home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Összeköttetés a vízen
Talpai Lóránt
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 27. szám
Összeköttetés a vízen

Új kompjárat — Csaknem 36 millióan szenvednek a járvány után — Ratifikálták az isztambuli egyezményt

Új kompjárat

Átadták az új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között, ami kiválóan példázza a jószomszédi kapcsolatokat és a remek, határ menti együttműködést — közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a helyszínen. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az avatóünnepségen stratégiai jelentőségű kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, kiemelve, hogy 2010-ben a két ország között 22 átkelőpont volt, mely mára 36-ra nőtt Orbán Viktor magyar és Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök megállapodása nyomán. Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak — mondta. Minden egyes ilyen átkelési pont létrehozása megszabadít bennünket egy méltatlan helyzettől — közölte.


Fotó: MTI

 

Csaknem 36 millióan szenvednek a járvány után

Mintegy 36 millió embernek okozhattak krónikus egészségügyi problémákat a koronavírus-járvány hosszú távú következményei, vagyis a hosszú-COVID tünetegyüttes Európában — közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a Koppenhágában tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány hosszú távú hatásai továbbra is összetett kórképet alkotnak, „melyről még mindig nagyon keveset tudunk, és nyilvánvaló vakfolt a járvánnyal kapcsolatos tudásunkban”. Amíg a legtöbb ember néhány hét után felépül a koronavírus okozta betegségből, addig mások folyamatos fáradtságról, légszomjról, illetve az úgynevezett brain fog jelenségről számoltak be, amikor az agy úgy eltompul, mintha köd ereszkedne rá, akadályozva a tiszta gondolkodást. Mindezek a szóban forgó tünetegyütteshez tartoznak.

 

Ratifikálták az isztambuli egyezményt

Az Európai Unió Strasbourgban letétbe helyezte a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezmény ratifikálásáról szóló hivatalos dokumentumot — közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács. A közlemény szerint az okiratot Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa helyezte letétbe az Európa Tanács székházában Marija Pejčinović Burićnek, az Európa Tanács főtitkárának a jelenlétében. Az Európa Tanács a közleményben kiemelte: az Európai Unió csatlakozása megerősíti az egyezmény központi szerepét és fontosságát, ezzel az EU fontos eszközzé válik a nők elleni és a családon belüli erőszak leküzdésében — írták. A közlemény Helena Dallit is idézte, aki így fogalmazott: „Ahhoz, hogy egy igazságos és egyenlő Európai Unióban élhessünk, a nőknek és a lányoknak képesnek kell lenniük arra, hogy félelemtől, erőszaktól és mindennapi bizonytalanságtól mentesen éljenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..