home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Szombat, 2023. December 09.
18:00
Magyarkanizsa — Kása Béla Fotókiállítása
Kiállítás
Magyarkanizsa — Kása Béla Fotókiállítása

Helyszín: Dobó Tihamér Képtár

Szervező: Regionális Kreatív Műhely szervezésében és a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával

Kása Béla Fotókiállítása

A régiekről

„Kása Béla az eltűnőben lévő paraszti kultúra és életmód legfontosabb vizuális megörökítője. Míg Korniss Péter inkább a táncház egészét ragadta meg, ezért a fotóin láthatók a zenészek is, addig Béla kifejezetten őket fotózta. Így mindenekelőtt neki köszönhető, hogy ezeknek a nagyszerű muzsikusoknak nemcsak a játékát, hanem az arcát is ismerjük.“ (Jávorszky Béla Szilárd)


Fotók: Nagy Gábor

Kása Béla Pécsett született 1952-ben.1965-től él Németország, itt végezte iskoláit. 1973-ban Erdélybe utazott. Nem csak a táj, az emberek, az évszázados élő hagyományok hatottak rá, de ekkor került a népzene bűvkörébe is. Megtanult brácsázni, bőgőzni, népzenét gyűjtött és fényképezett. “Nagy feladatom az életben: magamnak, a gyerekeimnek és az utókornak megörökíteni azt a világot, melynek már én is csak csodálója lehettem, részese nem igazán, mert ‘későn’ születtem.” Remek portréfotóinak a titka az egyénekkel való kapcsolatteremtés.

1979-ben a kölni Képzőművészeti Szakfőiskola Művészeti és Formatervezési Karán szerzett diplomát művészi fotográfia szakon. 1982-ben visszaköltözött Magyarországra. 1985-től népzenei együttesek és szólisták lemezeihez és propagandaanyagaihoz készít fotókat. 2021-től a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Megnyitja: Berecz András – ének (H) és Pozder Damján (Magyarkanizsa) – citera, ének

A belépés díjtalan.


Fotók: Nagy Gábor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..