat fogjuk látni, de a világvárosokban jelen lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..