home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Toleranciakupa eszméje tovább szárnyal
Tóth Tibor
2006.11.22.
LXI. évf. 47. szám
A Toleranciakupa eszméje tovább szárnyal

A férfi kosárlabda döntője bővelkedett parázs jelenetekbenA Tartományi Végrehajtó Tanács a multikultúrát és toleranciát szolgáló projektuma keretében immár második éve rendezi meg a Toleranciakupát, amelynek elődöntőire Sremska Mitrovicán, Topolyán, Zomborban, Nagybecskereken, Újvidéken és...

A férfi kosárlabda döntője bővelkedett parázs jelenetekben

A Tartományi Végrehajtó Tanács a multikultúrát és toleranciát szolgáló projektuma keretében immár második éve rendezi meg a Toleranciakupát, amelynek elődöntőire Sremska Mitrovicán, Topolyán, Zomborban, Nagybecskereken, Újvidéken és Versecen került sor, a döntőt pedig ezen a hétvégén Szabadkán a sétaerdei sportcsarnokban tartották. A rendezvénysorozatot a Tartományi Végrehajtó Tanácsnak a multikulturális - A multikulturalizmus és a tolerancia érvényesítése Vajdaságban - intézkedések a nemzetek közötti bizalomnak a fiatalok körében való erősítésére elnevezésű - projektuma keretében tartották meg. A Toleranciakupa célja a Vajdaságban élő nemzetek közeledése, barátkozása, egymás kultúrájának a megismerése, a nemzetek közötti bizalom kialakítása és fejlesztése a vajdasági fiatalok körében. A hét városban lebonyolított selejtezőkben 40 vajdasági község több mint 4000 diákja mérte össze erejét, a sportrendezvények mellett pedig kvízeket, kiállításokat és etno-napokat is szerveztek. A szabadkai záróküzdelmekre az elődöntők győztes csapatai jutottak el, asztaliteniszben és kispályás labdarúgásban (általános iskolások), valamint kosár- és röplabdában (középiskolások) vetélkedtek egymással.
A megnyitó ünnepségen Kucsera Géza, Szabadka polgármestere üdvözölte a megjelenteket, méltatta a Toleranciakupa jelentéségét, s reményét fejezte ki, hogy e rendezvénysorozat által a fiatalok jobban megismerik egymást, ami hasznukra válhat.
- A Toleranciakupa sokat segít abban, hogy a fiatalok jobban megismerjék s elfogadják egymást, hiszen csak így közösen tudnak előrelépni. Nem véletlenül lett Szabadka újra a döntő helyszíne, hiszen ez a város szinonimája lehet mind a sportnak, mind a multikulturalizmusnak és a toleranciának - mondta Kucsera Géza.
A második Toleranciakupa szabadkai döntőjét dr. Korhecz Tamás, a tartományi kormány alelnöke, tartományi kisebbségügyi, közigazgatási és jogalkotási titkár nyitotta meg. A tartományi kormány nevében köszöntötte a részvevőket és felhívta a figyelmet arra, hogy a tartományi kormány a nemzetiségi, nyelvi és kulturális másságot előnyként és értékként kezeli.
- A Toleranciakupán különböző, többnemzetiségű környezetből érkező iskolák csapatai vetélkednek egymással négy sportágban, de a sport mellett olyan kísérőrendezvények és tartalmak gazdagítják a Toleranciakupát, amely által erősíthetjük egymás megismerését, a barátkozást, az interkulturalizmust. Ily módon csökkenthetjük a feszültséget és egy új értékrendet építhetünk ki Vajdaságban, amely a többnyelvűséget, a többvallásúságot, a multikulturalizmust valóban értékként s nem teherként kezeli. Vajdaságban nemcsak olyan kérdést lehet feltenni, hogy ez a szerbek vagy a magyarok hazája-e, hanem úgy is kérdezhetünk, hogy Vajdaság a szerbek, a magyarok, a horvátok és minden itt élő nemzetiség közös otthona, és azt hiszem, ezzel az új értékrenddel példát mutathatunk egész Európának. Szimbolikus jelentőségű az, hogy a Toleranciakupa döntőjét Szabadkán rendezik meg. Szabadka az egyetlen olyan nagyváros Európában, amelyben három nemzet egyforma arányban él, s a vajdasági toleranciának, együttélésnek Szabadka nemcsak példája, hanem tesztfelülete is. Amennyiben Szabadkán sikerül egy olyan együttélést megvalósítani, amely nem az egymástól való elkülönülésen, hanem egymás kölcsönös megismerésén és gazdagításán alapszik, akkor ezt talán Vajdaság és Európa más térségeibe is át lehet ültetni - mondta dr. Korhecz Tamás.
Hozzátette még, a Toleranciakupa segít abban, hogy Vajdaságot ne arról emlegessék: itt verik egymást a különböző nemzetiségű fiatalok, hanem arról, hogy a nemzetiségek érdeklődnek egymás iránt, s egymást gazdagítva próbálják az ország szekerét Európa felé tolni.
A megnyitóünnepség művelődési részében fellépett a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Egyesület, a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Mladost Ifjúsági Művelődési Egyesület és a Stars Táncklub, majd a tartomány és a szabadkai önkormányzat válogatottja mérkőzött meg a palánkok alatt. A szabadkaiak az elején még tartották a lépést a tartományi együttessel, végül azonban a vendégek 10 pontos győzelemmel vonulhattak le a pályáról.
A jó iramú bemutató mérkőzés után elkezdődött az ,,igazi küzdelem a második Toleranciakupa megnyeréséért. A legkiegyensúlyozottabb versengést a férfi kosárlabdázók vetélkedése hozta, amelyben a törökbecsei középiskola csapata három szoros győzelemmel szerezte meg a végső győzelmet. Női kosárlabdában a tavalyi bajnok, szabadkai Politechnikai Középiskola csapatának nem sikerült megvédenie címét, a döntőben alulmaradt az újvidéki Svetozar Miletić Középiskolával szemben. Röplabdában igazi drámai csatát láthatott a szépszámú publikum. Az első játszmát még megnyerte a szabadkai Politechnikai Középiskola együttese, a folytatásban azonban semmi sem sikerült neki és a nagybecskereki Jovan Trajković Elektrotechnikai Középiskola együttese végül a maga javára fordította a találkozót. Kispályás labdarúgásban a szabadkai Miloš Crnjanski Általános Iskola előbb büntetőkkel nyert a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola ellen, majd a döntőben négy ritkán látható góllal legyőzte a zombori Ivo Lola Ribar Á. I. csapatát is. Asztaliteniszben a székelykevei Žarko Zrenjanin Á. I. vitte el a pálmát, a második helyen a dunacsébiek, a harmadikon pedig a bácskeresztúriak végeztek.
A II. Toleranciakupa a díjátadó ünnepséggel zárult, amelyen versenyzők és szervezők egyaránt megfogadták, hogy jövőre újra találkoznak, hiszen a Toleranciakupa eszméjének tovább kell szárnyalnia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..