home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Újra lehet falusiház-vásárlásra pályázni
Kartali Róbert
2023.10.27.
LXXVIII. évf. 43. szám
Újra lehet falusiház-vásárlásra pályázni

Három év után újra tud pályázatot kiírni a Prosperitati Alapítvány — jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Juhász Bálint. Az alapítvány ügyvezetője elmondta, a falusiház-vásárlási pályázat támogatási összegét az eddigi 10 000-ről 15 000 euróra növelték, az érdeklődők pedig az idén november 15-e és 2024. január 15-e között adhatják át a pályázati dokumentációt.

— A szülőföldön való boldogulás vonatkozásában ez a pályázati kiírás vitathatatlanul nagy szerepet tölt be, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a korábbi ciklusokban ennek a pályázatnak köszönhetően mintegy 1100 család és egyedülálló szülő talált saját otthonra, kezdhetett önálló életet és alapozhatta meg családja jövőjét itt, a Vajdaságban — mutatott rá Juhász Bálint. Mint mondta, ezúttal 500 millió forintos kerettel hirdették meg a pályázatot, és számításaik szerint így legalább 100 családnak tudnak segíteni.

A falusiház-vásárlási pályázat volt mindig is a legnépszerűbb a Prosperitati Alapítvány pályázatai közül, így a kiírás feltételei többé-kevésbé ismertek, hiszen szinte mindegyik pályázati körben megjelent, ezúttal viszont ráncfelvarráson esett át — mondta az ügyvezető.

— A kiírást az igényekhez igazítottuk, így az eddigi, megközelítőleg 10 000 euró támogatás helyett most 15 000 euró támogatást lehet elnyerni. Mint ahogyan eddig is, a támogatás intenzitása most is lehet akár 100 százalék. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a megvásárolni kívánt ház értéke nem éri el a 15 000 eurós értéket, vagy pont annyi az ára, akkor önrészt nem szükséges biztosítani. Amennyiben viszont az ingatlan értéke meghaladja ezt az értéket, a fennmaradó részt a pályázó kell hogy biztosítsa. A megvásárolni kívánt ház értéke lehet ennél több, de legfeljebb 5 millió dinár, azaz körülbelül 40 000 euró. A továbbiakban is csupán a rurális közegekben lévő házakra lehet pályázni, a pályázati szabályzat pontosan meghatározza azokat a kataszteri községeket, ahol nem lehet házat vásárolni. Ezek gyakorlatilag az urbánus közegek, mint Újvidék és Szabadka központja, illetve az üdülőövezetek, például a palicsi kataszteri község azon része, amely a területrendezés értelmében üdülőövezetnek minősül. A pályázat célja, hogy családok, illetve egyedülálló szülők olyan ingatlanokat tudjanak vásárolni, amelyek gazdálkodásra vagy gazdasági tevékenység végzésére alkalmasak. Természetesen a házvásárlási pályázataink által hozzájárulunk a rurális közegek demográfiai mutatóinak a javításához is. Ezt szeretnénk továbbvinni a jövőben is — mutatott rá Juhász Bálint.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a pályázatok értékelése szempontjából a mostani kiírásnál még hangsúlyozottabban figyelembe veszik az iskolai végzettséget, még nagyobb előny lesz majd, ha a pályázó munkaviszonyban áll, vagy saját vállalkozása van. Valamint a továbbiakban is figyelembe veszik azt, ha valaki kiskorú gyermeket nevel, ez pluszpontokat hoz az elbíráláskor, hiszen leginkább a fiatal családokat szeretnék támogatni ezzel a pályázati kiírással. A Prosperitati Alapítvány mind a kilenc területi irodája felkészült a pályázati dokumentáció fogadására — mutatott rá Juhász Bálint, majd hozzátette, továbbra sem vállalnak pályázatírói szolgáltatást, de minden egyes beadványt átnéznek az alapítvány munkatársai, és ha hiányos, akkor azt közlik az érintettekkel annak érdekében, hogy teljes és értékelhető pályázatot tudjanak benyújtani.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..