home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Pannon Tévé
Tomek Viktor
2008.01.30.
LXIII. évf. 5. szám
A Pannon Tévé

Az adásrendező - Szabó Attila felvételeNem könnyű harcba szállni a rögződött tévénézési szokásokkal, még egy olyan új televízióállomásnak is, amely a vajdasági magyarok mindennapjait mutatja be. A mintegy másfél éve sugárzó Pannon Tv célja a magyar nyelvű elektronikus tájékoztatás fejlesztés...

Az adásrendező - Szabó Attila felvétele

Nem könnyű harcba szállni a rögződött tévénézési szokásokkal, még egy olyan új televízióállomásnak is, amely a vajdasági magyarok mindennapjait mutatja be. A mintegy másfél éve sugárzó Pannon Tv célja a magyar nyelvű elektronikus tájékoztatás fejlesztése. A szerkesztőségben - a szerkesztőktől kezdve a műsorvezetőkön át a vágókig - majdhogynem mindenki kezdő a szakmában. Másfél éves működése óta azonban a műsorok színvonala napról napra javul, mégpedig annak hála, hogy a szorgos kis csapat a temérdek munka mellett fáradhatatlanul képezi magát. Ebben sokat segítenek az intézménybe időről időre ellátogató magyarországi szakemberek, köztük beszédtanárok. Furcsamód azok, akiknek a Pannon Tévében másfél éves tévés tapasztalatuk van, azok már ,,öreg róká”-nak számítanak, és a kezdőket ők készítik fel. Újabb munkatársakra is szükség van, ezért újságírók, technikusok, műsorvezetők jelentkezését várja az intézmény. A Pannon Tv-t és rádiót működtető Pannónia Alap nincs könnyű helyzetben, hiszen a néző kegyeibe férkőzés fáradsága mellett a sokszor nem szakmai jellegű kritikákkal is meg kell küzdenie. Az intézmény a YuEco Televízióval együtt szerezte meg a helyi műsorszórás jogát, és a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség döntése értelmében a Pannon Rádió, a Szabadkai Rádiót maga mögé utasítva, nyerte meg a frekvenciapályázatot. A tévé és a rádió is 8 évre szerzett frekvenciát.
A jelenlegi háromórás műsor hatórásra bővül
Arpási Ildikó, a Pannon Tv fő- és felelős szerkesztője az intézmény létrejöttéről, működéséről beszélt lapunknak.
- A Pannónia Alap 2005 őszén jött létre, elsősorban azzal a céllal, hogy a törvényes lehetőségek ismeretében egy olyan intézményt hozzon létre, amely egy egész napos magyar nyelvű rádióműsorra pályázik. A szervezkedés során felmerült: hogy Szabadkán, illetve a környéken nincsen folyamatos magyar nyelvű informatív tévéműsor, és ennek a létrehozása egy másfél évtizedes álom. Úgy gondoltuk, hogy célszerű lenne ezt a két ötletet megvalósítani. A sors úgy hozta, hogy a tévéműsor útjára indítása jóval előbb megkezdődött, mint a rádióműsoré. 2006 augusztusában indult a napi félórás tévéműsorunk, akkor csak a Super Tv csatornáján volt fogható, majd 2007 májusától a szabadkai Yu Eco Televízió csatornáján is, illetve több észak-bácskai magyar többségű önkormányzat területén kábeltévén - mondja Árpási.
Alig két évvel a Pannónia Alap megalakulása után egy regionális rádiófrekvenciával és egy helyi televízió-frekvenciával is rendelkeznek. A főszerkesztő úgy gondolja, hogy valamikor áprilisban a jelenlegi háromórás műsoruk hatórásra bővül. Céljuk, hogy a tömbmagyarság egészéhez eljusson magyar nyelvű adásuk.
A napi háromórás tévéműsorhoz meglehetősen sok emberre van szükség.
