home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szombat, 2023. Június 10.
18:00
Szabadka — A szecesszió világnapja alkalmából
Koncert
Szabadka — A szecesszió világnapja alkalmából

A szecesszió világnapja alkalmából, a szabadkai zsinagógában idén is megrendezésre kerül a Szecesszió éjszakája valamint az Orgona éjszakája elnevezésű rendezvény, amelyet ezúttal jazz koncerttel is gazdagítottak. Az est első felében hárfakíséret mellett kiváló szoprán és mezzoszoprán énekesek fognak fellépni, virágmotívumokkal átszőtt zenei programmal, amelyhez a Pneuma Quartet is csatlakozik majd. A hárfakoncert után, orgonahangversennyel kedveskednek a jelenlévőknek. Az est befejezéséül pedig a Múzeumok éjszakáján elmaradt "Jazz in the Park" koncert mellett zárják a szecesszió világnapját, Európa második legnagyobb, de számunkra legszebb zsinagógájában.



Anđela Stanković (1998) hárfás, Újvidéken született. Az egyetemi alap- és mesterképzést az Újvidéki Művészeti Akadémián fejezte be mgr. Staša Mirković Grujić és prof. Mina Momčilović Belić osztályában. Tanulmányai során számos országos és nemzetközi versenyen vett részt, például a Vajdasági Hárfafesztiválon, az országos versenyen, a Petar Konjović Nemzetközi Versenyen, az olaszországi Antonio Salieri és a Suoni d’Arpa nemzetközi versenyeken, a Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen és sok másikon. 2018-ban lehetőséget kapott, hogy a legrangosabb, izraeli nemzetközi hárfaversenyen vegyen részt. 2020-ban elnyerte az Újvidéki Egyetem díját a hazai és nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő eredményei elismeréseként. Tanulmányai során olyan neves hárfaművészeknél tanult, mint Remy van Kesteren, Ion Ivan-Roncea, Chantal Mathieu és Nicoletta Sanzin. Egyéni fellépései mellett szimfonikus zenekarokban és kamarazenekarokban is játszott, ezek közül érdemes kiemelni a Belgrádi Hárfafesztivált, a Nomus és Somus Fesztivált, a Kulturális Kaleidoszkópot és a párizsi fellépést. Jelenleg a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskola hárfa szakos tanáraként dolgozik.

Aleksandra Ušumović (1995) szoprán, Zomborban született. Az Újvidéki Művészeti Akadémián fejezte be az alap- és mesterképzést szólóének szakon dr. Milica Stojadinović osztályában. Mesterdiplomájának védésekor Giacomo Puccini Bohémélet c. operájának Mimi szerepét játszotta el. Tanulmányai során első díjakat kapott a hazai országos, illetve nemzetözi versenyeken, mint a „Srpska solo pesma”, a Nikola Cvejić verseny, a Kovács Vitkay Vera Nemzetközi Énekverseny, a Tiszai Pirkadatok verseny stb. Tanulmányai során folyamatosan, öt évig az újvidéki Melanija Bugarinović és Mirjana Kalinović-Kalin fiatalok énekművészetét támogató alap ösztöndíjasa. 2019-ben ösztöndíjas az ausztriai Reichenau an der Raxban az International Summer Academy of the mdw – University of Music and Performing Arts Vienna nyári iskolájában, ahol Regina Köblernél, Florian Böschnél, Michael Schadenál és Marie Hellénél hallgatott mesterkurzusokat. Elvégezte a MOTO zenei, opera- és színházi szervezet által rendezett törökbecsei Nyári Operaiskola mesterkurzusait. Tanulmányai során, illetve később olyan hazai és nemzetközi művészektől tanulva tökéletesítette technikáját, mint az olasz Silvano Zabeo, a magyar Kálmándi Mihály és Bátori Éva, valamint Vitkay Kovács Vera. Jelenleg a Szabadkai Zeneiskola szólóének szakos tanáraként dolgozik.

