home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Öt éve a hallgatók szolgálatában
Kartali Róbert
2020.12.05.
LXXV. évf. 49. szám
Öt éve a hallgatók szolgálatában

A Szabadkai Magyar Rádió az idén ünnepli fennállásának ötödik évét. A Pannon RTV keretében működő rádió 2015. november 1-jén, pontosan reggel 7 órakor szólalt meg, átmentve ezzel az akkor 47 éves Szabadkai Rádió közszolgálati műsorát a hallgatóknak. A kötelező privatizáció által magánkézbe került Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének csaknem fél évszázados hagyatéka így megmenekült a feledéstől, és a megújult szerkesztőség azóta is biztos keretek között szolgálhatja tovább hallgatóságát közérdekű információkkal. Nem csupán Szabadkán és az Észak-bácskai körzetben, hiszen a műsor az internet segítségével sokkal szélesebb körben is hallgatható, valamint a tervek között szerepel egy tartományi szintű frekvencia megszerzése is.

A Szabadkai Magyar Rádió a kezdetben műsorát az elődtől örökölt 89,6 MHz-es frekvencián sugározta, mely egyébként az Újvidéki Rádió tulajdonában volt, tehát kölcsönkapta a frekvenciát, mely a kisebbségi nyelveken készülő műsoroknak volt fenntartva. Az SZMR-nek 2019 augusztusától van saját frekvenciája, a 107,1 MHz-en egész napos műsort sugároz. Ezzel kapcsolatban Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója a Közügyekben úgy nyilatkozott, hogy mivel az előzőleg igénybe vett kölcsönfrekvenciát csupán egy meghatározott időkeretben lehetett használni, a saját frekvencia szabadságot is hozott, és óriási előrelépést. Azt is hozzátette, szeretnék megvalósítani, illetve azon dolgoznak, hogy az SZMR-nek tartományi frekvenciája legyen, hogy Vajdaság egész területén sugározhassa a műsorát, és így minden magyarlakta területre eljuthasson az adása.

— Kezdetben az volt az elképzelés, hogy folytatjuk az egykori Szabadkai Rádió hagyományát. Az alapcél az volt, hogy közszolgálati jellegű műsort gyártsunk — elevenítette fel lapunknak Maráci Barabás Mónika, az SZMR első főszerkesztője. Mint mondta, minden területet igyekeztek lefedni, így az egészségügyet, a szociális ügyeket, a politikát, a gazdaságot, a mezőgazdaságot, annak érdekében, hogy eljussanak a hallgatókhoz a legfontosabb információk. — Szerencsénk volt, hogy nem kellett a hírműsorokat is gyártani, azt a Pannon Rádiótól vettük át óránként. Kevesen voltunk a szerkesztőségben, kezdetben mindössze négy szerkesztő és egy adásvezető technikus, illetve egy zenei munkatárs. Ez nagy kihívás volt, szerencsére a Pannónia Alapítvány már meglévő tudósítói hálózatát is sikerült bekapcsolni a munkába, illetve új tudósítói pontokat is kialakítottunk, így ezekről a helyekről is érkeztek anyagok. A lényeg az volt, hogy ne csak szabadkai helyi jellegű témákat dolgozzunk fel, mert egész Vajdaságot szerettük volna felölelni.


Farkas Athéne

— A koronavírus-járvány mindent átalakított, így az SZMR-nek egyre hatványozottabb szerep jut a vajdasági magyar médiában, hiszen a hallgatók tőlünk várják az információkat. Amellett, hogy tájékoztatnunk kell őket, egyfajta megnyugtató és szórakoztató szerepkört is be kell töltenünk — ezt már Agárdi Gábor, az SZMR főszerkesztője hangsúlyozta lapunknak. Hozzátéve, pánikkeltés helyett konkrétan, objektíven és naprakészen közlik a legfrissebb hazai és magyarországi információkat, valamint a világpolitika alakulásáról is beszámolnak. — Tesszük ezt a reggel 7-től este 8 óráig tartó információs műsorsávokban. A Napindító műsorunk 7 és 10 óra között, a Mozaik 10-től 16 óráig várja a hallgatókat, és óránként hírösszefoglalókkal jelentkezünk. Vannak továbbá különműsoraink is, ilyen péntekenként a 20 perces Mérleg, melyben egy kérdést bővebben is kifejtünk. Szombatonként a Beszéljünk róla című műsort sugározzuk, mely könnyedebb témákkal is foglalkozik azért, hogy egy kicsit lazítsunk a megszokott informatív szerkezeten.