- Van néhány tapasztalt szerkesztőnk, aki korábban a Szabadkai Rádióban dolgozott. De vannak ugyancsak tapasztalt műsorvezetőink is, rajtuk kívül pedig nagyon sokan olyanok, akik a televíziózást (akár operatőri, akár vágói vagy újságírói szempontból) velünk együtt kezdték el, tehát egy-másfél éves tapasztalattal rendelkeznek. Büszke vagyok rá, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült egy ilyen hosszú magyar nyelvű tévéműsort létrehozni, hogy sikerült nagyon sok embert ennek készítésében érdekeltté tenni, és valamelyest felkészíteni rá. Úgy gondolom: természetes, hogy mindezzel nem vagyunk elégedettek. Például a műsor jelenlegi idejével - hisz megvannak a feltételei annak, hogy hosszabb legyen - és a műsorok minőségével sem, hiszen amint a nézőink, úgy mi is a magyarországi televíziókkal hasonlítjuk össze magunkat. Azt gondolom, hogy a műszaki felszereltségünk kielégítő, de természetesen a műsorok minőségének javítása érdekében a továbbfejlesztésükre törekszünk.
A minél magasabb színvonal elérése a legfőbb célkitűzése az intézménynek. A főszerkesztő nem rejti véka alá, hogy az elmúlt fél évbe a tanulás a sok munka miatt kicsit háttérbe szorult.
A Pannon Tv-nek mintegy félszáz munkatársa van. 16-an vannak állandó munkaviszonyban és mintegy 10-en napi rendszerességgel tiszteletdíjért dolgoznak, 20 munkatársuk pedig időszakosan dolgozik az intézményben.
- Mindennap híradóval jelentkezünk, benne a régió, illetve a Vajdaság eseményeiről számolunk be, azonkívül mindennap interjút is készítünk stúdióbeszélgetés formájában. A napi magazinműsorunk mindig más-más témát jár körül, s ezt a műsort feliratozzuk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kezdetektől ifjúsági és gyermekműsort szerkesztünk. Ennek elkészítésében az érintett korosztály vesz részt, arra törekszünk, hogy neveljük a jövendő nemzedéket. Kéthetenként vallási műsort is sugárzunk, benne a történelmi egyházainkban zajló folyamatokat mutatjuk be. Helytörténeti sorozatunk a Rejtett kincseink címet viseli, az Élet a szórványban című adást havonta egyszer sugározzuk. Fontosnak tartjuk, hogy a tömbmagyarság megismerje a szórványban élőket. El kell mondanom, hogy folyamatosan keresünk munkatársakat, mivelhogy az egész napos rádióműsorra is gondolnunk kell. A munka úgy lesz megszervezve, hogy az informatív csoport a rádiót és a tévét is kiszolgálja egyúttal. Igyekszünk úgy felkészíteni egy-egy alkalmazottat, hogy legalább két munkát tudjon végezni. Ez gazdaságosság szempontból is előnyős, és még azért is fontos, mert egyelőre nem tudjuk, hogy milyen lesz az intézmény felállása, és hogy talpon marad-e.
Számítunk rá, hogy a költségeink egy részét továbbra is pályázati pénzekből fedezhetjük. Nyilván jogot szerzünk ilyen támogatásra, hiszen olyan műsorokat készítünk, amelyek az országban zajló társadalmi és gazdasági folyamatokat mutatják be, tehát ez egyfajta képzése a nézőknek, nemcsak szimpla tájékoztatás.
A nehézségek azonban a műsorok megszerkesztésével még nem érnek véget. Árpási Ildikó főszerkesztőt gyakran érik bírálatok.
- A munkatársak között nagyon kevés párttag van, azaz nem is tudom, hogy tagja-e egyikük-másikuk valamelyik pártnak. Azt viszont tudom, hogy ki milyen szemléletmódú, és elmondhatom, hogy még véletlenül sem egypárti a szerkesztőség. Soha nem firtatom, de tudom, hogy ki melyik pártszervezettel szimpatizál. Hogy az én férjem a Kasza József, az teljesen mellékes, az a fontos, hogy milyen munkát végzünk, és hogy egy olyan projektumot valósítunk meg, amely körülbelül százezer vajdasági magyar ember számára hasznos - fogalmaz Árpási.
A Pannon Tv műsorait kedvezően fogadták a nézők, mert egy űrt tölt ki, és napi néhány órában mindenről tájékoztat, ami a közvetlen és a távolabbi környezetben történik.
