home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összművészeti tábor és ötszáz kilométeres lovas zarándoklat a Kossuth Rádió műsorán
MTVA
2023.06.02.
LXXVIII. évf. 22. szám
Összművészeti tábor és ötszáz kilométeres lovas zarándoklat a Kossuth Rádió műsorán

Képzeletbeli körutazásra kalauzolja a Határok nélkül szombati adása a rádióhallgatókat.

Első helyszínünk Kolozsvár, a Szent Mihály templom tornya. Kétszáz lépcső megtétele után, negyven méter magasból lehet a város panorámáját megcsodálni. A tornyot László Rozi mászta meg. Kolozsvártól keletre, egy óra autózás után érünk Feketelakra. A falu neve ma már fogalommá vált a néprajzkutatók, és a táncházasok körében. A szamosújvári Téka Alapítvány támogatásával 2010 végéig kiépült a feketelaki tájház és közösségi központ. Itt rendezi meg júliusban az alapítvány az összművészeti tábort. A szervezők a kolozsvári sajtótájékoztatón osztották meg további részleteket. Birtalan Albert összeállítása a helyszínen készült.

Murányi Sándor Olivér erdélyi származású író több mint ötszáz kilométert tett meg lóháton Lengyelországból Magyarországra, a pápai szentmisére, Böjte Csaba felkérésére. A lovaszarándoklattal a pápa magyarországi látogatására hívta fel a figyelmet, de egy új könyv terve is megszületett útközben. A minap a délvidéki Tóthfalu vendége volt, ahol könyvbemutatót tartott. Németh Ernő beszélgetett vele.

Mi, székelyek mindig megfaragtuk, megdíszítettük a körülöttünk lévő dolgokat. Régen még a kapatisztítóra is tulipánt faragtak" – mondja Demeter József fafaragó. Fába faragott szentek címmel nyílt kiállítás Csíksomlyón, a marosszentannai szobrász munkáiból. A művész egy csíkszeredai tárlaton is kiállította alkotásait. A szakma fortélyairól Oláh-Gál Elvira kérdezte.

Adás: Kossuth Rádió, 2023.06.03. (szombat), 18:01-18:30

A mellékelt fotón: zarándokok a Kárpát-medence egyik legnagyobb tömegeket megmozgató magyar egyházi rendezvényén, a pünkösdszombati csíksomlyói búcsúban. Csíksomlyó, 2006. június 3.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..