home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ünnepi készülődés
Apró József
2023.12.20.
LXXVIII. évf. 51. szám
Ünnepi készülődés

A ma ismert karácsonyfa-díszítés hagyománya a XVI. században alakult ki Németországban, ha hihetünk a feljegyzéseknek, Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszített fel karácsonyfát. Viszont a fenyőfa és az örökzöld növények tisztelete már az ókori népek hitvilágában is megjelent, az életet és a megújulását jelképezte, mely a téli napforduló után következett, és a közösség összetartó erejévé vált.

Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben. Az akkori hagyományos díszek között volt a szaloncukor, mely a szeretetet, a mézeskalács az egészséget, a dió a gazdagságot, a mogyoró a bölcsességet, a szalagok a szépséget, a gyertya a hitet, a csillagszóró a csodát, a gyümölcsök a bőséget, a papírcsillagok pedig a betlehemi csillagot szimbolizálták.

A karácsonyfa-díszítés a karácsony elengedhetetlen része. Számomra az ünnep lényegét fejezi ki: a szeretetet, a békét, a reményt és az örömöt. Egy családi és közösségi program, mely összeköti az embereket és megteremti az ünnepi hangulatot. Minden családnak vannak saját karácsonyi hagyományai, nálunk minden évben egy újabb angyallal bővült a dekoráció, és minden egyes angyalka mögött egy történet állt. Ezáltal a karácsonyfa nem csupán egy díszes fa, hanem minden részletének külön története van.

Még az adventi időszakban vagyunk, ám ha körülnézünk, ma már a legtöbb helyen ez nem számít, az emberek sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek az otthonuk kidíszítésére, mint a lelkük felkészülésére. Külföldön már szeptember óta árulják a karácsonyi díszeket. Persze, ez az időszak elképzelhetetlen a karácsonyi dekoráció nélkül, de azért a jóból is megárt a sok. Régebben az volt a szokás, hogy esetleg advent első vasárnapján, de inkább néhány nappal karácsony előtt kezdődött meg az otthonok díszítése, arról nem is beszélve, hogy a fát semmiképp sem hetekkel előbb hozta a Jézuska vagy az angyalok.

De mire ez a nagy sietség? Talán a kereskedelmi nyomás, a vásárlás serkentése miatt? Ha korábban kezdik el árusítani a karácsonyi termékeket, az emberek is előbb érzik az ünnep közeledtét, és kedvet kapnak a készülődéshez? Vagy lehet, hogy a legtöbben egyszerűen csak azért vonják be magukat minél előbb a karácsony varázsába, hogy tovább élvezhessék az ünnep örömét és meghittségét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..