Agárdi Gábor

* Az SZMR a helyi jellegű hírek mellett a vajdasági településekről, illetve a magyar szórványból származó információkat is beépíti a műsorába. Miért fontos ez?

— A Pannon RTV-nek köszönhetően nagy a tudósítói hálózatunk. A kollégák közül persze vannak olyanok is, akik elsősorban rádiós tudósítók, de ha szükséges, akkor ők is be tudnak dolgozni a televíziónak, illetve a Pannon Rádiónak. Az SZMR a szabadkai információk mellett foglalkozik a Vajdaságban levő magyar szórványtelepülésekkel is. Nem biztos, hogy lenne, aki tudósítson az ő hétköznapjaikról, ha mi ezt nem végeznénk el. Bár a lefedettség miatt nem foghatnak bennünket szokványos módon, rádiókészüléken, a világhálón megtalálhatóak vagyunk. Az igény megmutatkozott, és visszajelzéseink is vannak arra vonatkozóan, hogy követnek bennünket.

* A tájékoztatás mellett a zene megkerülhetetlen kérdés egy rádió esetében. Milyen zene szól az SZMR-ben?

— A rádió egyik alappillére a zene. A ’70-es, ’80-as és ’90-es évek melódiái, de bizonyos zenei sávokban megjelennek még a ’60-as évek is. Néhány éve megváltozott a koncepciónk, hiszen az SZMR először csak magyar zeneszámokkal indult, de rá kellett jönnünk, illetve a piaci igények megmutatták, hogy nagyon sokan külföldi zenén nőttek fel itt, Vajdaságban, és igénylik ezeket a dalokat. Továbbá újabban itt vannak az ex-yu slágerek is, hétfőn, pénteken és szombaton hallhatóak 20 és 21 óra között. Megtalálhatóak nálunk a régebbi dallamok is, minden csütörtökön 20 és 21 óra között az Aranyalbum című zenei sávban, illetve minden pénteken 18 és 19 óra között hallható a Hangjegykoktél, ahol szintén hasonló jelleggel zenei ritkaságokat sugározunk, de a rock szerelmeseinek is kedvezünk, kedden 20 és 21 óra között. Megtartottuk a kívánságműsort is, ami nagyon népszerű, továbbra is szól a Slágergyár Manóval, azaz Kiss Jánossal, az egyik legismertebb vajdasági lemezlovassal.

* Mik a további tervek a műsort illetően?

— A helyzet ellenére törekszünk az újítások bevezetésére. A járvány előtt elindítottuk az SZMR Koncert című műsort, melyben vajdasági zenekarokat mutattunk be. Fiatal együtteseket is, melyek előtte máshol még nem kaptak lehetőséget, vagy olyan már meglévő zenekarokat, amelyek már befutottak, csak még nem mindenki hallhatott róluk. Mi őket is beemeltük ebbe az adásba, melyet a helyzet ellenére sem szüntettünk meg, karanténformában folytattuk, azaz vajdasági és külföldi előadókat felkeresve kértünk exkluzív zenei anyagot, és ilyen formában állítjuk elő a műsorunkat. Ez nagy büszkeség számunkra, hiszen sikerült olyan előadókkal interjút és zenei műsort készíteni, mint Rade Šerbedžija, Leo Martin és a népszerű olasz énekes, Bobby Solo. Beszélgettünk Michael Bublé pályatársával és kollégájával, Matt Dusk énekessel is. Az ünnepek közeledtével lesznek még ilyen interjúk, például a rock egyik nagy legendája, Steve Von Till is hallható lesz nálunk. A járvány elmúltával szeretnénk ezeket az előadókat, illetve újabbakat is vendégül látni a stúdiónkban, hogy itt zenéljenek, hiszen a műszaki feltételeink megvannak hozzá. A világháló a jövő, ott is jelen vagyunk, az SZMR közösségi oldalán rengeteg tartalmat osztunk meg a hallgatókkal, ezt bővíteni szeretnénk podcasttartalmakkal. Továbbá rádiójátékokat és rádiódrámákat is rögzítenénk saját gyártásban, de ezt mind majd csak akkor tudjuk realizálni, ha a mindennapjaink visszakerülnek a normális kerékvágásba. Addig is tesszük a dolgunkat, mint eddig, és csak azt tudjuk remélni, hogy ugyanolyan pozitívak lesznek a visszajelzések, mint az előző időszakban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..