home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Érzelmi támogatás és megerősítés
Bíró Tímea
2020.11.17.
LXXV. évf. 46. szám
Érzelmi támogatás és megerősítés

A köztudatban úgy él, hogy a védőnő a szülést követő gyermekágyi időszakban lehet a leginkább a segítségünkre, holott ennél sokkal szerteágazóbb a munkája. A várandósság alatt és a gyermekágyi időszak után is elláthat bennünket a tanácsaival, megválaszolhatja a kérdéseinket, vagyis fontos támasz a nők számára egy új és ismeretlen élethelyzetben. A palicsi Telek Teodórához sok édesanya fordul bizalommal, a védőnő kedvessége és türelme ugyanis azt tükrözi, hogy igazán szereti a hivatását.

* Mi a védőnő feladata? Mikortól és meddig van rá szükség?

— A védőnő feladata igen sokrétű, mondhatni komplex családgondozás. Munkájában központi szerepet tölt be az egészségnevelés és -fejlesztés, óriási hangsúlyt helyezve a betegségmegelőzésre a család otthonában és azon kívül, például a tanintézményekben is. Védőnőre egy családnak folyamatosan szüksége van. Ha leszűkítjük az egyik legfontosabb és legtöbbször ellátott feladatkörére, akkor kijelenthetjük, hogy valójában a családtervezéstől a terhességen, csecsemőkoron át egészen a kisgyermekkor végéig jelen van. Hiszen az, amire először asszociálunk a védőnői hivatás hallatán, s amit jómagam is végzek az Anahitas egyesületen belül, az a várandósok, a gyermekágyas anyukák és az újszülöttek gondozása. Természetesen az, hogy mikor és meddig van szükség a védőnő segítségére, sok mindentől függ, például a családi és a szociális háttértől, a család felkészültségétől, a terhesség és a szülés lefolyásától, valamint a csecsemő általános állapotától, fejlődési ritmusától.


Telek Teodóra

* Miben tanácstalanok a leginkább a kismamák? Melyek a leggyakoribb félelmek?

— Mindig vannak előre nem látható akadályok, ám amiben a kismamák leginkább tanácsot kérnek, az főként a várandósságból adódó tünetekkel kapcsolatos, később, amikor ezek a gondok megoldódnak vagy csillapodnak, a szülésre való felkészülés az, ami foglalkoztatja a leendő anyukákat. Sokan tartanak ugyanis a szüléstől, a rájuk váró vizsgálatoktól és a kórházban eltöltött napoktól. Véleményem szerint ezért is fontos, hogy minden kismama legalább az első várandóssága idején részt vegyen egy szülésfelkészítő tanfolyamon. Az igazi megpróbáltatások azonban a gyermek születése után következnek. A család, ahová először születik csecsemő, nagy kihívásokkal néz szembe. A babával hazaérkező anyukák sokszor nagyon bizonytalanok, ezért elsősorban érzelmi támogatásra és megerősítésre van szükségük, hogy érezzék, a lehető legjobb módon tudják ellátni kisbabájukat. A legtöbb útba igazítást a kismamák a gyermekágyas időszakban igénylik. Az ekkor felmerülő félelmek legnagyobb része az újszülött gondozásához, a szoptatáshoz és a csecsemő táplálásához fűződik. Terepen a védőnő gyakorlati útmutatásokkal segíti a kismamát a csecsemő életmódjával és ápolásával kapcsolatos gondokban, figyelemmel kíséri az anyatejes táplálás folyamatát, követi az anyuka felépülését, a gyermek fejlődését, immunizációját, hasznos tanácsokkal látja el a családot, és igyekszik választ adni minden felmerülő kérdésre. Fontos idejében észrevenni és fokozatosan elhárítani minden olyan akadályt, amely miatt a csecsemő testi, lelki és mentális fejlődése, egészsége veszélyeztetve van, ezért is fontos a védőnő munkájában az, hogy folyamatosan, valóban szinte évekig nyomon kövesse a gyermeket. Az otthoni látogatások mellett a védőnő szinte egész nap az anyuka rendelkezésére áll, akár telefonbeszélgetés formájában, amikor is nagyon sok intim kérdés merül fel, ezért a sikeres kapcsolat az édesanya és a védőnő közt a kölcsönös bizalmon alapul.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..