home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A hatékony felnőttképzésért
Gyurkovics Virág
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám
A hatékony felnőttképzésért

A vajdasági magyar felnőttképzés fejlesztésén munkálkodik a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) — hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón, melyen az illetékesek már az ez iránt tett konkrét lépéseket ismertették: bemutatták azt a weboldalt, amelyet a felnőttképzés hatékonyabb koordinálása érdekében hoztak létre.

Bemutatta a Felnőttképzők Regionális Hálózatának honlapját az MNT



A vajdasági magyar felnőttképzés fejlesztésén munkálkodik a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) — hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón, melyen az illetékesek már az ez iránt tett konkrét lépéseket ismertették: bemutatták azt a weboldalt, amelyet a felnőttképzés hatékonyabb koordinálása érdekében hoztak létre.

Az MNT 2012-ben fogadta el a vajdasági magyar felnőttképzési stratégiát, melynek célja az összehangolt és eredményes felnőttképzési rendszer működtetése. Dr. Lengyel László, a Közigazgatási Hivatal felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa emlékeztetett: az MNT az óvodától kezdve az általános és középiskolai oktatáson és az egyetemi képzésen át a munkavállalásig próbálja segíteni a magyar embereket. A program azonban csak akkor lehet sikeres, ha minden egyes láncszem a helyén van, ezért elengedhetetlen a képzés színvonalának növelése és az átképzés lehetőségének a megteremtése, amire a felnőttképzés nyújtja a legmegfelelőbb körülményeket. Ennek előnye ugyanis a hallgatók gyors és hatékony „piacképessé tétele”. A Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, a szabadkai Probitas Civil Szervezet és a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény közös kezdeményezésére megalakult a Felnőttképzők Regionális Hálózata (FERHA), melynek köszönhetően egységes képzési szint és kritériumok alapján valósulhat meg a vajdasági magyar felnőttképzés.

Sarnyai Károly, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója rávilágított: ha valaki a mai dinamikusan változó és felgyorsult világban sikeres akar lenni a szakmájában, annak folyamatosan követnie kell a megmozdulásokat és a fejlesztéseket. Szerbiának még nincs felnőttképzési törvénye, és olyan ernyőszervezet sincs, amely ezeket a képzéseket maga alá vonná. Ezért is történhet meg az, hogy mivel ezek a szervezetek nem állnak kapcsolatban, sokszor kioltják, ahelyett, hogy erősítenék egymást. A jelenlegi kezdeményezésnek azért van nagy jelentősége, mert több irányban alakít ki kapcsolatokat: a hallgatók, az oktatók és a munkáltatók is jelezhetik igényeiket, amire a FERHA szakemberek bevonásával, képzések szervezésével is reagálhat.

A felnőttképzés fejlesztése érdekében tett eddigi intézkedésekről szóló beszámolójában Sarnyai Károly elmondta: első lépésben létrehoztak egy internetes felületet, ahol az érdeklődők részletes információkat kaphatnak az induló képzésekről, és regisztráció után azokra maguk is jelentkezhetnek. Második lépésben feltérképezik azokat a vajdasági intézményeket és szakembereket, akik felnőttképzéssel foglalkoznak. A harmadik lépésben a gyakorlati megvalósulás következik, amikor megszervezik a képzéseket. Jelenleg huszonhárom intézmény található a rendszerben, ami egyelőre még feltöltés alatt áll. Továbbra is várják a képzési szervezetek jelentkezését, valamint felhívják a munkáltatók figyelmét, hogy amennyiben igényt tartanak alkalmazottaik szakképesítésére, ugyancsak vegyék fel a kapcsolatot a FERHA-val.

A Felnőttképzők Regionális Hálózatának honlapja a www.ferha.net címen érhető el. A weboldal ismertetőjében Kónya Róbert bemutatta, hogy mely menüpontok alatt kereshetnek rá lehetőségeikre az érdeklődők. Az intézmények, képzések és szakemberek listája a Kereső link alatt található. Ezen kívül a pályázatokról és a már megvalósult projektumokról is olvashatnak.

Aki szeretne bekerülni a honlap adatbázisába, az a következő elérhetőségeken teheti meg: az info@ferha.net és a rozsa.rita@ferha.net e-mail címen; a +381 24 875 411 telefonszámon; vagy Magyarkanizsán, a FERHA irodájában a Fő tér 9. szám alatt.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..