home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Értékmentő történelmi vetélkedő Ürményházán
Martinek Imre
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Értékmentő történelmi vetélkedő Ürményházán

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a dél-bánsági Ürményházán a helyi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által életre hívott Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű általános iskolai vetélkedőt. Az országhatárokon átnyúló verseny szervezője Dulka Andor történelemtanár.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nagy Margit, a VMPE elnök asszonya is, aki rövid beszédében a húszéves pedagógusegyesület szerteágazó tevékenységéről is szólt, valamint köszönetét fejezte ki minden jelenlevőnek odaadó munkájáért.

A verseny hagyományos találkozója a néhai Torontál vármegyéhez tartozó hazai és határon túli települések magyar diákcsapatainak. Az évente megrendezett történelmi vetélkedő zömmel önerőre, ugyanakkor pályázati összegekre is támaszkodik. Témaköreit egy nem is oly távoli korszakban némelyek igencsak igyekeztek elfeledtetni mindnyájunkkal. A főszervező helyszínen elhangzott gondolatatait idézve: a torontáli múlt jövőbe való plántálásának a folyamata ez verseny is, melyből a rangsortól függetlenül csupán győztes diákok kerülnek ki. Leendő — kellő szellemi vérttel ellátott — értelmiségiek, akiket vélhetően egyetlen politikai csoportosulás sem verhet majd át.   

Az idei játékos honismereti megmérettetésre — melynek központi motívuma az aracsi pusztatemplom volt — öt csapat nevezett be. Közülük a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola Keve király nevet viselő diákkülönítménye (Jankó Emese, Kuzsner Krisztián és Meszecsov Marianna) bizonyult a legsikeresebbnek. A csapatot Szatmári Mihály készítette fel. Rajtuk, illetve a mgr. Viola Lujza tanárnő által felkészített ürményházai Aracs védelmezői és Aracsi leányok csapatokon kívül a vetélkedőn az anyaországból is részt vett két háromtagú delegáció. A tiszaszigeti Hagyományőrzők munkáját Tenk Zoltán, az újszegedi Bánát csücske tevékenységét pedig Mikó Valér pedagógus koordinálta. 

A versenyzők teljesítményét a Mikó Valér, Szanka József, Fekete Annamária és Szatmári Mihály alkotta bírálóbizottság rangsorolta. A találkozónak a helyi Vojvodina Vadászegyesület székháza adott otthont, a háttérmunkálatok megszervezésében, illetve kivitelezésében pedig Móricz Elvira, Móricz Erzsébet, Gyenge Karolina, Fehér Beáta és Móricz Melánia jeleskedett.      

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..