Vera Zečević (1996) mezzoszoprán, Újvidéken született. 2019-ben fejezte be az egyetemi alapképzést az Újvidéki Művészeti Akadémián. Ezután Bécsbe költözött, ahol a Richard Wagner Konzervatóriumban tökéletesíti hangtechnikáját Olivera Miljaković osztályában barokk, klasszicizmus és német lied területeken. 2022-ben fejezte be a mesterképzést a Belgrádi Egyetem Zeneművészeti Karán, prof. Katarina Jovanović osztályában, mesterdiplomáját Mozart Mind így csinálják c. operájának Dorabella szerepével védte meg. Tanulmányai során számos mesterkurzusra járt énekpedagógusokhoz, karmesterekhez és művészekhez, mint például Jonathan Price-hoz, Kálmándi Mihályhoz, Neša Marinkovićhoz, Patricia Blancóhoz, Radoslava Vorgićhoz, Katarina Jovanovićhoz és Andrea Salinashoz. 2021-től 2022-ig a „Magas C” művészeti társulás tagja, amellyel egész Szerbiában és a környéken gyerekeknek előadott operákban szerepelt. 2021 áprilisától a Szerb Nemzeti Színház Operájában tagja a kiegészítő kórusnak. 2022 áprilisától szereplője a Jug Đorđević által rendezett Uspavanka za Aleksiju Rajčić c. drámai előadásnak. A belgrádi Nemzeti Színház mellett – ahol az Uspavanka a repertoár állandó eleme – a darabot Szerbia sok más városában is előadják. A most zajló tanév során szólóének szakos tanárként énekpedagógiai tapasztalatokat szerez az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskolában, ahova ő is járt. Jelenleg a belgrádi és az újvidéki opera tagja.

A Pneuma Kvartett 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a kortárs kamarazenét, a hazai és a nemzetközi zeneszerzőket egyaránt bemutatva. Tagjai akadémiát végzett zenészek: Dimitrije Beljanski (zongora), Nina Henig (cselló), Stefan Milović (klarinét), Katarina Badnjar (hegedű). Az idei év kezdetétől részt vettek a Szerb Nemzeti Színház Dosztojevszkij evangéliuma c. darabjának létrehozásában és előadásában, amelyet az elismert szlovén rendező, Jernej Lorenci rendezett. Március 8-án komolyzenei koncerttel ajándékozták meg az Újvidéki Egyetem női hallgatóit. A Zrna (Magok) elnevezésű turné keretében vajdasági falvakban léptek fel. A projektet a kortárs komolyzene népszerűsítéseként képzelték el, olyan falvakban, amelyekben korábban sosem tartottak ilyen koncerteket. Így jelképesen a kultúra magvait vetették el az egész országban. A projektet a Dunai Szonáta Egyesület rendezte. A Kulturális Kaleidoszkóp, illetve az Európa Kulturális Fővárosa 2022 keretében, nyilvános felhívást intéztek zeneszerzőknek koncert megtartására a Kortárs szerb zeneszerzők – új jelenet c. projekt keretében. A koncertet a Svilara Kulturális Központban tartották meg, és elsősorban olyan fiatal vajdasági zeneszerzők műveit adták elő, mint Jovana Filipović, Kristijan Pavlović, Dimitrije Beljanski, valamint egy régebbi művet Olga Janković átdolgozásában.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató, a legsikeresebb magyar orgonaművészek egyike, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatója.

2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat és a Doktorandusz Önkormányzat elnöke.

Háromszor nyerte el a Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben) és két alkalommal az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját (2021-ben és 2022-ben). 2020-ban Junior Prima Díjjal ismerték el munkásságát és elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, amelynek keretében Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán dolgozik. 2022-ben a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek sorozat fiatal példaképei közé választották.

Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országának rangos nemzetközi fesztiváljain. 2022-ben az Egyesült Államokban is bemutatkozott, majd Izraelben és Palesztinában tartott szóló estjeivel indult a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival (Betlehemben, Jeruzsálemben, Názáretben és Tel-Aviv-ban).

2012-ben megnyerte a Filharmónia Magyarország pécsi orgonaversenyét. 2022-ben harmadik helyezést ért el Koncertnyitány az Orgonák Éjszakájára című orgonaművével a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatán és szintén harmadik helyezést ért el a Veszprémi Egyházmegye Gizella mise pályázatán. Díjnyertes misekompozíciója 2023-ban az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom hivatalos ordináriuma lett.

A Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője, a Magyar Harmóniumbarátok Egyesületének zenei igazgatója.

Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai, amelyek közül több nyomtatásban is megjelent a Partitúra Zeneműkiadó gondozásában.

Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.

Kapcsolódó cikkek
Szabadkai Napló
Szecessziós napok Szabadkán
2023.06.05.
LXXVIII. évf. 22. szám
A szecesszió világnapja alkalmából több napos rendezvénysorozatot szervez a Szabadkai Városi Múzeum, a Sz…
Bővebben
Kapcsolódó események
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..