- Fontosnak tartom elmondani azt is, hogy partnerei szeretnénk lenni minden magyar nyelvű műsort sugárzó televíziónak a Vajdaságban. Azoknak a kistérségi szerkesztőségeknek - ez alatt a rádiót és a televíziót értem - a jelentkezését várjuk, amelyekkel együttműködhetünk. A Pannon Tv működését a Tartományi Tájékoztatási Titkárság és a Szülőföld Alap támogatja.
,,A kamera vonzza az embereket
Sok munkatárs újságírói tapasztalatokkal érkezett.
Tomin Kovács Laura, a Pannan Tv főszerkesztő-helyettese a Szabadkai Rádió egykori munkatársa, az újságírás és a szerkesztőmunka mellett riporterkedik is.
- Sokan azt gondolják: az újságírónak a média bármely területén ugyanaz a dolga. A televíziózás bizonyos szempontból mégis eltér más elektronikus és nem elektronikus sajtóorgánumtól, teljesen más jellegű a tevékenysége. Ez inkább csapatmunka, és meg kell tanulni bizonyos dolgokat. Például egy ötperces riportnak az elkészítése is sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint mondjuk a rádiónál. Nagyon sok függ az operatőrtől, a vágótól és a hangmérnöktől is. Csak abban az esetben születnek jó híradások, tudósítások, beszámolók, ha mindenki jól végzi a munkáját.
Vannak egyének, akik nagyon szeretik a kamerát. Azt szokták mondani, hogy a kamera vonzza az embereket. Örömmel mondhatom, hogy most már egyre többen ismerik a Pannon Tv-t, és azt gondolom, hogy a kisebb településeken ismernek bennünket jobban, hiszen az ő mindennapjaikról mi tájékoztatunk.
Mivel az intézmény folyamatosan keres új munkatársakat, Tomin Kovács Laura elmondja, hogy annak, aki ezt a szakmát választja, elsősorban nyitottnak, érdeklődőnek, kitartónak és kreatívak kell lennie.
Minden műszaki feltétel adva van
A televízióban fontos szerep hárul a technikusokra, a különböző műszaki szakikra. Gazsó Attila, a szabadkai Műszaki Főiskola abszolvense a kezdetektől fogva részt vesz a Pannon Tv munkájában.
- Mintegy tíz esztendeje foglalkozom elektro- és hangtechnikával. Azelőtt a Szabadkai Rádióban dolgoztam. Egy rádió megalapítása hosszú és bonyolult folyamat. Esetünkben ez a folyamat már egy éve tart, állandó fejlesztéssel, bővítéssel. Mivel elsősorban rádiósnak tartom magam, a televíziózásban nehéz volt megszoknom, hogy itt van egy újabb információhordozó: a kép.
Gazsó hozzáteszi, hogy a rádió üzembe helyezéséhez minden technikai feltétel adva van, és hogy két dolog korlátozza annak létrejöttét: még nem szabadult fel az a frekvencia, amelyre a Pannon Rádió pályázott, illetve az RTS egy hatalmas lomha masinéria, és egyedül annak az engedélyére várnak, arra, hogy a vörösfalui adóobjektumukba megkapják a belépési engedélyt.
Az újságírók, riporterek, műsorvezetők, szerkesztők mellett ott van a műszaki személyzet, melynek tagjai szintén kezdők a szakmában. Zvekán Péter az audiotechnikáért és az adásrendezésért felel.
- Több mint fél éve dolgozom a tévében, végzettségem szerint elektromechanikus vagyok, de már hosszú ideje zenével foglalkozom. Idővel szert tettem némi szakmai ismeretre, és amikor idekerültem, nyomban az audiorészlegen helyeztek el. Majd ha megkezdi munkáját a rádió, akkor annak a működésében segédkezem: a zeneválogatás és a playlisták kidolgozása lesz a feladatom.
Zvekán Péter pillanatnyilag adásrendezéssel foglalkozik. Az adásrendezők azok, akik a legvégén kerülnek kapcsolatba az elkészített anyaggal.
- Minden élőben megy, és nagyon oda kell figyelnünk, nagy felelőség hárul az adásrendezőre. Minden hozzánk fut be, és ha mi elrontunk valamit, akkor abból mindenkinek kára származhat. Mindent összegezve a nézők elé egy jó műsor kerül, de nem szabad elfelejteni, mögötte egy szorgos csapat fáradságot nem ismerő munkálja áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..