home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
(Élet)veszélyes játszma
(—)
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám

A hét szinte összes belpolitikai eseménye eltörpült a Rade Markovićtyal, a miloševići titkosszolgálat valamikori vezetőjével kapcsolatos hírek árnyékában. A volt titkosrendőr kompromittáló dokumentumok nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzik, és egyben kegyelmi kérvényt nyújtott be Tomislav Nikolić államelnöknek. Közben Dinkić ügyében is nyomozás indult.

Nikolić kikéri magának

A Marković-ügyben megszólalt To-mislav Nikolić államelnök is, aki a témával kapcsolatos médiaspekulációkat a személyére nehezedő nyomásként értékelte, s hozzátette: Marković kegyelmi kérvénye még meg sem érkezett hozzá. „Ne gyakoroljanak nyomást a köztársaság elnökére, sosem hoztam rossz döntést, most sem fogok” — üzente a sajtónak. Nikola Selaković igazságügyi miniszter azt nyilatkozta Marković kegyelmi kérvényével kapcsolatban, hogy nem fogja támogatni. (Tanjug)

Káderhiány a külügynél

Meglepő kijelentést tett a szerb külügy vezetője, Ivan Mrkić. A diplomáciai szokásjogtól eltérően azt állította, hogy jelenleg Szerbia nincs abban a helyzetben, hogy nagykövetet küldjön az Egyesült Államokba és Kínába. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy nincs megfelelő képzettségű kádere: „Olyan személy kell, aki tanult, tökéletesen beszéli a nyelvet, szereti az Egyesült Államokat, de nem annyira, hogy elfelejtse a saját hazáját. Ilyen emberem pedig jelenleg nincs” — mondta a washingtoni kinevezés kapcsán a szerb külügyminiszter, aki a pekingi nagyköveti poszttal kapcsolatban is hasonlóképpen nyilatkozott. (Blic, Tanjug)

Az államot fenyegeti a titkosszolgálat volt vezetője

A szerb titkosszolgálat egykori főnöke, Rade Marković negyvenéves börtönbüntetését tölti. Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Markovićnak elege lett a börtönben, és kegyelmi kérvényt nyújtott be Tomislav Nikolić államelnöknek. Mindemellett a Ćuruvija — az újságíró gyilkosság(ok) felderítésén dolgozó bizottság — egyik tagjának azt mondta, hogy a feleségének 15 titkos dosszié van a birtokában, amelyeket közzé fog tenni az európai sajtóban, ha a rendőrség tovább vizsgálódik az ügyben. Azt is hozzátette, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatalának személyére, egyben a szerb államra nézve is beláthatatlan következményei lesznek. Hogy pontosan mit tartalmazhatnak ezek az iratok, mindmáig csak találgatja a sajtó. Annyi bizonyos, hogy 2000. október 7-én, a miloševići rendszer bukása utáni napokban a titkosszolgálat illegitim módon nagy mennyiségű dokumentációt semmisített meg. Ekkor került törvénytelenül Markovićhoz az a vélhetőleg mintegy nyolcezer oldalnyi dossziéköteg is, amely miatt már 2001-ben bűnvádi eljárást kezdeményeztek ellene. Ettől függetlenül a kérdéses dokumentumok még mindig nem kerültek elő. (B92)

Nyomozás folyik Dinkić ügyében

A belügyminisztérium a szervezett bűnözés elleni ügyészség kérésére nyomozást indított Mlađan Dinkić volt pénzügyminiszter és munkatársai ügyében — a Nemzeti Takarékszövetkezettel (Nacionalna Štedionica) kapcsolatban. Az értesüléseket maga Dinkić is megerősítette, és azt is elmondta: a rendőrség nemrég házkutatást tartott édesapjánál. „Hónapok óta tart már ez, és ennek nagyon örülök. Remélem, a folyamat lezárulása után a közvéleményt a nyomozás legapróbb részleteiről is értesítik. A dolgok jelenlegi állása szerint ez az egyetlen lehetőség, hogy abbamaradjanak a mesék és a spekulációk, melyek a családom nem létező gazdagságáról szólnak” — nyilatkozta az ellene folyó eljárással kapcsolatban Dinkić a Blic napilapnak. (Blic)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..