home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
😊 és társai
Fehér Márta
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
😊 és társai

Remegő arc, rózsaszín szív, égszínkék szív, szürke szív. Jávorszarvas, szamár, (angyal)szárny, medúza, liba. Jácint, borsóhüvely, gyömbér, legyező, fésű, feketerigó, balra toló kéz, jobbra toló kéz, maracas csörgő, fuvola, khanda- és WIFI-szimbólum. Ezzel a 21 új hangulatjellel bővültek az androidos mobilok az idén.

Az emojikat mindannyian használjuk — ha kell, ha nem. Kamasz fiam gyakran rám szól: minek az oda, nem is azt jelenti. Úgyhogy időnként találomra megnézem, a rengeteg kis képecske közül melyikkel mit fejezünk ki. A www.emoji-copy.com honlapon magyar nyelven is böngészhetünk a leírások között. A fenti listából a remegő arc helyes használatát sajátítottam el: számos érzelem közvetítésére szolgál, beleértve a sokkot, a hitetlenséget, a szorongást vagy az idegességet. Nem hiszem, hogy túl gyakran fogom használni, ez nem az én érzelemvilágom, de ki tudja, mikor kell egy bejövő üzenetben egy remegő fejet értelmezni.

S hogy miért írok erről? Július 17-e az emoji világnapja. A kis hangulatjelet 2014 óta ünnepeljük. Először 1989 körül Japánban az időjárás megjelenítésére használták, a japán képregények, a mangák, a kínai írásjelek és a közlekedési táblák ihlették. Az első kollekciót Shigetaka Kurita japán művész tervezte, s egy kattintással megtekinthető a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó kiállításán (megéri megnézni). Így keltek életre a 12 x 12 pixeles képek. Később az internet segítségével az egész világon elterjedtek, s a kínálat egyre csak bővül.

Bármit le lehet írni emojikkal: verset, történetet. Avagy egy egész regényt. 2013-ban Fred Benenson előállt azzal az ötlettel, hogy egy projektumon belül kizárólag emojikkal meséli el a világhírű Moby Dick történetét. Herman Melville híres regénye így lett 735 oldalas. A nyelvészek rögtön megkongatták a vészharangot, azt állítva, ezzel kivégezték az írott nyelvet, s a nyomtatott könyvet már nemcsak az e-booktól (avagy egyáltalán az olvasás drasztikus csökkenésétől, megszűnésétől), hanem az emoji bookok térnyerésétől is féltették. A kötet olyan nagy sikert aratott, hogy az amerikai kongresszusi könyvtár is beválogatta a saját gyűjteményébe egyfajta mérföldkőként tekintve rá. Az Oxford Dictionary 2015-ben pedig az arc örömkönnyekkel (😂) emojit választotta meg az év szavának.

S én mit szólok mindehhez? Maradok a könyvnél s egy-két-három smiley-nál, ám már annak is nagyon tudnék örülni, ha Levente fiam emoji bookot olvasna az örökös mobilnyomogatás helyett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..