home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Átadták az OZ Smart City IT-központot
Bús Viola
2023.07.03.
LXXVIII. évf. 26. szám
Átadták az OZ Smart City IT-központot

Magyarkanizsa Önkormányzata a Tudományos, Technológiai, Fejlesztési és Innovációs Minisztérium támogatásával sikeresen megvalósította az OZ Smart City projektumot. A tervezet magában foglalta a számítástechnikai eszközök és bútorok beszerzését, a belső átalakítást és felújítást, valamint az IT-központ weboldalának elkészítését. A beruházás értéke 24 millió dinár — a minisztérium 20 millió dinárjához az önkormányzat 4 millió dináros önrésszel járult hozzá.

Az IT-központ a magyarkanizsai OZ Ifjúsági Iroda székházában kapott helyet. Az ünnepélyes átadás a támogató minisztérium képviselői, Vladimir Radovanović segédminiszter és Jovan Milić tanácsadó, valamint az újvidéki Tudományos Technológiai Park igazgatója, Nebojša Drakulić jelenlétében történt meg.

— Ez a huszonegyedik ilyen központ az országban, ami azért is érdekes, mert éppen június 21-e van. A kivitelezők nagyon jó munkát végeztek, szerintem mindannyian meg vagyunk elégedve, mert szép és modern helyet tudhatnak a magukénak a leendő igénybevevők — hangsúlyozta Vladimir Radovanović segédminiszter.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere megköszönte a minisztérium támogatását.

— Úgy gondolom, hogy egy olyan kis közösségnek, mint amilyen Magyarkanizsa — a kis közösség alatt azt értem, hogy nincs egyetemi városunk és intézményrendszerünk —, nagyon fontos, hogy hozzá tudjunk jutni olyan fejlesztési, informatikai, innovációs ötletekhez, szakmai háttérhez, amit az egyetemi városok, tudásközpontok biztosíthatnak. Bízom benne, hogy a pénzügyi háttér megmarad az elkövetkező időszakban, másrészt pedig, hogy az új kapcsolatfelvétel az újvidéki tudományos központtal megtörténik. Ez hatalmas többletet adhat a magyarkanizsaiaknak, a fiataloknak és azoknak, akik fejlesztéssel, innovációval vagy új vállalkozás megnyitásával szeretnének foglalkozni. Eddig is megvolt számukra a lehetőség, de most kiteljesedett azzal, hogy ki van alakítva egy biztos helyiség, ahol effektíven lehet dolgozni. Mindenképp nagy esély a fiatalok számára, hiszen nem kell majd Szegedre, Budapestre vagy Belgrádba utazni ahhoz, hogy valaki az új technológiákkal, fejlesztésekkel találkozzon, hanem akár a szülővárosában is megkaphatja azt a tudást, tapasztalatot, amelyet eddig csak nagyobb, fejlettebb közösségekben tudott elsajátítani — emelte ki Fejsztámer Róbert.

— Egy hibrid elképzelés megvalósulásának lehetünk a tanúi, ahol programozókat szeretnénk képezni, illetve olyan személyek is be tudnak majd járni ide, akiknek nincs lehetőségük otthon ilyen technológiát használni — gondolok a nagyon erős gépekre, 3D-nyomtatóra. Itt minden műszaki felszerelés megvan, innen tudják majd végezni a fiatalok a munkájukat. A projektum résztvevőit a távmunka lehetőségeivel is szeretnénk megismertetni. A hely továbbra is funkcionál ifjúsági otthonként is, és szeretnénk mind a kettőbe kellő figyelmet, energiát és munkát beletenni — nyilatkozta Ivanović Laura, az OZ koordinátora. 

Hubai Dávid elmondta, az utóbbi két évben sok kulturális és innovációs változás történt Magyarkanizsán. 

— Rengeteg új dolog alakult ki, mind a társaság, mind a fejlesztések szintjén. Épületek, események jöttek létre, s ennek is köszönhetően vált jobb hellyé ez a város. Mindenképp jelentkeznék majd a tanfolyamra, azt gondolom, hogy a felsőoktatás mellett is teljesen bevállalható. Főleg a programozás, a programnyelvek tanulása az, ami érdekel. Ha tágul majd a kör, s egyre több képzés jön majd létre, akkor belsőépítészettel is szeretnék foglalkozni.

A minden igénynek megfelelő, impozánsan berendezett számítógépes központ a jövőben a kezdő vállalkozók és programozók munkavégzésének, illetve a számítógépes továbbképzéseknek is teret ad.  

Fényképezte: Bús Viola

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..