home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újvidéki fiatalok Budapesten
Dr. Csermák Zoltán
2022.12.15.
LXXVII. évf. 50. szám
Újvidéki fiatalok Budapesten

Látogatás a Hagyományok Házában

Az újvidéki Manó és a Tűzrevaló táncegyüttesekből, valamint a Pörgető citerazenekarból negyven gyerek érkezett a magyar fővárosba. A gazdag programjukról hazautazásuk előtt beszélgettem Kiss Zsélykóval, a Tűzrevaló táncegyüttes vezetőjével és Takács Zsuzsanna néptáncpedagógussal.

(K. Zs.) „A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ égisze alatt több táncegyüttes működik, s az elmúlt két évben munkájuk minősége lényegesen javult. Igazi elkötelezettséggel, szorgalmasan próbálnak, szerepelnek. Úgy gondoltuk, hogy lelkesedésük jutalmat érdemel, egyúttal maradandó élményt szerettünk volna nekik szerezni, amiből az elkövetkező időszakban is lelki táplálékként tudnak töltekezni. A háromnapos budapesti kirándulást a Néprajzi Múzeumban kezdtük, s a budai Várban is körülnéztünk, a Hagyományok Házában is gazdag programban lehetett részünk. Ezek a szervezések szorosan kapcsolódtak a fiatalok érdeklődéséhez és a tánchoz, s a csapat nemzeti identitását is erősítették.”

(T. Zs.) „A Futkánc és a Manó táncegyüttes egyik vezetőjeként vettem részt az úton, a gyerekeket az utóbbiból, s a Tűzrevaló táncegyüttesből válogattuk ki. Egy busznyi, negyven fiatallal érkeztünk, eredetileg több létszámra terveztük az utazást, de sokuknál a betegség közbeszólt. A javarészt általános iskolás, s néhány középiskolás táncos Újvidéken, vagy a város környékén lakik. A Hagyományok Házát az Intézmény vajdasági hálózata révén látogathattuk meg. Velük szoros kapcsolatot tartunk, s számos programjukon aktívan veszünk részt. Szombaton egy egész délutánt töltöttünk az épületben: egy sétát tettünk az egykori Tiszti Kaszinóban, majd ezt követően kézműves foglalkozásokon vettek részt a tanulók. Három csoportban dolgozhattak, s megismerkedtek a csuhézás, a gyertyamártás, a szalagszövés, a gombbehúzás és a pomponozás mesterfogásaival. Ezt követően a srácok a Magyar Állami Népi Együttesből, egy táncospárral beszélgethettek szakmai kérdésekről. Este az Égről a csillagot című előadást tekintettük meg, majd a kissé fáradt ifjak egy táncházban élénkülhettek fel.”

(K. Zs.) „Vasárnap a Fonó Budai Zeneházban a Vajdasági Baráti Egyesület szervezésében mikulásműsoron vettünk részt. A rendezvényen a Pörgető citerazenekarunk is bemutatkozott, táncosaink pedig a bukovinai székelység táncaival léptek színpadra. A koreográfia Gróf Hadik Andrásnak állított emléket, aki a Moldvában szétszóródott székelyeket Bukovinában telepítette le, s Délvidékhez is több szállal kötődött.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..