home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Örökmozgásra fel!
Bíró Tímea
2023.01.23.
LXXVIII. évf. 3. szám
Örökmozgásra fel!

Fogócskázás, bújócska, fára mászás. Mintha időutaznánk, ugye? Utcán futballozó gyerekcsapatot is ritkán látunk. A mai digitális világunkban különösen fontos odafigyelni arra, hogy a gyerekeket egy kicsit kimozdítsuk a képernyő elől, hogy fizikailag és mentálisan is felfrissüljenek. Minél előbb kezdjük el megszerettetni velük a mozgást, annál nagyobb az esély arra, hogy a sportolás valamilyen formája rendszeressé válik az életükben. A palicsi Árokszállási Ervin igyekszik a legkisebbekhez is közelebb hozni a sportot.

Palics egyik legszebb épülete a művelődési ház, ahol a közelmúltban igencsak elkezdett dübörögni az élet. A hétfő és a szerda este a tornázóké, vagyis azoké, akik 60 percen át Árokszállási Ervinnel fárasztják ki magukat. Ervin miután lediplomázott a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, jelenleg a királyhalmi általános iskolában dolgozik tanítóként. Nyolcéves súlyemelői múlttal büszkélkedhet, és habár már nem tagja a Spartacus súlyemelői csapatának, a sportot nem engedte el.


Árokszállási Ervin

— Kamaszkoromban indultam el igazán a sportolás útján. Az általános iskola hetedik osztályába jártam, amikor a televízióban felkeltette az érdeklődésemet ez a sport, és jelentkeztem a klubba. Kezdetben heti három alkalommal edzettünk, az volt a legfontosabb, hogy szabályosan sajátítsam el a különféle technikai fogásokat, hogy elkerüljük a sérüléseket. Egy bizonyos szint elérése után mindennaposakká váltak az edzések, teljes mértékben részei lettek a napjaimnak. Mint a legtöbb sportban, itt is kiemelten fontos a táplálkozás, melyet saját magamnak kellett kitapasztalnom, hogy mennyi az az energiabevitel, amellyel izomtömeget tudok növelni, vagy hogyan tudom a fölösleges kilókat leadni, hogy beleférjek egy súlykategóriába. Szerettem a versenyhelyzeteket, a második helyezések a legemlékezetesebbek, mert ott mindig nagy küzdelmekről volt szó, viszont az edzőtermi rekorddöntések voltak a legizgalmasabbak. A versenyeken van egy kis lámpaláz, idegeskedés, ez az edzőteremben nincs, és ott valóban arra koncentrál az ember, hogy felülírja a legjobb teljesítményét — meséli Ervin, akinek szakításban 115 kilogramm volt a maximum, míg lökésben 147,5 kilogramm.

Ervin az egyetemi tanulmányai elején hagyta abba a versenyszintű sportolást, mert úgy látta, nem tud mindkét területen helytállni.

— Úgy éreztem, hogy nincsenek meg mindkét helyen azok a kognitív képességeim, amelyek szükségesek, ezért megbeszéltem az edzőmmel, hogy csapatverseny esetén számíthat rám, és ritkábban, de lejárok a terembe edzeni. Idővel lábvisszeres problémáim lettek, mérlegelnem kellett a helyzetet, és abbahagytam a súlyemelést. Ettől függetlenül napi szinten sportolok, de teljesen más jellegű ez a testmozgás, hiszen a súlyemelésből a gimnasztikába érkeztem — tudtuk meg Ervintől, aki a tanulmányai alatt az egyik egyetemi tanára javaslatára vett részt a szabadkai Active Kids Sportegyesület foglalkozásain.


Lázasan dolgoznak az izmok

Állítása szerint ez egy jó alapot adott neki, hiszen itt bizonyosodott meg arról, hogy minél fiatalabb a gyermek, annál inkább szükség van a játékos gyakorlatok beemelésére.

— Egy-egy óra programjának összeállításakor figyelni kell arra, hogy konkrét feladatokat is tartalmazzon, de a játékosság is jelen legyen, hiszen olyankor egy kicsit megpihennek a gyerekek. Az a tapasztalatom, hogy a csapatjáték nagymértékben elősegíti a fiatalkori szocializációt, a gyerekek kooperatívabbak, empatikusabbak lesznek, és ez csak néhány előny a sok közül. Minden gyermeknél ösztönözném a rendszeres testmozgás megkezdését, ha lehet, minél fiatalabb korban, hogy egy kicsit ellensúlyozzuk a felettünk elhatalmasodott digitalizációt.

A Palics Magyar Művelődési Egyesület szervezésében indultak el az ősszel a játékos testmozgásórák a művelődési házban, három—hét éves korú gyerekek számára. Hiánypótló tevékenységről van szó, hiszen a palicsi és a környékbeli gyerekek eddig kénytelenek voltak Szabadkára utazni, ha ilyen jellegű foglalkozásra vágytak. A tornaóra vezetője odafigyel arra, hogy a bemelegítés után játékos és komolyabb feladatok váltsák egymást.

— Az edzések során előkerül a törölköző, hullahoppkarika, labda, fából készült parallette, hogy meg tudják tartani magukat, mert szeretném, ha gyakorolnák a tartóerőt. Egyszerűbb, ám számukra mégis fárasztó gyakorlatokat végzünk, hiszen a még nem teljesen kifejlett egyensúlyérzéküket is megdolgoztatják ezek a feladatok. Szeretném még színesebbé tenni számukra a foglalkozást, hogy az órák élvezetesebbek, érdekesebbek legyenek. Elképzelhető, hogy ha kitavaszodik, akkor a szabadban mozgunk, hogy D-vitamint is kapjanak a gyerekek — mondta el Ervin, aki várja az új csoporttagokat az órákra.


A tornaórák során a hullahoppkarika sem pihen

A fiatal tanító szerint a különféle testi vagy mozgásszervi problémák sem gátjai annak, hogy valaki mozogjon, sőt, az ilyen gyerekeknek különösen ajánlott a fizikai aktivitás.

— Ma már nagyon sokféle gyógytornáról tudunk, mely hasznos, viszont heti néhány alkalomról beszélünk, a gyerek a nap legnagyobb részében passzív, ezért fontos lenne, hogy mindennap mozogjon valamit. A fejlődése érdekében szükség van arra, hogy fizikailag is feszegesse a határait, de úgy, hogy ne kudarcként élje meg, ha valami nem sikerül. Különösen fontos odafigyelni a kudarcélményre, mely nagyon könnyen kialakul ebben a korban, és hosszú távra vagy akár egy életre is elveheti a gyermek kedvét a sporttól.

Ervin Királyhalmon is tart gimnasztikaedzéseket az alsósok számára. Heti egy alkalommal találkozik huszonöt fiatallal, akikkel a kézenállást gyakorolják, a hasizmokat és a lábakat erősítik, hogy kialakuljon a gerinc melletti oldalsó hátizmok megfelelő ereje a szép testtartás érdekében. Emellett a vállövek megerősítésén is dolgoznak, de természetesen a játékos feladatok sem maradnak ki.

Az elhivatott tanító felnőttek és idősek számára is szeretne órákat tartani, illetve személyi edzőként is tevékenykedne.

Aki csatlakozna a játékos testmozgásórákhoz, a 062/85-23-394-es telefonszámon tud jelentkezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..