home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Óévbúcsúztató
Szakáll Laura
2023.12.31.
LXXVIII. évf. 52. szám
Óévbúcsúztató

Az év utolsó és első napjához számtalan szokás, babona kötődik. Az óesztendőt búcsúztathatjuk családi körben, házibuliban, szállodában vagy utcabálon, a pezsgős koccintás, az éjféli tűzijáték elmaradhatatlan eleme az ünneplésnek.

Sok helyen látványos fényshow-val köszöntik az új évet. A pirotechnikai eszközöknek számos ellenzőjük van, egyes országokban tiltják a használatukat. A villanó fényektől és a durrogástól az állatok is megrémülnek, így ezekkel nem árt óvatosan bánni. A hangoskodásnak azonban megvan a magyarázata. Ezzel űzik el az emberek a szomorúságot, mindazt a rosszat, amely az óévben érte őket.

A szilveszteri mulatságokhoz hozzátartoznak a klasszikus ételek, a virsli, a malachús, az új esztendő első napján pedig a lencse — a sok apró szem az anyagi jólétet garantálja. Számtalan tevékenység és hiedelem is kötődik december 31-éhez és január 1-jéhez. Sokan úgy tartják, ha férfi látogat meg bennünket elsőként újév napján, akkor szerencsénk lesz. Ha viszont nő az első vendég, sok jóra nem lehet számítani.

Könyvtárakat lehetne megtölteni, ha az újévi fogadalmakat mind könyvbe írnánk és kinyomtatnánk évről évre. De lehet, hogy egy könyvespolc is elég lenne a valóra váltott fogadalmakat tartalmazó köteteknek” (Csitáry-Hock Tamás).

A képeslapok divatja már kiveszőben van, de azért az emberek jókívánságokkal köszöntik szeretteiket, ismerőseiket. Ha másként nem, akkor SMS-ben. Boldogságot, egészséget és szerencsét kívánnak egymásnak. Az üdvözlőlapok küldése az 1800-as évekre nyúlik vissza, már akkor készültek ugyanis külön kártyák karácsonyra és újévre. Idővel a szerencsehozó malac, a kéményseprő és a lópatkó is megjelent ezeken az éjfélt ütő toronyóra mellett. De honnan ered a szilveszter? Miért január 1-jén kezdődik az új esztendő?

Az ünnep eredete és elnevezése Szent Szilveszter pápától származik. A IV. században élt, az esztendő utolsó napján hunyt el. A bálok, az új évet köszöntő mulatozások szokása pedig a római korra vezethető vissza. Ilyenkor az urak és a rabszolgák egy asztalhoz ültek. Az, hogy hol és mikor ért véget az év, földrészenként, nemzetenként is eltért. A honfoglaló magyarok az évszakváltást tekintették új kezdetnek, hiszen ilyenkor hajtották ki/be az állatokat a legelőre/legelőről. A XVI. századig karácsonykor ünnepelték az újévet is. Majd XII. Ince pápa 1691-ben bejelentette, január 1-jén indul az új esztendő.

Habár sokan úgy vélik, az ember az év bármely napján dönthet úgy, hogy változtat az életmódján, leszokik a káros szenvedélyeiről, sportolni kezd, vagy másként áll hozzá egyes dolgokhoz, mégis a legtöbben éppen a szilveszteri/újévi emelkedett hangulatban tesznek fogadalmat. Az viszont már az egyéntől függ, meddig tart ki a lelkesedés.

Ne az új év legyen jobb, hanem az ember. BÚÉK!

Egyedül azt szoktam megfogadni, hogy nem fogadok meg semmit, de volt már olyan, hogy ezt is megszegtem” (Dombóvári István).

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..