home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Kedd, 2017. Március 14.
15:30
Magyarkanizsa — Emlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire
Megemlékezés
Magyarkanizsa — Emlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire

Szervező: magyarkanizsai önkormányzat

„KELJ FEL RAB…”

Emlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire

 

Az ünnepi műsor programja és helyszínei:

15.30 óra: Megemlékezés és koszorúzás a Nagytemetőben

16.00 óra: A boldogság felé − Berki Viola (Kiskunhalas) kiállításának megnyitója a Dobó Tihamér Képtárban

Kiskunhalas és Magyarkanizsa idén ünnepli a testvérvárosi kapcsolatok fennállásának 60. esztendejét. Ez a kiállítás is a kulturális-művelődési együttműködés révén jött létre.

Berki Viola (1932−2001) a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanulója volt, de 1954/1955-ben politikai okokból kizárták, így csak 1958-ban végzett. Mestere, tanára Fónyi Géza volt. Rövid időre vissza-visszatér szülővárosába, de főként Budapesten élt.

Művészetét a narratív jelleg és saját fantáziája mellett bibliai és történelmi események befolyásolták a leginkább. Hatottak rá a kiskunhalasi élet, közélet, életmód vonatkozásai, elemei.

Olyan látásmód megteremtésére törekedett, ahol a festőszem optikájában a történelmi időkön és sorsokon átívelő drámák, mítoszok és valóságelemek összefonódnak a festő saját élményvilágával és fantáziájával. A jellegzetes Berki Viola-kép ezért mindig jelképes, meseszerű. Az eltérő terekből és időkből álló részek kaleidoszkopikus összképet alkotnak.

17.00 óra: Ünnepi műsor a Művészetek Házának nagytermében

Szalmalángoszlop − 1848 emlékezete

a Gondolat-Jel Társulat és a Horgosi Bartók Ifjúsági Néptánc Együttes, valamint a Gubanc − Vajdaság közös műsora

Milyen lehet a viszonyunk a forradalomhoz a huszonegyedik század embereként? Mi maradt meg a márciusi ifjak, a szabadságharcosok és gondolkodók, a hősök és mártírok szellemiségéből? Tovább élnek-e eszméik, amelyekért az életüket is képesek voltak feláldozni? Petőfi Sándor a forradalom kitörésekor mindössze huszonöt éves volt, Jókai Mór csak huszonhárom, Vasvári Pál még huszonkettő sem. Fiatalok voltak, akik változtatni akartak az életükön. Tenni mertek az elnyomás ellen, saját maguk és népük szabadságáért. Mi képesek lennénk rá? Mit mond ma el nekünk, fiataloknak az ő történetük? Összeállításunk ezekre a kérdésekre keresi a választ korabeli és kortárs szerzők műveinek felhasználásával, az irodalom, a népzene és a néptánc univerzális nyelvén.

A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..