home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Élen jártál a pusztulásban”
Tóth Lívia
2019.08.11.
LXXIV. évf. 32. szám
„Élen jártál a pusztulásban”

Elárverezett jövő címmel dokumentumfilm készült Terjánról

A ma már nem létező bánáti Terján település helyén egy kissé megroggyant harangláb áll, valamint az egykori temető magasra nőtt bokrai között megbújva több mint húsz kőkereszt jelzi az 1954-ben elárverezett, majd megsemmisített település lakosainak nyugvóhelyét. Amikor hatvanöt évvel ezelőtt a terjániakat Csókára költöztették, az egy évvel korábbi népszámlálás adatai szerint 53 háztartása és 224 lakosa volt, emellett iskolája és kápolnája is.


A faluból csak a harangláb maradt meg (a szerző felvételei)

„Halomra rogytak / a vert falú házak / egy intésre / a röghöz simultak / traktor szántotta föl / a nagyutcát” — fogalmazta meg Cs. Simon István az Árverés című torokszorító versében. Az egyikben a sok közül, melyet az akkori hatalom által elkótyavetyélt és földig rombolt szülőfalujának szentelt.

Arról, hogy Terján és egykori lakosai ne merüljenek feledésbe, Csóka község önkormányzata, a helyi művelődési és oktatási központ, valamint a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület is igyekszik gondoskodni. Az 1994-ben felállított, majd az évtizedek során megsemmisült szilfa kereszt helyett — Vrábel János csókai fafaragónak, hangszerkészítőnek, a népművészet mesterének az alkotása volt — tavaly új kereszttel jelölték meg a temetőt. Mert a természet visszahódíthatja magának ezt a területet, de az emlékekből nem kophatnak ki azok, akik valamikor itt éltek.


Temetőrészlet

Ugyanezt a célt szolgálja a Pannon RTV munkatársának, Bálint Csabának az Elárverezett jövő című dokumentumfilmje is, melynek ősbemutatóját nemrégiben tartották meg Csókán. Az ötvenperces alkotást a Móra Ferenc MME nagytermében nézhették meg a szép számban egybegyűlt érdeklődők. Bálint Csaba elmondta, mivel az érzelmi szálat tartotta a legfontosabbnak, igyekezett azt a középpontba állítani. A volt terjáni lakosok, Kalmár AndrásMészáros Julianna és Tóth Piroska mesélnek a falu életéről, Csonti István csókai helytörténet-kutató pedig szakmai szempontból egészíti ki az elhangzottakat.

„Sorsod példázata / iszonyúan osztódik / immár, / élen jártál a pusztulásban / eltüntetett falum, Terján.” (Cs. Simon István)


Temetőrészlet

A film elkészültében a következő személyek vettek részt: Szarapka Szabolcs (operatőr), Mohácsi Huba (ötlet), Bálint Csaba, Vadlövő Gabriella (narráció), Szűgyi Dávid (vágó), Miskolci Rolland, Guci Dávid (grafika).

Aki lemaradt a csókai bemutatóról, az szeptemberben a Pannon TV műsorán is megtekintheti ezt az értékes és mindenképp hiánypótló dokumentumfilmet. 


A tavaly felavatott kereszt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..