home 2024. március 01., Albin napja
Online előfizetés
Új kapitány kerestetik a süllyedő hajón
Talpai Lóránt
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Új kapitány kerestetik a süllyedő hajón

Mesterházy Attilát ideiglenesen Botka László követi — A magyar kormány új miniszterjelöltjei — Merkel asszony a legbefolyásosabb

Mesterházy Attilát ideiglenesen Botka László követi

Mesterházy Attila és a Magyar Szocialista Párt vezetősége az európai parlamenti csúfos választási kudarc után ajánlotta fel lemondását. Az MSZP választmánya ezt elfogadta, és teljes tisztújítást rendelt el, illetve július 19-ére összehívta az MSZP kongresszusát. Addig, azaz július közepéig ideiglenesen a Botka László által irányított Országos Választási Bizottság vette át az MSZP irányítását. Botka László a váltás után kijelentette: „Annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programja kell, hogy legyen arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy »az Orbán Viktor utáni világra« egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni.” Az ideiglenes pártelnöki tisztségen kívül a választmány döntött a párt parlamenti frakcióvezetői posztjáról is. Júliusig Tóbiás József fogja irányítani a frakciót. Az MSZP-ben egyébként jelenleg Botka László mellett Tóbiás József frakcióigazgatót és Hiller Istvánt, a parlament szocialista alelnökét tartják Mesterházy lehetséges utódának.

A magyar kormány új miniszterjelöltjei

Orbán Viktor kormányfő megnevezte új kormányának miniszterjelöltjeit. Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszternek, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolta. A tíz miniszterjelölt kapcsán érdemes megjegyezni, hogy közülük csupán ketten nem voltak tagjai a második Orbán-kormánynak: Trócsányi László eddigi párizsi nagykövet és Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő, továbbá ketten nem országgyűlési képviselők: Trócsányi László és Pintér Sándor. A további nyolc jelölt közül hatan a Fidesz-frakcióban, ketten pedig a KDNP képviselőcsoportjában ülnek a parlamentben.

Merkel asszony a legbefolyásosabb

Az amerikai Forbes magazin minden esztendőben elkészíti a világ legbefolyásosabb hölgyeinek listáját. Az idén — csakúgy, mint az előző három évben — újra Angela Merkel német kancellár lett a világ legbefolyásosabb asszonya. A száz névből álló listán a második helyre Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, a harmadikra — akárcsak tavaly — Melinda Gates, Bill Gatesnek, a Microsoft alapítójának felesége került, a negyedikre Dilma Rousseff brazil elnök futott be, ötödik pedig Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója lett. Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter eggyel hátrébb, a hatodik helyre csúszott, őt követi Mary Barra, a General Motors elnöke, aki a múlt évben még egyáltalán nem szerepelt a listán. Nyolcadik az amerikai first lady, Michelle Obama, aki tavaly még a negyedik volt. A legfiatalabb az első tíz között — a maga negyvennégy évével — Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója, akit Virginia Rometty, az IBM elnöke követ. A húsz nő közül, aki a Forbes szerint a világ legbefolyásosabb asszonya, tizennégy amerikai. A húsz közül tíz vállalatvezető, hét pedig államfő vagy más vezető beosztású politikus.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..